Pogačice s čvarcima, krampogače ili čvarkuše pravi su hit u ovo doba godine. Kada je hladno i vani kiši ili sniježi, pogačice, tople i meke, pružaju onu finu utjehu i prizivaju sjećanja na djetinjstvo, na bake i mame...
Iza mene je radni vikend u Slavoniji, oni koji prate blog i na fejsu, to već znaju jer sam tamo podijelila nekoliko fotografija s lica mjesta – od čvaraka i kobasa do sarme, krofni i salenjaka.
U Zagreb smo se, nakon odrađene svinjokolje, vratili punog gepeka. ;)
Ove su pogačice tako
savršeno mekane iznutra a hrskave izvana. Obzirom da se tijesto više puta
preklapa, pogačice na kraju budu fino „razlistane“ po slojevima. Iako ih jako
volim, pravim ih samo nekoliko puta godišnje, zato uživam u svakom zalogaju.
Kod pripreme
dizanog tijesta bitno je da sastojci nisu hladni jer ono (za razliku od prhkog
tijesta, npr.) voli toplu okolinu, pa
osim sastojaka, dobro je da i prostorija u kojoj se radi bude topla.
Ostatke tijesta nemojte ni slučajno baciti! Samo ih skupite u male hrpice, lagano prstima spojite da tijekom pečenja ostanu kompaktne i pecite skupa s pogačicama.
Ovi ostaci su sjajni, još hrskaviji od pogačica :)
Potrebno je:
- 500 g glatkog brašna
- 1 paketić (40 g) svježeg kvasca
- 1 žlica šećera
- 250-300 ml toplog mlijeka
- 1,5 žličica soli
- 1 žličica svježe mljevenog papra
- 1 jaje
- 1 žličica masti (svinjske, domaće)
- 250 g mljevenih čvaraka
- jaje i žlica vode, za premazivanje
- Čvarke sameljite.
- U manjoj posudici razmrvite kvasac, dodajte šećer i malo toplog
mlijeka. Promiješajte i ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi da se
napravi pjenica.
- Brašno posolite, dodajte papar (po potrebi i više od navedenog, ja ga dodam odokativno, ali jakoo je važno da se papar dosta osjeti),
promiješajte i u sredini napravite udubinu. Dodajte kvasac (pjenicu),
jaje, mast i ostatak toplog mlijeka.
- Umijesite glatko tijesto i ostavite ga pokrivenog 10 minuta, lagano premijesite i ostavite pokriveno još
30-40 minuta na toplom mjestu, da naraste.
- Kada je naraslo, tijesto prebacite na brašnom posutu radnu površinu i tanko
razvaljajte. Po polovici tijestu rasporedite 1/3 mljevenih čvaraka pa
preklopite drugim dijelom.
- Tijesto opet razvaljajte, nadjenite drugom trećinom mljevenih čvaraka
i opet preklopite.
- Sada još jednom ponovite ovaj postupak, nadjenite tijesto preostalim
mljevenim čvarcima, preklopite i rastanjite na približno 1,5 cm.
- Okruglom modlicom ili čašom vadite pogačice, složite ih na lim obložen
papirom za pečenje. Razmutite jaje, dodajte mu žlicu vode i premažite
pogačice (po želji, lagano ih posolite).
- Ostatke tijesta nemojte baciti već ih samo lagano spojite u male hrpice
(nemojte ih više mijesiti) i pecite skupa s pogačicama.
- Pecite 20-30 minuta na 180-200°C.
mi ih doma radimo malo drugacije ali moramo probat i tvoj nacin :D (niki)
OdgovoriIzbrišiimam i ja stari mamin recept koji je drukčiji od ovoga, mljeveni čvarci stavljaju se odmah u tijesto, pogačice ne budu ovako razlistane ali budu isto odlične i diiivno prhke. :)
IzbrišiAh, kako lepo izgledaju! ^_^
OdgovoriIzbrišihvala :)
IzbrišiDivni su,imam nešto čvaraka u frižideru baš bih ih mogla umijesiti.
OdgovoriIzbrišiMljac. Prekrasno izgledaju i vjerojatno su prefini. Ja ih doma ne radim jer nemam domaćih čvaraka, a u trgovinama i mesnicama su mi preskupi.
OdgovoriIzbrišiIsprobano! Podjednako ukusne i tople i hladne. Jedva čekam da ih napravim i s našim čvarcima.
OdgovoriIzbrišii ja se veselim čvarcima (pa onda i pogačicama), ali načekat ću se još neko vrijeme ;)
IzbrišiEvo ih i kod mene isprobane, ne možemo stati jesti :) , odlične su, baš odlične ! Staviti ću ih i na blog, ali za koji tjedan, budu u posebnom izdanju :) Hvala ti na super receptu, tvoje pogačice mi predobro izgledaju !
OdgovoriIzbrišiHvala i tebi Branka :) Drago mi je da ti se sviđaju.
IzbrišiPravila sam ih prošle godine i sad sam ih se opet sjetila...pravim ih opet za vikend...odlične su ☺ koliko dugo u pravilu mogu stajati?
OdgovoriIzbrišiTanja odlične su 😊 pravit ću ih opet ovaj vikend 😋 Koliko dugo mogu stajati?
OdgovoriIzbriši