Trebam li uopće spominjati da kasnim s ovim postom i receptom? Razloga je više, a jedan od njih je i nešto raniji, neplanirani, odlazak na more. Sad sam ovdje na neko duže vrijeme....
I tako, sezona trešanja je već iza nas ali bar sam džem pripremila i fotkala na vrijeme ;)
Imamo doma u vrtu dvije velike trešnje i nema većeg gušta nego stati pod stablo, brati ih i odmah jesti. Ipak, koliko obožavam svježe trešnje toliko mi kolači s njima nikada nisu bili posebno napeti.
Svake godine i moji pošalju najdivnije hrušteve na kugli zemaljskoj :lol ali njih ne stignem ni fotkati, koliko brzo nestanu :lol
Kada je Petra, moja draga prijateljica, autorica sjajnog bloga Thursdaycooking za ovomjesečnu blogersku igru Ajme, koliko nas je! zadala trešnje kao temu, znala sam da ću sudjelovati baš sa džemom, jer se već dugo nakanjujem napraviti ga pa je ovo bila idealna prilika.
ALI, nisam znala da će me ovaj džem toliko oduševiti, tako sam Petri posebno zahvalna na ovom otkriću.
Prvi put sam ga pravila i priznajem da očekivanja nisu bila posebno velika. O, kako sam se prevarila!
- 1 kg trešanja (važite ih očišćene)
- 400 g šećera
- 1/2 žličice cimeta
- sok 1 limete
Trešnje operite i očistite od peteljki i koštica.
Dodajte im šećer (možete slobodno i smanjiti količinu šećera ;) ) i cimet pa kuhajte na laganoj vatri, uz povremeno miješanje, toliko dugo dok džem ne postane dovoljno gust (provjerite tako da malo džema stavite na tanjurić kojeg ste prethodno dobro ohladili u frižideru ili zamrzivaču), pred kraj ukuhavanja dodajte i sok limete.
Skuhani džem izlijte u pripremljene, sterilizirane staklenke.
Ja sam džem za prvi put pravila s nešto više od dva kilograma trešanja a kuhala sam ga nekih sat i 45 min., možda i malo duže (dvije epizode "Borgia" :lol)
Zbog dugog ukuhavanja nešto je slađi (iako ne ide puno šećera, možete još smanjiti, ja ću ga sljedeći put manje staviti ;) ) ali mu zato sok limete daje malo svježine i razbija slatkoću.
Uglavnom, ovo je moj najnoviji favorit u kategoriji džemova a OVDJE možete vidjeti apsolutnog pobjednika među džemovima, pekmezima, marmeladama i želeima po izboru mog juniora ;)
Nemaš pojma koliko ti zavidim na te dvije trešnje u vrtu. Obožavam trešnje, a na placu koštaju kao da ih zlatom zalijevaju.
OdgovoriIzbrišiĐžem izgleda sjajno da bih najrađe sa žlicom u ekran zagrabila.
Da, skupe su i znam da sam sretnica jer ih ne moram kupovati.
IzbrišiPredivan je...
OdgovoriIzbrišiHvala ti, Miki :)
IzbrišiJednostavno mora da je odličan džem :)
OdgovoriIzbrišiDa, odličan je i meni pravo otkriće!
IzbrišiDa, odličan je i meni pravo otkriće.
Izbrišiobožavam trešnjin džem, krasan je
OdgovoriIzbrišiHvala ti, Tamara :) Evo, sada ga i ja obožavam, zbilja je poseban.
IzbrišiOdličan džem i odlične slikice! Sve mi zazubice rastu!
OdgovoriIzbrišiNado, ti hvala, posebno na pohvali za fotke, od tebe mi to zbilja puno znači :)
IzbrišiI ove godine sam nekako ostala željna trešanja, i zavidim ti na dvije trešnje u vrtu :) Rado se prisjećam bakinog vrta i voćki, a sad trešnje relativno rijetko jedem jer su poskupe kod nas, kupim za neki svoj gušt, ali ih onda svježe pojedem :) Divan je džem!!
OdgovoriIzbrišiTanja, eh, da si bar bliže pa da sljedeću sezonu sjednemo skupa pod trešnju... :)
Izbrišikrasan džem, divna boja, volim što su cijele i dodatak cimeta
OdgovoriIzbrišiTnx, Tamara :)
IzbrišiZa trešnje nikada nije kasno :) Džem je divan!
OdgovoriIzbrišiMa i ja sam isto pomislila ;) i neka njega tu, bar će sljedeću sezonu recept biti na vrijeme dostupan ha ha
IzbrišiDa samo znaš kako ti zavidim. Meni su trešnje propale zbog kiše, tako da ove zime nema uživanja. Eh da mi je barem jedna teglica.
OdgovoriIzbrišiUh, Tamara, zbilja šteta :/
IzbrišiPredivan je. Kopka me dodatak cimeta. Moracu da probam. :)
OdgovoriIzbrišiHvala :) Probaj, cimet ovdje sjajno paše.
IzbrišiTrešnje baš brzo prođu, ali nakon što sam potrošila ove sada čekam one kasne. Sa džemom sam imala isto iskustvo, nisam očekivala baš nešto a kada sam ga skuhala oduševila sam se . Tvoj džem odlično izgleda !
OdgovoriIzbrišiHvala ti, Branka.
IzbrišiZnači i ti si prošla put od nevelikog očekivanja do oduševljenja :))
imam dvije tešnje ali još su premale da bih od njih mogla napraviti nešto ovako, čekam još koju godinu, za sad sve pojedem ispod trešnje :)
OdgovoriIzbrišiaaaaahhh, voda na usta! doduse, nisam nikad probala dzem od tresanja, vec samo slatko :) mada pretpostavljam da je slicno.
OdgovoriIzbrišial ako je tvoje, mora da je dobro :)