srijeda, 27. lipnja 2012.

Džem od trešanja



Trebam li uopće spominjati da kasnim s ovim postom i receptom? Razloga je više, a jedan od njih je i nešto raniji, neplanirani, odlazak na more. Sad sam ovdje na neko duže vrijeme....
I tako, sezona trešanja je već iza nas ali bar sam džem pripremila i fotkala na vrijeme ;) 
Imamo doma u vrtu dvije velike trešnje i nema većeg gušta nego stati pod stablo, brati ih i odmah jesti. Ipak,  koliko obožavam svježe trešnje toliko mi kolači s njima nikada nisu bili posebno napeti.
Svake godine i moji pošalju najdivnije hrušteve na kugli zemaljskoj :lol ali njih ne stignem ni fotkati, koliko brzo nestanu :lol

Kada je Petra, moja draga prijateljica, autorica sjajnog bloga Thursdaycooking za ovomjesečnu blogersku igru Ajme, koliko nas je! zadala trešnje kao temu, znala sam da ću sudjelovati baš sa džemom, jer se već dugo nakanjujem napraviti ga pa je ovo bila idealna prilika.
ALI, nisam znala da će me ovaj džem toliko oduševiti, tako sam Petri posebno zahvalna na ovom otkriću.
Prvi put sam ga pravila i priznajem da očekivanja nisu bila posebno velika. O, kako sam se prevarila!






  • 1 kg trešanja (važite ih očišćene)
  • 400 g šećera
  • 1/2 žličice cimeta
  • sok 1 limete


Trešnje operite i očistite od peteljki i koštica.
Dodajte im šećer (možete slobodno i smanjiti količinu šećera ;) ) i cimet pa kuhajte na laganoj vatri, uz povremeno miješanje, toliko dugo dok džem ne postane dovoljno gust (provjerite tako da malo džema stavite na tanjurić kojeg ste prethodno dobro ohladili u frižideru ili zamrzivaču), pred kraj ukuhavanja dodajte i sok limete.
Skuhani džem izlijte u pripremljene, sterilizirane staklenke.






Ja sam džem za prvi put pravila s nešto više od dva kilograma trešanja a kuhala sam ga nekih sat i 45 min., možda i malo duže (dvije epizode "Borgia" :lol)
Zbog dugog ukuhavanja nešto je slađi (iako ne ide puno šećera, možete još smanjiti, ja ću ga sljedeći put manje staviti ;) ) ali mu zato sok limete daje malo svježine i razbija slatkoću.


Uglavnom, ovo je moj najnoviji favorit u kategoriji džemova a OVDJE možete vidjeti apsolutnog pobjednika među džemovima, pekmezima, marmeladama i želeima po izboru mog juniora ;)

Broj komentara: 25:

  1. Nemaš pojma koliko ti zavidim na te dvije trešnje u vrtu. Obožavam trešnje, a na placu koštaju kao da ih zlatom zalijevaju.
    Đžem izgleda sjajno da bih najrađe sa žlicom u ekran zagrabila.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, skupe su i znam da sam sretnica jer ih ne moram kupovati.

      Izbriši
  2. Jednostavno mora da je odličan džem :)

    OdgovoriIzbriši
  3. obožavam trešnjin džem, krasan je

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, Tamara :) Evo, sada ga i ja obožavam, zbilja je poseban.

      Izbriši
  4. Odličan džem i odlične slikice! Sve mi zazubice rastu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nado, ti hvala, posebno na pohvali za fotke, od tebe mi to zbilja puno znači :)

      Izbriši
  5. I ove godine sam nekako ostala željna trešanja, i zavidim ti na dvije trešnje u vrtu :) Rado se prisjećam bakinog vrta i voćki, a sad trešnje relativno rijetko jedem jer su poskupe kod nas, kupim za neki svoj gušt, ali ih onda svježe pojedem :) Divan je džem!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tanja, eh, da si bar bliže pa da sljedeću sezonu sjednemo skupa pod trešnju... :)

      Izbriši
  6. krasan džem, divna boja, volim što su cijele i dodatak cimeta

    OdgovoriIzbriši
  7. Za trešnje nikada nije kasno :) Džem je divan!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma i ja sam isto pomislila ;) i neka njega tu, bar će sljedeću sezonu recept biti na vrijeme dostupan ha ha

      Izbriši
  8. Da samo znaš kako ti zavidim. Meni su trešnje propale zbog kiše, tako da ove zime nema uživanja. Eh da mi je barem jedna teglica.

    OdgovoriIzbriši
  9. Predivan je. Kopka me dodatak cimeta. Moracu da probam. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Trešnje baš brzo prođu, ali nakon što sam potrošila ove sada čekam one kasne. Sa džemom sam imala isto iskustvo, nisam očekivala baš nešto a kada sam ga skuhala oduševila sam se . Tvoj džem odlično izgleda !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, Branka.
      Znači i ti si prošla put od nevelikog očekivanja do oduševljenja :))

      Izbriši
  11. imam dvije tešnje ali još su premale da bih od njih mogla napraviti nešto ovako, čekam još koju godinu, za sad sve pojedem ispod trešnje :)

    OdgovoriIzbriši
  12. aaaaahhh, voda na usta! doduse, nisam nikad probala dzem od tresanja, vec samo slatko :) mada pretpostavljam da je slicno.
    al ako je tvoje, mora da je dobro :)

    OdgovoriIzbriši