utorak, 4. lipnja 2013.

Džem od jagoda i rabarbare
Jagode u sezoni možemo naći na svakom koraku ali rabarbaru kod nas još uvijek nije lako nabaviti jer je u ovim krajevima ta biljka još donedavno bila pomalo zaboravljena i zanemarena.
Ipak, rabarbara se polako ali sigurno vraća u naše  vrtove i kuhinje. Ja sam prošle godine nabavila sadnice i presadila ih u svoj vrt a ove godine kupila sam i sjeme.
Dok moje rabarbarice ne budu spremne za berbu, snalazim se na Dolcu ;)

Važno je znati da se u prehrani koriste samo stabljike rabarbare, listovi nisu jestivi, otrovni su!
Ako duže vrijeme pratite blog, možda se sjećate ove  marmelade od jagoda i rabarbare, nju jako volimo i mislila sam da neću ništa mijenjati u toj priči, ipak, malo me kopkala poprilična količina šećera u njoj.
Zato sam odlučila na maloj mjeri isprobati ovaj omjer voća i šećera, a osim toga, nisam koristila ni želin.
Pokušaj je bio uspješan, dobila sam džem dovoljno sladak ali i dovoljno gust. Na ovoj maloj količini to provjereno funkcionira :)
Iskreno, pokazalo mi se i praktičnije kuhati u nekoliko navrata male količine pekmeza i/ili džema, jer osim što začas bude gotovo, ne traži nikakve velike pripreme unaprijed ;)

Kiselkasta rabarbara sjajno se slaže sa slatkim i sočnim jagodana, a osnovna mjera za ovaj džem je:

 • 1 kg jagoda
 • 1/2 kg rabarbare
 • 350 g šećera
 • 1 mahuna vanilije (srž) 
 • 1/2 limuna (sok i korica)
 • malo cimeta
 • malo ruma

Priprema:
 1. Rabarbaru oprati, očistiti i izrezati na manje komadiće (oko 1-1,5 cm), staviti u posudu debljeg dna (u kojoj će se kasnije džem kuhati), posuti s 200 g šećera, dobro promiješati i ostaviti da stoji 1 sat (za to vrijeme možete je nekoliko puta promiješati).
 2. Jagode oprati, očistiti i izrezati na manje komade, one sitnije ostaviti cijele. Posuti ih preostalim šećerom, promiješati i ostaviti 15ak minuta.
 3. Odstajalu rabarbaru staviti na vatru, kada proključa smanjiti vatru i kuhati 10 minuta. Dodati jagode, promiješati i nastaviti kuhati na srednjoj vatri, prvo uz povremeno miješanje a kasnije, kada džem postane gušći, treba stalno miješati.  Kuhati do željene gustoće.Tijekom ukuhavanja dodati  vaniliju (umjesto sjemenki iz mahune, možete dodati ekstrakt ili vanilin šećer), a pred kraj ukuhavanja dodati limunovu koricu i sok i po želji malo ruma.
 4. Vrući džem uliti u vruće, sterilizirane staklenke i odmah zatvoriti.1 komentar:

 1. Obožavam ovaj džem ! Prošle godine sam ga pravila, a i ove ću i ovaj kod tebe mi se jako sviđa posebno u kombinaciji sa finim pecivom, idealan doručak !

  OdgovoriIzbriši