Ova fina juha od luka (Soupe à l'Oignon) pravi je klasik francuske kuhinje.
Da od skromnih sastojaka možemo dobiti jako bogato jelo, potvrđuje i ova slavna juha.
Juhe pripremam često, gotovo svakodnevno, a ova okrepljujuća juha idealna je za hladnije dane.
Sastojci:
- 500 g luka
- par kapi ulja
- 30 g maslaca
- 2 češnja češnjaka
- grančica timijana
- list lovora
- žličica glatkog brašna
- 100 ml suhog bijelog vina
- 1 l pileće juhe
- sol
- papar, svježe mljeveni
- 8 šnita baguetta (francuskog kruha)
- 100 g sira ementalera
- U posudi zagrijati par kapi ulja i maslac, dodati usitnjeni češnjak i listiće timijana.
- Dodati luk narezan na tanke trakice i pirjati 20-30 minuta uz češto miješanje. Luk se treba lagano karamelizirati, omekšati i dobiti finu zlatnosmeđu boju.
- Sada dodati brašno i brzo promiješati pa ubaciti listić lovora i uliti vino. Nakon par minuta sve preliti pilećom juhom, posoliti (pažljivo jer je i juha već slana) i popapriti. Kuhati na umjerenoj vatri 30-40 minuta. Povremeno promiješati.
- Zagrijati pećnicu na 180-200°C.
- Šnite kruha ispeći u tosteru, na tavi ili u pećnici.
- Sir naribati.
- Juhu rasporediti u zdjelice, u svaku staviti po 2 kruščića i malo naribanog sira pa sve kratko zapeći u pećnici, da se sir rastopi.
Dobar tek!
Izgleda i to jako dobro, baš me zanima okus luka u juhi, zanimljiva kombinacija.
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda :)
OdgovoriIzbriši