četvrtak, 24. siječnja 2013.

Juneći gulaš






Ovo doba godine idealno je za ovakva jela koja se dugo kuhaju i pipremaju u jednom loncu.
Zaista ima puno varijacija na temu, gulaš ni ja ga ne pripremam uvijek isto, nekada ga pravim od jedne vrste mesa nekada od više, ponekad s krumpirima a može i bez njih, uglavnom bez gljiva al ovaj put s njima ;) (imala sam fine malene šampinjončiće pa sam i njih ubacila).





Sastojci:
  • 500 g junetine (od lopatice/plećke)
  • 300-400 g luka
  • 1,5 dl crnog vina
  • 2 mrkve
  • 200 g šampinjona
  • 3-4 krumpira
  • crvena mljevena paprika (slatka i ljuta)
  • 2 lovorova lista
  • 1-2 češnja češnjaka
  • peršinov list
  • sol
  • papar
  • svinjska mast 
  • voda

Priprema:
  1. Luk sitno narezati i pirjati na masti, na umjerenoj vatri, dok se ne smekša (barem 15ak minuta), dodati meso narezano na kockice (malo posoljeno i popapreno) i nastaviti pirjati (bez dodavanja vode) uz povremeno miješanje.
  2. Nakon 15ak minuta dodati mljevenu papriku slatku i ljutu, promiješati pa nakon par minuta dodati vino i kratko propirjati dok alkohol ne ispari.
  3. Podlijevati vodom (ne dodavati puno vode odjednom) i kuhati 40ak minuta, po potrebi i duže, ovisno kakvo je meso i koliko krupno je narezano.
  4. Krumpir očistiti i narezati na manje komade (ili kockice), mrkvu očistiti narezati na kolutiće, šampinjone isto očistiti pa sve dodati u lonac s mesom, ubaciti i lovorov list pa kuhati dok se krumpir skuha a meso postane fino i mekano. Pred kraj kuhanja gulaš još posoliti i popapriti. Na kraju u lonac dodati usitnjeni češnjak i sitno nasjeckani peršinov list.




Dobar tek! :)


I dok se kiša smjenjuje sa snijegom ja guštam u divnoj glazbi iz ovog meni jako dragog filma

(možda sam ovo već puštala, nema veze... :))




Broj komentara: 8:

  1. Sjajan gulaš, dodatak šampinjona mi se jako dopada! Bilježim, jer ovih dana gotovo isključivo pravim variva i juhice, da se ugrijem :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tnx :)
      da, baš je vrijeme za variva i juhice i sva ta jela "na žlicu".

      Izbriši
  2. Pun okusa i mirisa i da baš za ove dane.

    OdgovoriIzbriši
  3. Undeniably believe that which you said. Υour fаvourite justification appеared to be
    on the internet the simpleѕt thing to be aware of.

    I sаy to you, I ceгtаinly get аnnoyeԁ eνen
    as people conѕider issues thаt they just don't understand about. You controlled to hit the nail upon the top and defined out the entire thing without having side effect , folks could take a signal. Will likely be back to get more. Thank you

    Here is my weblog; sfgate.com

    OdgovoriIzbriši
  4. Eхсellent webѕite. A lot of useful info herе.
    I'm sending it to some friends ans additionally sharing in delicious. And naturally, thanks to your sweat!

    My blog post: http://fd.pascalsnotebook.com/wiki/index.php?title=Family_s_High-quality_Time_Devote_Nicely
    My site :: www.faktiskt.se

    OdgovoriIzbriši
  5. Radila danas. Savršeno. Nisam još niti jedanput fulala radeći po receptima cookam i gustam. Svaka pohvala!

    OdgovoriIzbriši