utorak, 21. svibnja 2013.

Quiche od medvjeđeg luka (sa skutom i slaninom)





Dižem ovaj recept dok je medvjeđi luk još u sezoni ;)
I zadnji post bio je za temu ove sjajne namirnice, tada sam pravila pesto a sada sam ga kombinirala s finom paškom skutom i našom domaćom slaninom. Odlična kombinacija :)

Pašku skutu nije lako naći u dućanima pa je najsigurnija opcija (iako, znam, znam, ne i svima prihvatljiva :/) skoknuti do Dolca i na mliječnom dijelu potražiti štand gđe Ljubice ;) e, tamo ćete naći i pašku skutu :).











Tijesto:

·         250 g integralnog brašna (pola pirovog, pola pšeničnog)

·         ½ žličice praška za pecivo

·         ½ žličice soli

·         120 g maslaca

·         1 jaje

·         3-4 žlice hladne vode



Nadjev:

·         170 g ovčje skute

·         200 ml kiselog vrhnja

·         2 jaja

·         100 g listova medvjeđeg luka

·         150 g sira ementalera

·         50 g naribanog parmezana

·         sol

·         papar

·         malo mljevene kurkume

·         50 g slanine

·         nekoliko mini rajčica







Priprema:

1.       Pomiješajte pirovo i pšenično integralno brašno, dodajte prašak za pecivo, sol i na kockice narezani maslac.  Utrljajte maslac u brašno, dodajte jaje i vodu pa kratko mijesite tijesto dok se sastojci ne sjedine. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
2.       Ohlađeno tijesto rastanjite i formirajte po kalupu za pite, vilicom izbodite dno, prekrijte tijesto papirom za pečenje te na papir stavite suhi grah (kao „uteg“ za tijesto, kako se tijekom pečenja ne bi napuhnulo), stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta na 180°C.
3.       Za to vrijeme pripremite nadjev.
4.       U zdjeli pomiješajte skutu sa kiselim vrhnjem, dodajte jaja, 100 g naribanog ementalera, 30 g naribanog parmezana te oprane i na trakice narezane listove medvjeđeg luka. Začinite i sve sastojke dobro promiješajte.
5.       Izvadite tijesto iz pećnice, uklonite papir za pečenje i grah, pa na tijesto izlijte pripremljeni nadjev.
6.       Po nadjevu rasporedite rajčice i narezanu slaninu pa sve posipajte ostatkom naribanog ementalera i parmezana.
7.       Vratite u pećnicu i pecite  na 180 – 200°C još 30ak minuta, odnosno dok nadjev ne primi finu zlatnožutu boju.













R.I.P. Ray  <3


3 komentara:

  1. Ovaj recept je odličan, a i pesma koju si nam ponudila... :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično Tanja! Sva sam u sremušu ovih dana, odlična ideja. Treba ga iskoristiti maksimalno dok ne procveta!

    OdgovoriIzbriši