petak, 11. listopada 2013.

ANZAC keksi (sa zobenim pahuljicama i kokosom)






Ovo su savršeno jednostavni i fini keksići za čiju pripremu vam treba samo nekoliko namirnica i par minuta.
Slobodno u pripremu keksa uključite i klince, sigurno će uživat  u izradi tijesta i kuglica, a kasnije i u rezutatima svog rada :).

Inače, ovo su keksi s pričom. Akronim ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps) nastao je još za vrijeme Prvog svjetskog rata, a ove kekse su žene Australije i Novog Zelanda osmislile, pripremale i slale svojim muškarcima na ratište. Obzirom da se pripremaju od namirnica koje nisu lako kvarljive, keksi su dobro podnosili dug put i stajanje. Danas su ovi keksi vrlo popularni širom svijeta.










Sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 200 g zobenih pahuljica
  • 100 g kokosovog brašna
  • 180 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 2 žlice zlatnog sirupa (ili meda)
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 2 žlice vode



zlatni sirup




Priprema:

  1. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, zobene pahuljice (ja sam koristila one lomljene), kokos i šećer.
  2. U manjoj posudi, na laganoj vatri zagrijte maslac i zlatni sirup, miješajte dok se maslac ne otopi, maknite s vatre. Žličicu sode rastopite u malo vode pa dodajte u posudu s maslacem. Pažljivo promiješajte, smjesa će se zapjeniti.
  3. Ulijte smjesu od maslaca u posudu sa suhim sastojcima i sve dobro promiješajte.
  4. Od pripremljenog tijesta vadite male hrpice,  formirajte ih u kuglice veličine oraha  (tijesto treba biti podatno za "modeliranje", ako se jako rasipa znači da mu nedostaje malo maslaca, a ako je premasno dodajte mrvicu brašna) i slažite u lim obložen papirom za pečenje (ostavljajte dovoljno mjesta između kuglica jer će se tijesto tijekom pečenja širiti). Lagano ih prstima ili čašom ravnog dna pritisnite kako bi dobili tanje diskove. 
  5. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 170°C 12-15 minuta, odnosno dok keksići ne prime finu boju. Možda će im biti dovoljno i kraće pečenje, držite ih na oku ;) keksići trebaju ostati malo mekani u trenutku kada ih vadite. Ako su ipak dobili jaču boju, odmah ih maknite s vrućeg lima na žicu/rešetku za hlađenje.









Broj komentara: 7:

  1. Volim recepte s pričom, a keksići djeluju jako ukusno

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim ovakve keksiće i rado uvijek imam neke u svojoj staklenci.

    OdgovoriIzbriši
  3. kada krene sezona kiša i ja volim uvijek imati nešto slatko i utješno ;) za uz čaj :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Deluju savrseno i ukusno! Fino uz čaj da se zasladim i ugrejem. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. meni su ovo najbolji keksići sa zobenim pahuljicama. uz čaj, mlijeko, kavu, ma najbolji!

      Izbriši