četvrtak, 17. svibnja 2012.

Tart sa šparogama, šunkom i sirom


Ovaj sam recept nedavno već objavila na večernjakovim stranicama ali stavljam  ga i ovdje, nek se nađe ;)




Jednostavna i fina, ova pita ne traži ni puno petljancije ni velike kuharske vještine, važno je samo da su namirnice dobre i pita će sigurno biti sjajna.


Za ovu pitu potrebno je:
  • 250 g lisnatog tijesta + jaje za premazivanje
  • 150-200 g šparoga (očišćenih)
  • 50 g domaće dimljene šunke ili pršuta


za nadjev:

  • 150 g svježeg kravljeg sira
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • prstohvat mljevene kurkume (opcija)
  • 2 jaja
  • 100 g naribane gaude
  • 30 g naribanog parmezana
  • sol, papar

  • malo parmezana za posipanje


Pita mi nije zagorila ;) samo sam za dio fotki koristila nekakav filter za obradu pa su dosta tamnije i intenzivnijih boja.  Meni su zgodne, malo za promjenu :)



Postupak:

Očistite šparoge, odstranite im donji, tvrdi dio stapke (kidajte ih tamo gdje same pucaju, tako ćete biti sigurni da neće ostati tvrdih dijelova), operite ih i kratko blanširajte u kipućoj slanoj vodi, tek minutu-dvije. Procijedite ih i stavite u hladnu vodu (tako ćete zaustavili dalje kuhanje a i povrće će zadržati finu zelenu boju). Opet dobro ocijedite.
Pripremite nadjev.
U veću zdjelu stavite sir i dodajte mu sve ostale sastojke pa dobro promiješajte. Ako koristite domaću šunku ili pršut budite pažljivi s dodavanjem soli ;)
Već sam i gore napisala, kurkuma je opcija, nije toliko bitna zbog okusa ali daje nadjevu lijepu boju.


Pećnicu zagrijte na 200°C.

Na pobrašnjenom pek-papiru tanko razvaljajte lisnato tijesto, premažite ga razmućenim jajetom, rubove tijesta (oko 2 cm sa svake strane) zadignite i prekolopite pa i njih premažite.

Oštrim nožićem zarežite rubove izvana (pogledajte zadnju sliku) kako bi tijekom pečenja narasli i listali se a ostatak tijesta vilicom izbodite da tijekom pečenja ne naraste i ne napuhuje se.
Znači, tijesto (koje će poslužiti kao podloga za pitu) ne treba rasti ali rubovi trebaju (oni će spriječiti da najdev iscuri).

Ovako pripremljeno tijesto, skupa s papirom, prebacite u lim za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu pa pecite nekih 7-8 minuta, odnosno dok tijesto lagano porumeni.

Sada ga izvadite iz pećnice, ostavite da se malo ohladi.

Pećnicu smanjite na 170-180°C.

Po tijestu rasporedite nadjev (ostavite u zdjeli samo malo nadjeva za preljevanje šparoga), po nadjevu rasporedite šunku (tanko narezanu ili natrganu na trakice) a onda i ocijeđene šparoge. Šparoge po sredini prelijte preostalim nadjevom i pospite s malo parmezana (za cijelu pitu, nadjev + posipanje, treba vam jedna vrećica parmezana (40 g)).

Vratite pitu u pećnicu i pecite još 20-30 minuta, odnosno dok tijesto i nadjev prime finu boju (možda će trebati peći i duže, to ovisi o pećnici i pečete li s ventilatorom ili bez, ugl. pita treba dobiti finu boju a nadjev će se, ako vam se čini rijedak, hlađenjem malo stegnuti).




Dobar tek! :)





Broj komentara: 19:

  1. odlična pita, volim ovakve sa lisnatim

    OdgovoriIzbriši
  2. obožavam slane pite i šparuge u piti. Moram probati pitu s lisnatim tijestom, obično uvijek napravim prhko tijesto.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i ja češće radim s prhkim, ovo je čak i brže, jednostavnije.

      Izbriši
  3. Super. Jako interesantno, dekorativno i sigurna sam, ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  4. ova kombinacija mi deluje dobra. To je dobar nacin da probam ovo povrce. Ipak napravila bih nekako zdravije.

    OdgovoriIzbriši
  5. ja sam i ovde poslala komentar i cekala odgovor

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super, napravite onako kako mislite da će vam odgovarati i biti najbolje i zdravije. 😊👍🏻

      Izbriši
  6. ne bih koristila lisnato testo, ostalo mi se dopada. A želela bih da vas pitam još nešto. da li dozvolite ako mi se dopada jedan recept i pravim da objavim u mom blogu i da pišem gde sam našla ili ne želite?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno, bilo bi mi drago da spomenete moj (izvorni) recept i stavite link na moj blog. Pozdrav! :)

      Izbriši
  7. Pitanje: Ne treba da kuvamo sparoge za par minutica pre nego sto d aih stavimo na testo?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Treba, treba ali jako kratko. Dovoljno ih je blanširati u slanoj vodi (prokuhati) 1-2 minute.
      Nakon toga odmah ih pozopite u hladnu vodu kako bi ostale lijepo zelene :)
      I dalje po receptu.

      Izbriši
    2. Hvala! Probacu prvom prilikom!

      Izbriši
    3. Izvoli, evo moj recept. :) Hvala!
      https://kuvaricagr.blogspot.gr/2017/04/slani-tart-sa-sparogama.html

      Izbriši
    4. Super je i tvoja izvedba :)

      Izbriši
  8. Zdravo Tanja pravim trenutno tart sparogama , sirom i sunkom, nekako drugacije ali pricacu o tebi kad objavicu... :) nije isto ali puno lici.

    OdgovoriIzbriši