Panna cotta je jedan od klasika talijanske kuhinje, fina
kuhana krema koja se često poslužuje uz čokoladni, karamel ili voćni preljev.
Osim što je savršeno osvježavajuća,
kremasta i lagana, panna cotta osvaja i
jednostavnom pripremom.
Ja je obožavam, idealna mi je slastica za tople dane i volim je u raznim kombinacijama (na blogu već imam recept za panna cottu s malinama, možete ga vidjeti OVDJE).
Ovu klasičnu slasticu „osvježila“ sam dodatkom jogurta, meda i limuna, rezultat je odličan.
Potrebno je:
·
500 ml
slatkog vrhnja
·
2 žlice
šećera
·
1 žlica
meda
·
1 mahuna
vanilije
·
1 limun
(korica)
·
200 ml
jogurta
·
10 g
želatine (u listićima ili u prahu)
·
200 g
jagoda
·
1 žlica
šećera
·
Sok ½
limuna
- Želatinu potopite u vodi (pratite upute na ambalaži) ostavite nekoliko minuta da nabubri. Ako će vam panna cotta duže stajati (pripremate je danas za sutra) možete staviti i manje želatine.
- U posudu debljeg dna ulijte slatko vrhnje, dodajte šećer, med, sjemenke vanilije i naribanu limunovu koricu. Zagrijte i miješajte da se šećer otopi. Kada proključa, kuhajte na laganoj vatri još 5 minuta.
- Maknite s vatre, dodajte ocijeđenu želatinu pa miješajte dok se želatina ne rastopi.
- Dodajte jogurt, promiješajte pa kremu procijedite kroz gusto sito/cjediljku kako bi se riješili limunove korice i izlijte u 6 čaša ili manjih posudica.
- Kratko ostavite hladiti na sobnoj temperaturi a zatim još 2-3 sata u hladnjaku, da se dobro ohladi (hlađenjem će se panna cotta stegnuti).
- Jagode operite i narežite na četvrtine. Posipajte ih šećerom, malo zgnječite vilicom i ostavite 10 minuta, da puste sok. Stavite na laganu vatru, dodajte limunov sok i kratko kuhajte (3-4 minute). Maknite s vatre, usitnite štapnim mikserom i ohladite.
- Na ohlađene panna cotte ravnomjerno rasporedite pire od jagoda i poslužite.
Predivno izgleda :)
OdgovoriIzbrišisezonski prigodna i divna!
OdgovoriIzbrišiObožavam panna cotu, karasna je ova tvoja!
OdgovoriIzbriši