Pir (ili krupnik) je jedna od najstarijih poznatih žitarica. Donedavno zanemarena, ova se pražitarica (spominjana još u Starom zavjetu) zadnjih godina ipak vraća na naše stolove.
Pir je sličan pšenici ali lakše je probavljiv i ukusniji, dobar je za prehranu djece, bolesnika i rekonvalescenata. Kuhana zrna pira možemo dodati salatama i varivima a od pirovog brašna raditi ukusna peciva, palačinke i dr.
Ja već neko duže vrijeme pravim jako fini kruh od pirovog brašna, čak su mi sjajne i pogačice s čvarcima u kojima dio pšeničnog brašna zamijenim pirovim, ali o tome u nekom od sljedećih postova, sada se vraćam juhici.
Potrebni sastojci:
- 100 g pira
- ulje (maslinovo ili suncokretovo)
- 2 češnja češnjaka
- par zrna korijandera i bijele gorušice
- 1 manja glavica luka
- 1 mrkva
- 1 peršin
- 1 krumpir
- 2 stabljike celera (ili komadić korijena celera)
- 10ak manjih šampinjona
- 1 l povrtnog temeljca ili vode
- sol
- papar
- malo peršinovog lista
- Pir dobro isprati pod mlazom vode, preliti hladnom vodom i ostaviti tako nekoliko sati ili preko noći.
- Namočeni pir kuhati 30 minuta u slanoj vodi.
- Pripremiti povrće, mrkvu i peršin narezati na kolutiće, usitniti češnjak, luk sitno narezati, stabljike celera narezati na manje komadiće a krumpir na kockice.
- Na zagrijano ulje dodati sitno narezani češnjak i u mužaru zdrobljene sjemenke korijandera i gorušice (ako nemate gorušicu možete samo staviti više korijandera). Čim zamriše dodati luk i pirjati 2-3 minute na laganoj vatri. Dodati ostalo narezano povrće i pirjati još par minuta.
- Dodati pir (ranije prokuhan), preliti temeljcem ili vodom.
- Kada juha proključa kuhati još 20 minuta na srednje jakoj vatri, zatim dodati narezane šampinjone (ili neke druge gljive) pa kuhati još 10ak minuta, odnosno dok zrna pira ne omekšaju (ali nemojte ih prekuhati). Po
- Po potrebi još začiniti, dodati sol i papar i na kraju sitno narezani peršinov list.
I do accept as true with all of the ideas you have presented for your post.
OdgovoriIzbrišiThey're very convincing and can certainly work.
Nonetheless, the posts are very short for newbies.
May just you please lengthen them a bit from next time?
Thank you for the post.
Also visit my web blog - LavernPMasenten