subota, 4. veljače 2012.

Tarte Tatin - slavna francuska pita od jabuka

O-bo-ža-vam!





Mmmm, slavna francuska preokrenuta pita.
Priča kaže da je nastala davne 1898. god. u hotelu Lamotte-Beuvronu kojeg su vodile sestre Stéphanie i Caroline Tatin.
Navodno je Stéphanie, u želji da napravi tradicionalnu francusku pitu od jabuka, ostavila jabuke da se predugo krčkaju u maslacu i šećeru. Nakon što je osjetila intenzivan miris karamela i maslaca pokušala je spasiti stvar tako da je tijesto jednostavno stavila na vrh jabuka i sve ubacila u pećnicu. Kasnije, da bi lakše izrezala pitu morala ju je preokrenuti.
Što reći, gosti su bili oduševljeni, pita je postala hit i ušla u legendu ;)



prhko tijesto:
  • 350 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 80 g šećera
  • 2 žumanjka
  • prstohvat - dva soli
  • 5 žlica hladne vode
  • 1-2 žlice kiselog vrhnja

jabuke:

  • 800 g jabuka
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • malo cimeta
  • malo vanilije (mahuna ili aroma)
  • i po želji malo naribane limunove korice





Priprema:

Umijesite prhko tijesto tako da u veću posudu stavite brašno (najbolje pomiješajte glatko i oštro), dodajte na kockice narezani hladni maslac, vrhovima prstiju utrljajte maslac u brašno pa kada se naprave krupne mrvice dodajte šećer, sol, žumanjke, vodu i vrhnje. Brzo umijesite tijesto i ostaviti ga pol sata, sat u frižideru.
Prhko tijesto nemojte nikada dugo mijesiti, jer ono, zarazliku od npr. dizanog tijesta, ne trpi puno petljancije.
Dok se tijesto hladi vi pripremite jabuke. operite ih, ogulite, narežite na četvrtine i očistite od sjemenki.
Uključite pećnicu na 180°C.

U veću tavu stavite maslac i šećer, rastopite na umjerenoj vatri, pa kada smjesa postane malo sirupasta dodajte narezane jabuke. Pospite ih cimetom, dodajte limunovu koricu i vaniliju i držite na laganoj vatri dok malo smekšaju i upiju dio sirupa odnosno karameliziraju se (ovisno kakve su jabuke, trebat će im oko 7-10 min. vidjet ćete, sve treba biti fine smeđe boje).
Sada jabuke (skupa sa sirupom) prebacite u kalup za pite ili u okruglu vatrostalnu posudu ali tako da su jabuke okrenute vanjskim, okruglastim dijelom prema dolje.
Razvaljajte ohlađeno tijesto (ne jako tanko) i pažljivo ga stavite preko jabuka, "zašuškajte"  ga tako da ga malo podvučete vilicom ili kuhačom pod jabuke (pazite se vrućeg karamela!).
Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 30-40 min.


Ako pečete s uključenim ventilatorom, 30 minuta bi moralo biti dovoljno, gledajte da tijesto dobije finu boju.
Izvadite pitu, ostavite je 20-ak minuta da se "odmori".






Pripremite veliki tanjur, veći od kalupa odnosno vatrostalne posude u kojoj se pita pekla.
Sada oštrim nožem prođite uz rub kalupa kako bi odvojili tijesto koje se možda zalijepilo na stijenke kalupa, pa prebacite pitu na tanjur za serviranje (veliki tanjur stavite preko kalupa/posude s pitom pa sve okrenite tako da pita sada ostane na tanjuru).
Pita je najfinija dok je još topla :)
Ja ovu pitu pravim u vatrostalnoj posudi promjera 26 i dubine oko 7 cm. Posuda ne mora biti toliko duboka, ali ne smije biti jako plitka jer tijekom pečenja sokovi mogu kipiti van.
Ako imate manju posudu, tada i količine tijesta i jabuka malo prilagodite.







Uživajte! :)







21 komentar:

  1. obožavam priču o preokrenutoj piti, svaki put mi izmami smješak, ali rijetko je radim.Prekrasne su ti fotografije!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tnx
      ja jako volim te pričice koje prate neke recepte, čak i nebitno drže li vodu ili ne :)

      Izbriši
  2. ovo mora biti senzacija za nepce! obožavam tvoje fotke hrane. automatski mi djeluju na apetit.

    OdgovoriIzbriši
  3. Odgovori
    1. tnx.
      recepata za ovu pitu ima puuuno, ja sam baš isprobala razne, al na koncu sam od više njih složila (za mene) dobitnu kombinaciju.

      Izbriši
  4. volim ovakvu pitu, ali stvarno je već dugo nisam napravila, ja jabuke narežem na deblje ploške
    tebi je baš lijepo ispala

    OdgovoriIzbriši
  5. hvala :) ma deblje, tanje...sigurna sam da je i takva super. a meni je najvažnije da je još topla.

    OdgovoriIzbriši
  6. super ti je i recept, a i fotka! i mene jako vesele ove pričice o hrani.

    OdgovoriIzbriši
  7. Prvi put sam ga pravile tek pre dva-tri meseca i odusevili smo se! Predivan kolac! Jedan od mojih omiljenih sa jabukama... :)

    OdgovoriIzbriši
  8. upravo jedem prvi komadić i donosim svoj sud: bolju pitu od jabuka davno nisam jela! a pravi sam pitoljub! doduše, nagađam kako sestre tatin nisu zaboravile da su kolač pekle NAOPAKO i krenule ga rezati tako, kao ja, ali sve se rješilo na kraju! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :lol
      možda nastane nova priča, novi recept ;)
      baš mi je drago da ti se pita svidjela.

      Izbriši
  9. Tarte tatin obožavamo i mi :) Tanja, predivno izgleda, a i slike su fenomenalne, pogotovo ova kombinacija boja :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti, majo. kad narastem možda budem znala i složiti set kao ti ;)

      Izbriši
  10. Dobri stari provjereni recepti. Krasno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bas je fina, meni jedan od omiljenih ddeserata, pravila i sa kruskama mada najbolji je sa jabukama!

      Izbriši
  11. I meni je ova pita legendarna i hvala ti što si stavila recept. Imam dosta jabuka koje trebam brzo trošiti i evo jedne od ideja. Odlično si je napravila, baš mi primamnjivo izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  12. Jedna od najdražih pita od jabuka. Izvrsna i s kruškama. Jako lijepo!

    OdgovoriIzbriši
  13. Bas sam planirala da pravim....odlican blog!

    OdgovoriIzbriši