petak, 18. siječnja 2013.

Mendiants






Ok, znam, znam, prošli su blagdani, Nova godina je već samo ova godina ali ja sam malo odužila s pauzom i ovo mi je prvi ovogodišnji post. Pa dozvolite da je malkoc  retro :lol
Kuglice više nisu na boru, već u ormaru, bor više nije u stanu već na terasi (predivno nakićen snijegom) ali fotke su zabilježile  kada sam ove zalogajčiće pravila i zato se sramežljivo u pozadini nazire božićno drvca i "osjeti" štih blagdana :)
Moram odmah reći da će se vrlo vjerojatno i u nekom od skorih sljedećih postova u pozadini bljeskati lampice i tako to... ;)))

Naravno, da biste uživali u ovim slatkišima ne trebate čekati sljedeću "sezonu" iako su ovo tradicionalni francuski božićni zalogajčići, prevedeno "prosjaci".
Čokolada posuta sušenim voćem i bademima, 4 boje predstavljaju 4 katolička prosjačka reda, bijela za dominikance, siva za franjevce, smeđa za karmelićane i tamnoljubičasta za augustince.
Za posipanje možete koristiti bilo koje sušeno voće koje vam se nađe pri ruci i orašaste plodove koje volite ili imate  :xmashappy
Recept je iz ove knjige, naravno :) samo sam smanjila mjeru.


Slijedila sam i upute o temperiranju čokolade, zapravo, postupak ne oduzima puno vremena samo je potrebno imati kuhinjski termometar.



Potrebno je:

  • 200 g tamne čokolade
  • listići badema, arancini, suhe brusnice, svijetle grožđice, goji bobice (količine po želji, od svega po malo)



  1. Čokoladu možete temperirati (otopiti nad parom, zagrijati do 45°C pa posudu sa čokoladom staviti u veću posudu sa hladnom vodom i ledom,  ohladiti na 25° a zatim opet vratiti nad toplu kupelj i ugrijati do 30°) ili samo otopiti na pari pa malo ohladiti.
  2. Na pripremljeni pek papir (ili silikonsku podlogu) stavljajte po žličicu čokolade. Donjom stranom žličice pažljivo oblikujte diskove. 
  3. Na vrh stavite pripremljene bademe i suho voće. 
  4. Ohladite i pažljivo odvojite od papira.





E, da, dugo nisam ništa puštala ;)







Broj komentara: 10:

  1. Odgovori
    1. da, zbilja je efektno a ukusno i jednostavno :)

      Izbriši
  2. Baš su fora ove čokoladice.
    Svidja mi se novi dizajn, naslovna slika je presimpa! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odgovori
    1. e! a kombinacije su brojne, ovo je ona klasična, blagdanska.

      Izbriši
  4. radila sam, fora je to. i inače mi je ta kuharica odlična. uf, kad se sjetim domjenka nakon promocije knjige u DHK (bila je i autorica). tada sam probala jako puno toga iz kuharice.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i meni je ta kuharica odlična.
      da, sjećam se kada je autorica bila u Zg, vjerujem da si uživala :)

      Izbriši
  5. you aгe really a good webmаstег.

    The wеb site lοading speed iѕ inсrediblе.
    It seems thаt you're doing any distinctive trick. Also, The contents are masterpiece. you've done a ωοndеrful task οn
    this matter!
    Feel free to visit my blog ; huertasalama.es

    OdgovoriIzbriši
  6. Do you hаve any νideο of that? I'd love to find out some additional information.

    Also visit my web site: V2 Cigs Reviews
    my web page :: v2 cigs reviews

    OdgovoriIzbriši