Kod nas rijetko koji dan prođe bez juhice, gotovo svaki ručak počinje s njom.
Guste, bistre, mesne, povrtne....juhice su zakon! :)
Pastrnjak nije uvijek lako naći u dućanima ali na tržnicama ga uglavnom ima.
Volim njegov miris ali i okus, a nije za zanemariti da je pastrnjak zdrava biljka, bogata vlaknima, C vitaminom i kalijem.
Pastrnjak djeluje i kao diuretik, stimulira rad bubrega i jetre, čisti organizam od toksina.
Ovo je jedna fina gusta juhica, odlična za hladne zimske dane (sada bi moj junior diskretno zakolutao očima :lol njega ova juha baš ne oduševljava ;) ).
Sastojci:
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 komadić đumbira
- svježe mlj papar
- 500 g pastrnjaka
- 2 jabuke
- 1 korabica
- 1,5 l mesnog temeljca ili vode
- malo maslaca i maslinovog ulja
- sol
- slatko vrhnje
- peršinov list (ili korijandar)
Priprema:
- Povrće i jabuke očistiti/oguliti i narezati/naribati.
- Na malo maslaca i maslinovog kratko pržiti luk pa dodati češnjak, đumbir i svježe mljeveni papar.
- Dodati na kockice narezan pastrnjak i pola čaše, čašu temeljca ili vode. Pirjati 10 minuta.
- Dodati na kockice narezane jabuke i korabicu, uliti ostatak temeljca, posoliti i kada provrije kuhati još 15 minuta.
- Izmiksati štapnim mikserom i vratiti na vatru minutu-dvije.
- Poslužiti sa slatkim vrhnjem i malo maslinovog.
- Slatko vrhnje se može dodati i u lonac, ja ponekad u lonac dodam i malo mlijeka.
zaista prekrasna juhica!
OdgovoriIzbrišiSuper zgleda!
OdgovoriIzbrišiDakle, danas sam je napravila. Koji okus!!!!
OdgovoriIzbrišiIstina, moja juhica je bila bez korabe, no okus je apsolutno divan, slatkast, bas super!
Bas me zanima sto ce moji juniori reci; oni obicno prevrcu ocima i vrlo gasno odbijaju jesti (a sto drugo ocekivati od male djece, lol).
Ugavnom, ovu juhu spremam u recepte i vec je planiram za slijeeci tjedan.
Hvala!
Baš mi je drago! :)
OdgovoriIzbrišiNadam se da je kod juniora imala bar malo bolji prolaz nego kod mog ;)