srijeda, 18. travnja 2012.

Rižoto s kukama i tikvicama





U ovom rižotu, osim tikvica, koje su poprilično zastupljene u našoj kuhinji, koristila sam i kuke koje nisu baš tako česte, a ovo doba godine idealno je za njih.
Kuke su samonikle biljke slične divljim šparogama ali i dovoljno drukčije i izgledom i okusom. Prepoznat ćete ih jer su specifičnog izgleda, savinute, kukaste (izgled im je očito odredio i ime, mada možete naići i na naziv bljušt).
Birajte biljke skupljenog, zatvorenog vrha.
Lagano su gorkaste ali ukusne i zdrave a mogu se pripremati na salate, rižota, s jajima, tjesteninom... birajte kako vam najbolje odgovara.


Za ovaj rižoto potrebno je:


  • 250 g riže (arborio)
  • 2-3 mlada luka
  • 2 mlada češnjaka
  • 1 vezica kuka 
  • 1 veća ili 2 manje tikvice
  • do 1 l povrtnog ili mesnog temeljca
  • malo bijelog vina (pola čaše)
  • malo peršinovog lista, nasjeckanog sitno
  • malo ribanog sira (parmezan)
  • sol, papar, ulje, maslac






Na malo masnoće prodinstajte luk narezan na kolutiće (bijeli dio), dodajte rižu, kada se riža zasjaji dodajte vino pa nakon toga rižu nastavite kuhati 15 min na laganijoj vatri uz miješanje i stalno podlijevanje vrućim temeljcem. Temeljac sipajte malo po malo, kada riža upije tekućinu tada dodajte još.


Operite kuke, natrgajte ih na komade (prutiće od oko 3-4 cm), ako je donji dio stabljike tvrd maknite ga i nemojte dodavati rižotu. Vrhove kuka posebno odvojite, njih zadnje dodajemo rižotu.
Tikvicu operite i naribajte.


Dok se riža kuha u jednoj posudi, vi  u drugoj zagrijte malo ulja i maslaca pa dodajte zeleni dio luka (pera), naribane tikvice i češnjak, pa nakon par minuta i natrgane kuke, sve osim vrhova.
Pirjajte još 5-6 minuta, posolite i popaprite pa sve prebacite u posudu s rižom.
Sada u rižu dodajte i vrhove kuka, sve dobro promiješajte i pustite da zajedno kuha još vrlo kratko, do 2 minute.
Maknite s vatre, dodajte nasjeckani peršin i malo maslaca, promiješajte, pokopite i ostavite poklopljeno minutu-dvije.

Zatim odmah poslužite i po želji pospite ribanim sirom.

Inače, ovakav rižoto možete napraviti i sa šparogama :)





Dobar tek! :)





Broj komentara: 20:

  1. ajmeeee, kako volim kuke! di si ih nabavila? zavidim :D
    u našem kraju se to zovu ljuštri ili bljuštri, rastu na mjestima sa malo više vlage i sjene od samih šparoga i više su gorke, ali jako fine

    OdgovoriIzbriši
  2. Odgovori
    1. :lol ja se tako zaželila, a u našem velegradu svašta moš naći

      Izbriši
  3. Izvrstan rižoto, predivan izgled, svježe zelenkast, krasan ručak.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo super izgleda,moram prošvrljati po livadi,možda ih imam a da ne znam ;))

    OdgovoriIzbriši
  5. Na prvi pogled sam pomislila da su sparoge. Predivan rizot, inace ga obozavam i cesto pravim.

    OdgovoriIzbriši
  6. Rižoto je odličan i baš super izgleda, bilježim ga i isprobavam !

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlično izgleda, volim kad je rižoto kremast, a ovaj tvoj baš tako izgleda. Divno i kombinacija i sve skupa super, fino!

    OdgovoriIzbriši
  8. Rižoto kremast baš onakav kako ga volim s izvrsnim dodatkom.

    OdgovoriIzbriši
  9. Sviđa mi se kombinacija, ja radim odvojeno - rižoto s tikvicama i rižoto s bljuštom i šparogama - što je više toga u rižotu, rižoto je bolji :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Super izgleda rižoto. Nisam nikada jela kuke.

    OdgovoriIzbriši
  11. Nisam probala kuke ali po svemu sudeći bi mi se svdeo. Odličan rižoto...

    Uživam u muzici!

    OdgovoriIzbriši
  12. Bas su mi zanimljive te kuke, ali nema ih kod nas... Zanima me da li bi mi se dopale s obzirom da ne volim gorkasto...

    OdgovoriIzbriši
  13. krasan rižoto iako nisam ljubitelj bljušta, uvijek radije biram šparoge!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Predivno! Ova prva fotka mi je baš simpatična, predivih boja :) Divan rižot!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti, to moj sin (uz kolutanje očima) drži taj svežanj kuka, na kraju sam ga zezala da baš svečano izgleda i da ću mu i facu objaviti na blogu. bilo je zabavno, dobro smo se smijali dok sam fotkala :lol

      Izbriši
  15. Υοu соuld сertainly ѕee yοur
    еxpertise in the work уou write. The ѕector
    hopes fοг mοre ρаssionate wгiters ѕuch as you
    who aren't afraid to say how they believe. At all times follow your heart.
    Feel free to visit my web site ... mouse click the next article

    OdgovoriIzbriši