nedjelja, 20. svibnja 2012.

Pita s jagodama i mascarponeom




Svježe, solo, sa šlagom, s čokoladom, u kolaču, piti, torti, pekmezu, džemu...mmmm, divne jagode!
Eh, da ih bar ima cijele godine ;)
Kao klinka jela sam ih i pošećerene, tako su mi bile najdraže.
Sjećam se, mama bi mi ih očistila, posula šećerom, stavila u zdjelicu i ostavila kratko da se šećer otopi. Onda bih se ja sa zdjelicom, dekicom i eventualno kakvom lutkom ili Disneyevom knjigom spustila pred zgradu, tamo bi već bila moja mala ekipa... Eh! :))




Ovo je jedna meni jako fina pita s prhkim tijestom, kremom od mascarponea i slatkog vrhnja (sličnu kremu sam već radila za ove cupcakese), preljevom i, naravno, jagodama.





Potrebno je:

tijesto:
  • 200 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • mali prstohvat soli
  • 2 vrhom pune žlice mljevenih oraha
  • malo limunove korice
  • 120 g maslaca
  • 2 žlice jako hladne vode
Brašno posolite, dodajte prašak za pecivo, mljevene orahe i limunovu koricu.
Sve pomiješajte pa dodajte maslac narezan na kockice i brzo ga vrhovima prstiju utrljajte u smjesu s brašnom, dodajte hladnu vodu i tijesto kratko umijesite da se svi sastojci sjedine. Tijesto formirajte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite ga pola sata u hladnjaku.

Ohlađeno tijesto razvaljajte (da vam se ne lijepi možete ga rastanjiti između dva papira za pečenje ili na pobrašnjenoj plohi), prebacite u kalup za pite i pažljivo ga formirajte po kalupu.
Dno tijesta na nekoliko mjesta probodite vilicom.
Pek papir izrežite u krug dovoljno velik da kada ga stavite preko tijesta u kalupu ide malo preko rubova, po papiru rasporedite suhi grah (poslužit će vam kao "uteg" da se tijesto tijekom pečenja ne deformira).
Ovako pripremljeno tijesto stavite u ugrijanu pećnicu i pecite 15 minuta na 180°C.
Izvadite tijesto iz pećnice, maknite papir s grahom, ako su rubovi tijesta već dobili jaču boju zaštitite ih alu-folijom pa vratite u pećnicu na još par minuta kako bi se dno pite potpuno ispeklo.
Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi.

Za to vrijeme pripremite kremu, jagode i preljev.




krema:
  • 250 g mascarponea
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 limeta (sok i korica)
  • 2 žlice meda
  • mahuna vanilije (srž)
U zdjelu stavite mascarpone i slatko vrhnje, dodajte sok i koricu limete, med i srž/sjemenke vanilije pa sve izradite mikserom u gustu kremu.


jagode:
  • oko 500 g jagoda operite i očistite, malo posušite kuhinjskim papirom pa svaku prerežite napola.


preljev:
  • 1 žlica džema ili pekmeza od jagoda, ribizla ili brusnica
  • 10ak jagoda
  • 100 ml vode
  • 1 žlica šećera
  • 1/4 vrećice želatine u prahu

Prvo pripremite želatinu koristeći upute na ambalaži (pomiješajte je s hladnom vodom i ostavite da nabubri).

Jagode narežite na komadiće, pospite šećerom i zgnječite vilicom.

U drugu posudu stavite džem ili pekmez (idealan bi bio od jagoda ali ja ga nisam imala pa sam koristila od ribizla) i vodu, lagano miješajte i pustite da zakuha pa dodajte jagode i kuhajte nekoliko minuta.
Maknite s vatre i procijedite.
Sada u procijeđeni sok dodajte želatinu i miješajte dok se želatina ne rastopi.
Pustite da se malo ohladi, povremeno promiješajte.


Sada po tijestu rasporedite kremu, jagode i preljev.
Ostavite da se preljev stegne.
Pitu dobro ohladite prije posluživanja.





Možete ovu pitu napraviti i bez preljeva, bit će isti fina :)










Broj komentara: 29:

  1. prekrasna pita! moram priznati da nikad nisam probala pitu s jagodama, zanima me kombiancija prhkog tijesta i sočnih, mekanih jagoda

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja volim tu kombinaciju i često je radim. i ovo tijesto je dosta mekano, malo ga i krema smekša.

      Izbriši
  2. Mmm ovo je divno i fantastično :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Često radiš pite koje mi se jako sviđaju. I ova spada u tu kategoriju, a nisam imala priliku probati ništa slično.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da, baš volim pite :)
      i uglavnom ih volim jesti još tople, ova nije od tih koje se mogu jesti tople ali je dobra ;)

      Izbriši
  4. Predivno izgleda, nikad dosta recepata s jagodama. Mascarpone obozavam i bas se svasta moze s njim. Super recept

    OdgovoriIzbriši
  5. odličan recept, osim primamljive kombinacije jagoda i sira, i tijesto mora biti jako fino, mmmm...

    OdgovoriIzbriši
  6. ah jagode, u svim kombinacijama neodoljive, no ja ih ipak najviše pojedem sirove

    OdgovoriIzbriši
  7. njamiii, maskarpone i jagode, pa još u obliku tarta...divno!

    OdgovoriIzbriši
  8. divno! Obožavam pite s jagodama :)

    OdgovoriIzbriši
  9. meni su i danas najdraže pošećerene, ili s medom, ali ova tvoja pita je stvarno prava prekrasnica i tko ju ne bi volio!

    OdgovoriIzbriši
  10. Pita je divna, i ja je pravim na sličan način. Mnogo mi se dopadaju fotografije.

    OdgovoriIzbriši
  11. Krasna pita! :) Kombinacija mascarponeja in smetane (sladkog vrhnja) je božanska!

    OdgovoriIzbriši
  12. Divan tart! Ja i brat smo se kao djeca tukli samo radi jagoda :) Volim ih same, u kolačima, sa šlagom, you name it! Divno :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Ovakav tart je uvek dobrodosao.....a jagode i dalje najvise volim tako samo sa secerom...

    OdgovoriIzbriši
  14. Tart mi je cijeli njam njam. Nisam ga jos pripremala sa orasima. Ali tanjurici su mi preslatki. Obozavam shabby chic..

    OdgovoriIzbriši
  15. Evo opet sezone jagoda pa sam u moru recepata izabrala ovaj za isprobati. Izvrstan je, lagan, osvežavajući, dekorativan...oduševljena sam. Testo je prhko,tanko tako da krema i jagode dominiraju. Moram priznati da mi je preliv delovao malo komplikovano a nisam imala ni sve sastojke pa sam umesto njega jagode premazala prelivom za torte, malo koliko stane na četkicu, čisto da ih stegne i da im da sjaj. Pretpostavljam da je sa prelivom iz recepta ukus još bogatiji. Donju polovinu jagoda sam umakala u rastopljenu crnu čokoladu i kada se osušila tek onda sam ređala na kremu. Mislila sam da ću na taj način sprečiti da se jagode ocmolje i puste vodu. Verovatno preliv ima tu ulogu tako da je ova zapetljancija sa čokoladom možda i nepotrebna ali nije loše ni ovako kada se u svemu osete i tragovi čokolade.

    OdgovoriIzbriši
  16. Odličan recept, izdvojila sam ga iz mora recepata sa jagodama i bio je pun pogodak. Ukusan, osvežavajući, dekorativan...Umesto preliva sam koristila neki dr Oetkerov ili sl. preliv za torte i samo malo premazala jagode u tankom sloju da ih stegne i da dobiju sjaj i bilo je dobro.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala na povjerenju ;) drago mi je da ti se recept svidio :)
      a odlično si se snašla s gotovim preljevom, super!

      Izbriši
  17. Odgovori
    1. Ah, nikako nije hteo da mi objavi komentar pa ja jadna kucala ponovo i ponovo ;)

      Izbriši
  18. I'm not sure why but this weblog is loading very slow for me.
    Is anyone else having this problem or is it a problem on my end?
    I'll check back later on and see if the problem still exists.


    Here is my web-site Desain Kalender Meja Termurah 2016 Palu

    OdgovoriIzbriši
  19. Htela bih i ja da koristim maskarpone umesto Philadelfia sira, kad na primer pravim cheesecake, nekako mi se čini da je maskarpone originalan sir. ali nisam još probala. Zanimljivo je što se ne dodaje želatin u nadjevu. Sviđa mi se tvoj blog, mislilm slike i recepti, mo\e neko naći ovde interesantne ideje i kombinacije. jedino što mi je žao jesto ono što nekad ne dobijem odgovor kad nešto pitam/pišem. ali prošli put dobila sam odmah odgovor. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kada pravim klasični cheesecake, onaj koji se peče, najčešće koristim Philadelphia sir ili neki krem sir najsličniji njemu ali ovdje mi je baš mascarpone bolje odgovarao :) Krema bude dovoljno gusta, nije potrebna želatina ;)
      Hvala ti na pohvalama za blog :) a što se tiče odgovora na komentare, da primjedba ti je na mjestu ;)

      Izbriši
  20. These are really impressive ideas in on the topic of blogging.
    You have touched some pleasant things here. Any way keep up wrinting.

    OdgovoriIzbriši