utorak, 5. ožujka 2013.

Francuska juha od luka


Ova fina juha od luka (Soupe à l'Oignon) pravi je klasik francuske kuhinje.
Da od skromnih sastojaka možemo dobiti jako bogato jelo, potvrđuje i ova slavna juha.




Juhe pripremam često, gotovo svakodnevno, a ova okrepljujuća juha idealna je za hladnije dane.



Sastojci:

  • 500 g luka
  • par kapi ulja
  • 30 g maslaca
  • 2 češnja češnjaka
  • grančica timijana
  • list lovora
  • žličica glatkog brašna
  • 100 ml suhog bijelog vina
  • 1 l pileće juhe
  • sol
  • papar, svježe mljeveni
  • 8 šnita baguetta (francuskog kruha)
  • 100 g sira ementalera 

  1. U posudi zagrijati par kapi ulja i maslac, dodati usitnjeni češnjak i listiće timijana.
  2. Dodati luk narezan na tanke trakice i pirjati 20-30 minuta uz češto miješanje. Luk se treba lagano karamelizirati, omekšati i dobiti finu zlatnosmeđu boju.
  3. Sada dodati brašno i brzo promiješati pa ubaciti listić lovora i uliti vino. Nakon par minuta sve preliti pilećom juhom, posoliti (pažljivo jer je i juha već slana) i popapriti. Kuhati na umjerenoj vatri 30-40 minuta. Povremeno promiješati.
  4. Zagrijati pećnicu na 180-200°C.
  5. Šnite kruha ispeći u tosteru, na tavi ili u pećnici.
  6. Sir naribati.
  7. Juhu rasporediti u zdjelice, u svaku staviti po 2 kruščića i malo naribanog sira pa sve kratko zapeći u pećnici, da se sir rastopi.





Dobar tek!

2 komentara: