utorak, 2. travnja 2013.

Pinca

I ovaj Uskrs proveli smo u Slavoniji, uživali u druženju s obitelji i prijateljima. 

Bilo je kratko ali slatko.
Promijenilo se u par dana (ma i u par sati!) nekoliko godišnjih doba, jedino ljeto nije došlo na red ;)

Što se uskrsnog stola tiče, tu su mama i tata odradili najveći posao. Na blagdanskoj trpezi našlo se sve ono što se tradicionalno u Slavoniji za Uskrs jede, od kuhanog kulena i šunke, do domaćeg kruha,  kuhanih jaja, pečenja i finih kolača.

Ove godine stol smo "pojačali" pincom.


Post s receptom malo kasni, odnosno, objavila sam ga prije Uskrsa na večernjakovim stranicama a sada ga stavljam i ovdje.








Pinca je slatki uskrsni  kruh (pogača) koji se tradicionalno priprema u nekim dijelovima Hrvatske (Istri i Dalmaciji).

Ja sam odrasla u Slavoniji gdje se taj običaj ne njeguje, već postoji tradicija pečenja slanih kruščića.
Ipak, ove godine i ja sam prvi put pravila pince.
Kuhinjom se širio divan miris a moram reći da mi je pinca najfinija još topla.

Priprema ovih kruščića zahtijeva puno vremena i pažnje iako zapravo nije komplicirana.
Kompaktno tijesto treba duže vrijeme odstajati (nekoliko sati) a kada naraste i udvostruči volumen  treba ga premijesiti i oblikovati u jedan veći ili više manjih kruščića. Kruščići se premazuju jajetom i  opet ostavljaju na toplom mjestu. Premazuju se tri put i svaki put ostavljaju na toplom mjestu po sat vremena da bi na kraju, nakon pečenja pince imale finu, tanku, hrskavu koricu.

U ovom receptu nema grožđica, ali ako ih volite, namočite ih u rum i dodajte u tijesto.








 Sastojci:
  • 150 ml toplog mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • 20 g svježeg kvasca

  • 500 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 100 g šećera
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 3-4 žumanjka (ovisno o veličini jaja)
  • 1 cijelo jaje
  • korica 2 limuna
  • korica 1 naranče
  • 2 žlice ruma
  • 1 vrećica vanilin šećera


za premazivanje i posipanje:
  • 1 jaje
  • 3-4 kocke šećera





Postupak:

  1. Ugrijati mlijeko, dodati šećer i razmrvljeni kvasac, pomiješati i ostaviti 10ak minuta na toplom mjestu.
  2. U veću posudu staviti brašno, dodati sol, šećer i aktivirani kvasac (pjenicu). Sastojke umiješati mikserom (sa nastavcima/nastavkom za tijesto) i uz stalno miješanje dodati otopljeni maslac, žumanjke, jaje, naribanu koricu limuna i naranče, vanilin šećer i rum (ili još bolje prošek ili rozulin, ako imate).
  3. Cijelo vrijeme miješati mikserom na srednoj brzini dok se svi sastojci ne sjedine u glatku, čvrstu smjesu (oko 5 minuta), odnosno dok se tijesto ne krene odvajati od posude.
  4. Tijesto pokriti i ostaviti na toplom mjestu 3 - 4 sata (da se udvostruči).
  5. Dignuto tijesto izručiti na brašnom posutu radnu plohu, lagano ga premijesiti, podijeliti na tri podjednaka dijela te svaki formirati u manje okrugle kruščiće.
  6. Premazati ih razmućenim jajetom i ostaviti 1 sat na toplom mjestu.
  7. Ponovno premazati tijesto i opet čekati 1 sat pa sve još jednom ponoviti.
  8. Nakon zadnjeg pemazivanja tijesto na vrhu zarezti nožem ili škarama. Pince na ovim fotografijama rezala sam škarama. Ako režete nožem, moguće će se tijesto malo spustiti, ali bez brige, kasnije, tijekom pečenja opet će narasti ;)
  9. Kockice šećera grubo usitniti pa posuti po tijestu. 
  10. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći  oko 30 minuta na 160-180°C. (Ako pince naglo dobiju boju, smanjiti temperaturu  i peći ih duže na nižoj temperaturi, potrebi zaštititi odozgo folijom ili papirom za pečenje.)







Broj komentara: 5:

  1. divna je pinka.. nego kako si postigla tamniju i svjetliju bordo boju na jajima?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala :)
      jaja sam bojala u lukovini, pomiješala sam malo ljubičastog i žutog luka.
      a ova ful crvena su bojana industrijskom bojom. sva moja nastojanja ranijih godina da ih obojam samo prirodnim bojama nisu urodila zadovoljavajućim rezultatom (špinat, cikla, kurkuma, ljubičasti kupus...sve to da, ali ako bojam jako svijetla, bijela jaja). a u slavoniji se boja puno jaja, nije baš lako nabaviti toliko bijelih :lol

      Izbriši
    2. hvala! i ja ih obicno bojim u lukovini pa me cudi da su tako jake crvene.. rek'o ovo neka specijalna jaja ;)

      Izbriši
  2. vidim da imamo vrlo sličan recept!!krasna je

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tnx :) tamara, ti si iz istre?
      inače, ja ti nemam nikakav obiteljski recept, sada sam se prvi put upustila u pripremu pince (pinci), nikada ranije nisam je čak ni jela :)

      Izbriši