Ovaj sam recept nedavno već objavila na večernjakovim stranicama ali stavljam ga i ovdje, nek se nađe ;)
Jednostavna i fina, ova pita ne traži ni puno petljancije ni velike kuharske vještine, važno je samo da su namirnice dobre i pita će sigurno biti sjajna.
- 250 g lisnatog tijesta + jaje za premazivanje
- 150-200 g šparoga (očišćenih)
- 50 g domaće dimljene šunke ili pršuta
za nadjev:
- 150 g svježeg kravljeg sira
- 200 ml kiselog vrhnja
- prstohvat mljevene kurkume (opcija)
- 2 jaja
- 100 g naribane gaude
- 30 g naribanog parmezana
- sol, papar
- malo parmezana za posipanje
Pita mi nije zagorila ;) samo sam za dio fotki koristila nekakav filter za obradu pa su dosta tamnije i intenzivnijih boja. Meni su zgodne, malo za promjenu :)
Postupak:
Očistite šparoge, odstranite im donji, tvrdi dio stapke (kidajte ih tamo gdje same pucaju, tako ćete biti sigurni da neće ostati tvrdih dijelova), operite ih i kratko blanširajte u kipućoj slanoj vodi, tek minutu-dvije. Procijedite ih i stavite u hladnu vodu (tako ćete zaustavili dalje kuhanje a i povrće će zadržati finu zelenu boju). Opet dobro ocijedite.
Pripremite nadjev.
U veću zdjelu stavite sir i dodajte mu sve ostale sastojke pa dobro promiješajte. Ako koristite domaću šunku ili pršut budite pažljivi s dodavanjem soli ;)
U veću zdjelu stavite sir i dodajte mu sve ostale sastojke pa dobro promiješajte. Ako koristite domaću šunku ili pršut budite pažljivi s dodavanjem soli ;)
Već sam i gore napisala, kurkuma je opcija, nije toliko bitna zbog okusa ali daje nadjevu lijepu boju.
Na pobrašnjenom pek-papiru tanko razvaljajte lisnato tijesto, premažite ga razmućenim jajetom, rubove tijesta (oko 2 cm sa svake strane) zadignite i prekolopite pa i njih premažite.
Oštrim nožićem zarežite rubove izvana (pogledajte zadnju sliku) kako bi tijekom pečenja narasli i listali se a ostatak tijesta vilicom izbodite da tijekom pečenja ne naraste i ne napuhuje se.
Znači, tijesto (koje će poslužiti kao podloga za pitu) ne treba rasti ali rubovi trebaju (oni će spriječiti da najdev iscuri).
Ovako pripremljeno tijesto, skupa s papirom, prebacite u lim za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu pa pecite nekih 7-8 minuta, odnosno dok tijesto lagano porumeni.
Sada ga izvadite iz pećnice, ostavite da se malo ohladi.
Pećnicu smanjite na 170-180°C.
Po tijestu rasporedite nadjev (ostavite u zdjeli samo malo nadjeva za preljevanje šparoga), po nadjevu rasporedite šunku (tanko narezanu ili natrganu na trakice) a onda i ocijeđene šparoge. Šparoge po sredini prelijte preostalim nadjevom i pospite s malo parmezana (za cijelu pitu, nadjev + posipanje, treba vam jedna vrećica parmezana (40 g)).
Vratite pitu u pećnicu i pecite još 20-30 minuta, odnosno dok tijesto i nadjev prime finu boju (možda će trebati peći i duže, to ovisi o pećnici i pečete li s ventilatorom ili bez, ugl. pita treba dobiti finu boju a nadjev će se, ako vam se čini rijedak, hlađenjem malo stegnuti).
Dobar tek! :)
izvrsna je i super izgleda :)
OdgovoriIzbrišiFantastično...
OdgovoriIzbrišiodlična pita, volim ovakve sa lisnatim
OdgovoriIzbrišiobožavam slane pite i šparuge u piti. Moram probati pitu s lisnatim tijestom, obično uvijek napravim prhko tijesto.
OdgovoriIzbrišii ja češće radim s prhkim, ovo je čak i brže, jednostavnije.
IzbrišiDivna je. Obozavam sparoge.
OdgovoriIzbrišiSuper. Jako interesantno, dekorativno i sigurna sam, ukusno!
OdgovoriIzbrišihvala :)
OdgovoriIzbrišiova kombinacija mi deluje dobra. To je dobar nacin da probam ovo povrce. Ipak napravila bih nekako zdravije.
OdgovoriIzbrišija sam i ovde poslala komentar i cekala odgovor
OdgovoriIzbrišiSuper, napravite onako kako mislite da će vam odgovarati i biti najbolje i zdravije. 😊👍🏻
Izbrišine bih koristila lisnato testo, ostalo mi se dopada. A želela bih da vas pitam još nešto. da li dozvolite ako mi se dopada jedan recept i pravim da objavim u mom blogu i da pišem gde sam našla ili ne želite?
OdgovoriIzbrišiNaravno, bilo bi mi drago da spomenete moj (izvorni) recept i stavite link na moj blog. Pozdrav! :)
IzbrišiPitanje: Ne treba da kuvamo sparoge za par minutica pre nego sto d aih stavimo na testo?
OdgovoriIzbrišiTreba, treba ali jako kratko. Dovoljno ih je blanširati u slanoj vodi (prokuhati) 1-2 minute.
IzbrišiNakon toga odmah ih pozopite u hladnu vodu kako bi ostale lijepo zelene :)
I dalje po receptu.
Hvala! Probacu prvom prilikom!
IzbrišiIzvoli, evo moj recept. :) Hvala!
Izbrišihttps://kuvaricagr.blogspot.gr/2017/04/slani-tart-sa-sparogama.html
Super je i tvoja izvedba :)
IzbrišiHvala :)
IzbrišiZdravo Tanja pravim trenutno tart sparogama , sirom i sunkom, nekako drugacije ali pricacu o tebi kad objavicu... :) nije isto ali puno lici.
OdgovoriIzbriši