četvrtak, 31. svibnja 2012.

Pita s rabarbarom, jagodama i jabukama




Opet pita i opet jagode, ali ovaj put u društvu s rabarbarom i jabukama.
I prije par dana kombinirala sam jagode s rabarbarom, radila sam pekmez, odnosno marmeladu po receptu od prošle godine, ništa nisam mijenjala jer je prošlogodišnji pobrao pohvale i brzo nestao.

Meni je ta kombinacija odlična, sjajno se nadopunjuju slatke jagode i kiselkasta rabarbara.





Rabarbaru kupujem na Dolcu ali nabavila sam i sadnice pa se za godinu-dvije mogu nadati i prvoj berbi :)
Čitala sam da biljka ima dosta dug životni vijek, čak dvadesetak godina, tako vrijedi strpljivo čekati da naraste.
U prehrani se koriste samo stabljike rabarbare, listovi su otrovni.








Pitu sam pekla u dubokom tanjuru (promjera 23 cm) a tijesto sam napravila slično onome za moju najomiljeniju voćnu pitu, samo sam malo modificirala.





Tijesto:

  • 300 g oštrog brašna
  • 150 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 100 ml (ledeno) hladne vode


Nadjev:

  • 1 kg voća (podjednak dio jagoda, rabarbare i jabuka)
  • sok i korica limete
  • 4 žlice šećera
  • 2 žlice gustina
  • 2 žličice maslaca


i još:

  • 1 jaje
  • 1 vrhom puna žlica šećera
  • navrh žličice cimeta


Brašno posolite, dodajte maslac i brzo ga utrljajte u brašno da se naprave krupne mrvice. Dodajte hladnu vodu i sve jako kratko promješajte, tek toliko da se tijesto sjedini.
Podijelite na dva dijela, svaki zamotajte u foliju, formirajte u disk i dobro ohladite (pola sata u hladnjaku ili kraće u zamrzivaču).

Voće operite i očistite (od sjemenki, peteljki).
Jabuke i stabljike rabarbare narežite na manje komadiće a jagode ostavite cijele, možete samo one veće prerezati napola.
Sve stavite u veću zdjelu, dodajte šećer, gustin, sok i koricu limete, promiješajte pa dodajte i maslac u komadićima.

Pećnicu zagrijte na 180.

Ohlađeno tijesto razvaljajte, jednim dijelom tijesta obložite kalup/tanjur za pitu, na tijesto stavite pripremljeno voće (bit će to malo brdašce) pa preko voća drugi dio tijesta. Stisnite rubove da se donje i gornje tijesto zalijepe, uklonite eventualni višak tijesta pa još malo zadignite rubove.
Namažite pitu razmućenim jajetom i pospite šećerom u kojeg ste umiješali cimet.
Na par mjesta pitu zarežite nožem ili probodite vilicom.

Stavite u pećnicu i pecite oko 45 minuta.
Tijekom pečenja sokovi mogu curiti iz pite pa po potrebi zaštitite dno pećnice.


Pita i nakon pečenja ostaje puna sokova, pri serviranju nije kompaktna, malo se voće rasipa ali ne smeta ;)







Broj komentara: 18:

  1. e sad sam već ljubomorna, zar je moguće da je samo kod mene nema rabarbare??a tako bi je rado probala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i ja sam je dugo tražila.
      a ništa, dodajem te na listu kad moje budu za berbu :lol

      Izbriši
  2. biljezim se za godinu-dvije :). Super je pita :up

    OdgovoriIzbriši
  3. Provereno odlicna kombinacija! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Savršeno izgleda, ja sam pre neki dan tražila n apijaci rabarbaru ali je nije bilo...a baš mi se jede nešto poput ove tvoje pite.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ova pita izgleda odlično. Moram da se bacim na potragu sadnica.

    OdgovoriIzbriši
  6. Možeš i mene slobodno dodati na listu za podjelu plodova, rado bih jela ovakvu pitu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tamara :)
      vi samo vibrajte da se biljčice dobro prime i razgranaju :))

      Izbriši
  7. Prelepa pita! Obozavam kada ima tako puno voca u kolacima :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Super mi je ideja da je peces u dubokom tanjiru, probacu jednom imam jedan slican. Odlican recept.

    OdgovoriIzbriši
  9. Tanja, pita izgleda fantastično! Rabarbaru nisam nikada probala, tražim je već dulje vrijeme ali ništa od toga :( Gdje si nabavila sadnice za nju?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala :)
      a sadnice sam kupila na placu. tražila sam ih i jučer, za priju, ali sada ih nema.

      Izbriši
  10. Pita izgleda i zvuči predobro ! Ja sma tako sretna što sam u nedostatku svježe našla zamrznutu rabarbaru i sada bih od nje sve od jednom napravila :) Ova pita će sigurno doći na red, baš mi je super !

    OdgovoriIzbriši
  11. hvala :))

    ja se nadam da ću je naći još i za zamrzavanje.

    OdgovoriIzbriši
  12. pita je savršena, sočna i klizava, baš kakve te voćne pite trebaju i biti, sokovi koji puni mirisa cure na prvi zarez, mmmmmmm...i da, pate brisee je baš pravo tijesto za ovu pitu, super izbor!

    rabarbara se i kod mene ove godine, nažalost, nije nišla na stolu, usprkos intenzivnom traganju po placevima :( ali, ja se ne brinem, već sam na listi za berbu, samo mi se čini kako će ta tvoja sadnica morati brzo poprimiti gigantske razmjere :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :lol
      a gle, svi skupa ćemo dobrim vibrama pripomoći biljčicama da se razgranaju i narastu :))
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

      Izbriši