Ovo su savršeno jednostavni i fini keksići za čiju pripremu vam treba samo nekoliko namirnica i par minuta.
Slobodno u pripremu keksa uključite i klince, sigurno će uživat u izradi tijesta i kuglica, a kasnije i u rezutatima svog rada :).
Inače, ovo su keksi s pričom. Akronim ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps) nastao je još za vrijeme Prvog svjetskog rata, a ove kekse su žene Australije i Novog Zelanda osmislile, pripremale i slale svojim muškarcima na ratište. Obzirom da se pripremaju od namirnica koje nisu lako kvarljive, keksi su dobro podnosili dug put i stajanje. Danas su ovi keksi vrlo popularni širom svijeta.
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 200 g zobenih pahuljica
- 100 g kokosovog brašna
- 180 g šećera
- 200 g maslaca
- 2 žlice zlatnog sirupa (ili meda)
- 1 žličica sode bikarbone
- 2 žlice vode
zlatni sirup
Priprema:
- U većoj zdjeli pomiješajte brašno, zobene pahuljice (ja sam koristila one lomljene), kokos i šećer.
- U manjoj posudi, na laganoj vatri zagrijte maslac i zlatni sirup, miješajte dok se maslac ne otopi, maknite s vatre. Žličicu sode rastopite u malo vode pa dodajte u posudu s maslacem. Pažljivo promiješajte, smjesa će se zapjeniti.
- Ulijte smjesu od maslaca u posudu sa suhim sastojcima i sve dobro promiješajte.
- Od pripremljenog tijesta vadite male hrpice, formirajte ih u kuglice veličine oraha (tijesto treba biti podatno za "modeliranje", ako se jako rasipa znači da mu nedostaje malo maslaca, a ako je premasno dodajte mrvicu brašna) i slažite u lim obložen papirom za pečenje (ostavljajte dovoljno mjesta između kuglica jer će se tijesto tijekom pečenja širiti). Lagano ih prstima ili čašom ravnog dna pritisnite kako bi dobili tanje diskove.
- Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 170°C 12-15 minuta, odnosno dok keksići ne prime finu boju. Možda će im biti dovoljno i kraće pečenje, držite ih na oku ;) keksići trebaju ostati malo mekani u trenutku kada ih vadite. Ako su ipak dobili jaču boju, odmah ih maknite s vrućeg lima na žicu/rešetku za hlađenje.
Volim recepte s pričom, a keksići djeluju jako ukusno
OdgovoriIzbrišiJako mi se sviđaju!
OdgovoriIzbrišiVolim ovakve keksiće i rado uvijek imam neke u svojoj staklenci.
OdgovoriIzbrišikada krene sezona kiša i ja volim uvijek imati nešto slatko i utješno ;) za uz čaj :)
OdgovoriIzbriši<3
OdgovoriIzbrišiDeluju savrseno i ukusno! Fino uz čaj da se zasladim i ugrejem. :)
OdgovoriIzbrišimeni su ovo najbolji keksići sa zobenim pahuljicama. uz čaj, mlijeko, kavu, ma najbolji!
IzbrišiVolim keksiće, a ovi su baš mame ❤️
OdgovoriIzbriši