petak, 1. veljače 2013.

Crème brûlée





Blagdansko je vrijeme iza nas, ali kako sam već u jednom ranijem postu najavila, ovdje na blogu još je svjetlucavo i šareno. Imam nekoliko zaostalih receptića još od blagdana, pa da ne čekam sljedeće, prošvercat ću ih sada.

Ako ponekad svratite na moju Facebook stranicu, mogli ste vidjeti da sam za Božić pod bor dobila mali bacač plamena kojim su me moji dečki baš jako razveselili. To je jedna od onih điđa koja mi je preslatka i koju si već dugo želim ali mi je uvijek bilo malo bed dati pare za to.
Ali super ga je dobiti na dar :lol








Crème brûlée. Fina krema, veliki klasik francuske kuhinje.
Sjajna je stvar što kremu možete pripremiti ranije i čuvati u hladnjaku pa završiti sljedeći dan, pred samo serviranje (posuti šećerom i karamelizirati).

Za početak sam se odlučila za osnovni recept a kasnije smo se opustili i igrali raznim kombinacijama.
Kažem "mi" jer vidite i po fotkama da nisam bila sama u ovome, ja sam kuhala a oni palili ;)








Za klasičnu, osnovnu kremu potrebno je:
(za 2-3 posudice, ovisno o veličini)

  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 3 žumanjka
  • 1 mahuna vanilije
  • 40 g bijelog šećera
  • malo smeđeg šećera za posipanje


  1. Zagrijte pećnicu na 150°C.
  2. U posudu sa slatkim vrhnjem dodajte sjemenke i razrezanu mahunu vanilije i polako zakuhajte ali ne treba vriti, odmah maknite s vatre. Izvadite mahunu.
  3. U drugoj zdjeli umutite žumanjke i bijeli šećer, miješajte dok smjesa ne posvijetli. Vruće vrhnje ulijte u zdjelu s jajima i miješajte kuhačom da se sve sjedini ali da ne nastane pjena.
  4. Kremu rasporedite u posudice, posložite posudice u dublji lim za pečenje (ili već neku vatrostalnu posudu), pa napunite lim vrućom vodom do polovice visine posudica.
  5. Pecite u vodenoj kupki 30ak minuta na 150°C. Ako imate dublje posudice, pecite duže. Provjerite je li krema gotova - lagano protresite posudicu, ako se smjesa miče samo malo u sredini, gotova je, ako se prave valovi u cijeloj posudici, treba još peći.
  6. Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi a zatim posudice smjestite u frižider i nastavite hladiti još 3-4 sata (ili tijekom noći).
  7. Kada se krema ohladila, prije posluživanja, u svaku posudicu stavite malo smeđeg šećera tako da pokriva cijelu kremu u tankom sloju pa šećer karamelizirajte pomoću plinskog plamenika (brenera), krema će tako dobiti završni hrskavi sloj. Šećer možete karamelizirati i u pećnici, na grill programu, tako da stavite posudice odmah ispod gornjeg grijača i kratko pečete na visokoj temperaturi.







Tih prvih dana pravili smo ovu kremu u više navrata, dodavali kavu, voće pa i čokoladu.
Recept za crème brûlée s bijelom čokoladaom našla sam na odličnom Ireninom blogu Sweet&Salty. Mogu samo potvrditi da je sjajan!




Crème brûlée s bijelom čokoladom






Broj komentara: 11:

  1. predivan je! i desert i brenerić :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Nikad nisam probala sama praviti, a i brener mi je na listi zelja :) Prekrasno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  3. Divan poklon. Moracu ja mojima nekako dati do znanja da isto to zelim. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. uff, sad si me sjetila da sam odavno dobila brener i nikako da s njim krenem u akciju

    OdgovoriIzbriši
  5. Super izgleda. Vidiš sada kako mi je bilo kad sam ja dobola brener i palila sve pred sobom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hahaha, o da! a čekala sam te Tamo, baš sam mislila da bi i ti mogla poslati jedan creme brulee ;)

      Izbriši
  6. Odličan desert! Gdje si kupila ove predivne posudice?

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala :)
    Posudice sam kupila davno u Butlersu, u Arena centru.

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala :)
    Posudice sam kupila davno u Butlersu, u Arena centru.

    OdgovoriIzbriši