Kada mi je iz uredništva stigao mail da krećemo s našom
blogerskom gastro igrom/izazovom i da je prva tema bundeva/tikva/buča, meni je
odmah na umu bila baš ova torta.
Zašto?
Zato jer mi je dobri, stari, klasični cheesecake među
najdražim tortama a dodatak finog, glatkog pirea bundeve daje ovoj torti jednu
novu dimenziju, kremi prekrasnu boju a cijelu tortu čini još kremastijom .
Priču zaokružuju mirisni začini i neodoljivi karamel.
Za podlogu od keksa možete koristiti Petit Beurre (klasične
ili integralne), McVities, čajne kolutiće ili neke druge, vama omiljene suhe
kekse.
U slučaju da vam ostane pirea (a vjerojatno hoće) možete ga
čuvati par dana u hladnjaku (ili zamrznuti) pa iskoristiti u drugim jelima.
Podloga:
- 170 g keksa
- 100 g maslaca
- 1 žlica muscovado šećera
- malo cimeta
- 500 g krem sira (Philadelphia, Vivis i sl.)
- 4 žlice šećera
- ½ žličice mljevenog cimeta
- 1/4 žličice mljevenog đumbira
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 3 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 100 ml slatkog vrhnja
- 200 g pirea od hokaido tikve
- 400 ml kiselog vrhnja
- 3 žlice šećera
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 50 g šećera
- 50 g maslaca
- 5 žlica slatkog vrhnja
- prstohvat soli
Priprema:
- Hokaido tikvu operite, prepolovite, očistite od sjemenki i zamotajte u alu-foliju. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 1 sat na 170°C. Meso tikve žlicom odvojite od kore i uz pomoć štapnog miksera napravite fini, glatki pire. Ohladite.
- Pripremite karamel - u manjoj posudi na laganoj vatri otopite šećer do smećkaste boje, dodajte maslac pa kada se i maslac otopi pažljivo dodajte slatko vrhnje (budite oprezni jer reakcija zna biti burna!), promiješajte, mrvicu posolite i kuhajte par minuta. Ostavite da se ohladi i zgusne.
- Kalup za tortu premažite tankim slojem maslaca ili ga obložite papirom za pečenje.
- Sameljite kekse, dodajte šećer, cimet i otopljeni maslac pa sve dobro promiješajte. Dobivenu smjesu stavite u kalup i žlicom izravnajte podlogu. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 5 minuta na 200°C. Izvadite kalup iz pećnice, ostavite na sobnoj temperaturi dok pripremite kremu.
- Krem sir i šećer izmiješajte mikserom , dodajte začine (cimet, đumbir i muškatni oraščić) a kada sir postane kremast uz stalno miješanje dodajte jedno po jedno jaje, vaniliju, slatko vrhnje i na kraju pire od tikve.
- Kremu lagano prelijte po podlozi od keksa, vratite u pećnicu, smanjite temperaturu na 170°C i pecite 30 minuta. Nakon pečenja krema će na rubovima biti čvrsta ali u sredini još malo mekana. Ostavite tortu na sobnoj temperaturi 10 minuta i pripremite kremu od vrhnja.
- Umutite vrhnje sa šećerom i vanilijom pa prelijte po toploj torti (lagano, od rubova, gdje je torta čvršća pažljivo žicom rasporedite prema sredini). Po kremi od vrhnja žličicom rasporedite manje hrpice ohlađenog karamela pa vrhom noža lagano umiješajte karamel u kremu. Vratite na 5 minuta u ugašenu pećnicu.
- Tortu izvadite iz pećnice pa tanjim nožem pažljivo prođite uz stranice kalupa, kako se torta kasnije ne bi zalijepila za kalup.
- Tortu ohladite u kalupu na sobnoj temperaturi a zatim u hladnjaku tijekom noći.
- Sljedeći dan torta je spremna za vađenje iz kalupa i posluživanje.
krasno izgleda, nažalost kod mene je bundeva tako rijetko u upotrebi i to najviše u slanim jelima kao što su krem juhe.
OdgovoriIzbrišiTamara, isto je i kod mene nekoć bilo, sada je puno češće pripremam, i u slanim i u slatkim jelima :)
IzbrišiNisam nešto za kremaste kolače pa nemrem ocjenit kakvi su, ali slike su ti mrak. Svaki put sam ljubomoran :-)
OdgovoriIzbrišiTnx, Tomek :)
IzbrišiKrasno izgleda!
OdgovoriIzbrišiJako lepo i dekorativno izgleda.
OdgovoriIzbrišiVrlo lep receptic i fotkice, prave jesenje!:)))
OdgovoriIzbrišihvala :)
OdgovoriIzbrišikod ove torte mi je posebno fora što zbog dodatka začina miriše poput finih medenjaka ;)
Odlican! Cista 5!
OdgovoriIzbrišihvala :) drago mi je da se i vama sviđa.
Izbrišikako se napravi pire
OdgovoriIzbrišiGore piše uputa za pripremu pirea ;)
OdgovoriIzbriši(1. korak)
Hokaido tikvu operite, prepolovite, očistite od sjemenki i zamotajte u alu-foliju. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 1 sat na 170°C. Meso tikve žlicom odvojite od kore i uz pomoć štapnog miksera napravite fini, glatki pire. Ohladite.
Pozdrav! :)
umjesto hokaido koristila sam muskatnu tikvu...zapravo totalno sam previdjela da je hokaido i zabrijala da je muskatna..svejedno prefino je ispala..cim moj strucni ziri (cit. sinko tinejdzer) kaze da je super..onda je sigurno super :D
OdgovoriIzbriši