O-bo-ža-vam!
Mmmm, slavna francuska preokrenuta pita.
Priča kaže da je nastala davne 1898. god. u hotelu Lamotte-Beuvronu kojeg su vodile sestre Stéphanie i Caroline Tatin.
Navodno je Stéphanie, u želji da napravi tradicionalnu francusku pitu od jabuka, ostavila jabuke da se predugo krčkaju u maslacu i šećeru. Nakon što je osjetila intenzivan miris karamela i maslaca pokušala je spasiti stvar tako da je tijesto jednostavno stavila na vrh jabuka i sve ubacila u pećnicu. Kasnije, da bi lakše izrezala pitu morala ju je preokrenuti.
Što reći, gosti su bili oduševljeni, pita je postala hit i ušla u legendu ;)
prhko tijesto:
- 350 g brašna
- 150 g maslaca
- 80 g šećera
- 2 žumanjka
- prstohvat - dva soli
- 5 žlica hladne vode
- 1-2 žlice kiselog vrhnja
jabuke:
- 800 g jabuka
- 100 g šećera
- 100 g maslaca
- malo cimeta
- malo vanilije (mahuna ili aroma)
- i po želji malo naribane limunove korice
Priprema:
Umijesite prhko tijesto tako da u veću posudu stavite brašno (najbolje pomiješajte glatko i oštro), dodajte na kockice narezani hladni maslac, vrhovima prstiju utrljajte maslac u brašno pa kada se naprave krupne mrvice dodajte šećer, sol, žumanjke, vodu i vrhnje. Brzo umijesite tijesto i ostaviti ga pol sata, sat u frižideru.
Prhko tijesto nemojte nikada dugo mijesiti, jer ono, zarazliku od npr. dizanog tijesta, ne trpi puno petljancije.
Prhko tijesto nemojte nikada dugo mijesiti, jer ono, zarazliku od npr. dizanog tijesta, ne trpi puno petljancije.
Dok se tijesto hladi vi pripremite jabuke. operite ih, ogulite, narežite na četvrtine i očistite od sjemenki.
Uključite pećnicu na 180°C.
Sada jabuke (skupa sa sirupom) prebacite u kalup za pite ili u okruglu vatrostalnu posudu ali tako da su jabuke okrenute vanjskim, okruglastim dijelom prema dolje.
Razvaljajte ohlađeno tijesto (ne jako tanko) i pažljivo ga stavite preko jabuka, "zašuškajte" ga tako da ga malo podvučete vilicom ili kuhačom pod jabuke (pazite se vrućeg karamela!).
Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 30-40 min.
Ako pečete s uključenim ventilatorom, 30 minuta bi moralo biti dovoljno, gledajte da tijesto dobije finu boju.
Izvadite pitu, ostavite je 20-ak minuta da se "odmori".
Pripremite veliki tanjur, veći od kalupa odnosno vatrostalne posude u kojoj se pita pekla.
Sada oštrim nožem prođite uz rub kalupa kako bi odvojili tijesto koje se možda zalijepilo na stijenke kalupa, pa prebacite pitu na tanjur za serviranje (veliki tanjur stavite preko kalupa/posude s pitom pa sve okrenite tako da pita sada ostane na tanjuru).
Pita je najfinija dok je još topla :)
Ja ovu pitu pravim u vatrostalnoj posudi promjera 26 i dubine oko 7 cm. Posuda ne mora biti toliko duboka, ali ne smije biti jako plitka jer tijekom pečenja sokovi mogu kipiti van.
Ako imate manju posudu, tada i količine tijesta i jabuka malo prilagodite.
Uživajte! :)
obožavam priču o preokrenutoj piti, svaki put mi izmami smješak, ali rijetko je radim.Prekrasne su ti fotografije!
OdgovoriIzbrišitnx
Izbrišija jako volim te pričice koje prate neke recepte, čak i nebitno drže li vodu ili ne :)
ovo mora biti senzacija za nepce! obožavam tvoje fotke hrane. automatski mi djeluju na apetit.
OdgovoriIzbrišiau, baš ti hvala!
Izbrišivolim; izvrstan recept!
OdgovoriIzbrišitnx.
Izbriširecepata za ovu pitu ima puuuno, ja sam baš isprobala razne, al na koncu sam od više njih složila (za mene) dobitnu kombinaciju.
volim ovakvu pitu, ali stvarno je već dugo nisam napravila, ja jabuke narežem na deblje ploške
OdgovoriIzbrišitebi je baš lijepo ispala
hvala :) ma deblje, tanje...sigurna sam da je i takva super. a meni je najvažnije da je još topla.
OdgovoriIzbrišisuper ti je i recept, a i fotka! i mene jako vesele ove pričice o hrani.
OdgovoriIzbrišiPrvi put sam ga pravile tek pre dva-tri meseca i odusevili smo se! Predivan kolac! Jedan od mojih omiljenih sa jabukama... :)
OdgovoriIzbrišiupravo jedem prvi komadić i donosim svoj sud: bolju pitu od jabuka davno nisam jela! a pravi sam pitoljub! doduše, nagađam kako sestre tatin nisu zaboravile da su kolač pekle NAOPAKO i krenule ga rezati tako, kao ja, ali sve se rješilo na kraju! :)
OdgovoriIzbriši:lol
Izbrišimožda nastane nova priča, novi recept ;)
baš mi je drago da ti se pita svidjela.
Tarte tatin obožavamo i mi :) Tanja, predivno izgleda, a i slike su fenomenalne, pogotovo ova kombinacija boja :)
OdgovoriIzbrišihvala ti, majo. kad narastem možda budem znala i složiti set kao ti ;)
IzbrišiDobri stari provjereni recepti. Krasno izgleda.
OdgovoriIzbrišitnx :)
IzbrišiBas je fina, meni jedan od omiljenih ddeserata, pravila i sa kruskama mada najbolji je sa jabukama!
IzbrišiI meni je ova pita legendarna i hvala ti što si stavila recept. Imam dosta jabuka koje trebam brzo trošiti i evo jedne od ideja. Odlično si je napravila, baš mi primamnjivo izgleda !
OdgovoriIzbrišiJedna od najdražih pita od jabuka. Izvrsna i s kruškama. Jako lijepo!
OdgovoriIzbrišiBas sam planirala da pravim....odlican blog!
OdgovoriIzbrišihvala :))
Izbriši