subota, 8. lipnja 2013.

Šarlota s jagodama




Ovo je lagana voćna torta koja osvaja na prvi pogled. Osim s jagodama, možete je pripremiti i s drugim (bobičastim) voćem.
Recept ste mogli već vidjeti na Gastrosferi, a tortu sam pravila jedne nedjelje za moje najdraže šmizle, moje nećakinje <3
Prije ove verzije bila je i jedna koja je sadržavala manju količinu želatine pa nije bila baš najstabilnija, zato je u drugom pokušaju stabilnost pojačana :lol a dodala sam i sloj piškota između dva sloja kreme (u prvoj verziji su kreme dijelile samo jagode).




 Prava „curičasta“ torta ;)



Sastojci:

  • 400 g piškota
  • 300 ml mlijeka
  • 3 žlice ruma
  • 500 g jagoda

Krema 1:
  • 300 ml mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 3 žlice šećera
  • 1  žličica burbon vanilija šećera
  • 1 žlica gustina
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 10 g želatine


Krema 2:
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 4 žlice šećera
  • 1 žličica burbon vanilija šećera
  • 250 ml čvrstog jogurta
  • 10 g želatine




Priprema:

1         Jagode operite, očistite i narežite.
2         Obruč kalupa za tortu obložite papirom za pečenje.
3         Piškote kratko namočite u mlijeko s rumom te njima obložite stranice i dno kalupa.
4         U posudi debljeg dna zagrijte mlijeko s burbon vanilijom.
5         U drugoj posudi žumanjke pjenasto izradite sa šećerom, dodajte gustin i malo toplog mlijeka, promiješajte pa ulijte u posudu s ostatkom mlijeka. Kuhajte na umjerenoj vatri nekoliko minuta, uz miješanje,  dok se krema ne zgusne i skuha. Ostavite da se hladi.
6         Istucite vrhnje u čvrst šlag. Pomiješajte šlag i kremu pa dodajte želatinu (pripremljenu prema uputama na ambalaži). Sve dobro izmiješajte kako bi se želatina ravnomjerno rasporedila po kremi.
7         Izlijte kremu na piškote, po kremi složite novi red piškota (namočenih u mlijeku) a zatim red narezanih jagoda.
8         Pripremite drugu kremu - vrhnje istucite u čvrst šlag, uz stalno miksanje dodajte šećer, burbon vaniliju i jogurt a zatim i pripremljenu želatinu. Sve sastojke dobro izmiješajte i kremu izlijte po jagodama. Po kremi  od jogurta rasporedite preostale narezane jagode.
9         Prije posluživanja tortu dobro ohladite, minimalno 4-5 sati u hladnjaku (kako bi želatina uspješno odradila svoj posao ;)).
10. Nakon hlađenja uklonite obruč i ukrasite tortu listićima mente (i vrpcom ;)).



4 komentara:

  1. Tortica kao da je skliznula sa stranica kakvog finog gastro magazina, predivna je!:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. baš je lijepa, zavrtilo mi se u glavi od jagoda!!

    OdgovoriIzbriši