ponedjeljak, 6. siječnja 2014.

Galette des rois - kraljevski kolač




Ovaj se "kraljevski" kolač/torta u Francuskoj tradicionalno priprema na Sveta tri kralja, odnosno nekoliko dana prije i nekoliko dana nakon Bogojavljenja.

Sastoji se od lisnatog tijesta i kreme od badema, a u unutrašnjost kolača se stavlja mala porculanska figurica odnosno suhi grah ili bob (fève).






Osim što bob ili grah imaju oblik fetusa te simboliziraju novi život,  postoji cijeli mali ritual oko posluživanja ovog jela. 
Uobičajeno je da najmlađa osoba sjeda pod stol i govori imena ostalih osoba za stolom te tim redoslijedom domaćica dijeli komade kolača, onaj tko dobije figuricu simbolično se kruni za kralja ili kraljicu.





Sastojci:
  • 500 g lisnatog tijesta
  • 1 jaje i žlica vode za premazivanje

za kremu od badema
  • 150 g mljevenih badema
  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 1 žlica ruma
  • 1 žličica arome vanilije





Priprema:
  1. Bademe blanširati, kratko ih potopiti u vrelu vodu, zatim ocijediti, ohladiti i ukloniti im kožicu. Dobro ih posušiti i samljeti.
  2. Maslac (sa sobne temperature) pjenasto izraditi sa šećerom pa dodavati jedno po jedno jaje. Mikserom miješati dok se smjesa sjedini i postane kremasta, dodati rum i vaniliju te pripremljene mljevene bademe.
  3. Lim obložiti papirom za pečenje.
  4. Razbiti jaje u malu zdjelicu, dodati mu žlicu vode i pjenasto izmiješati.
  5. Jedan dio tijesta staviti na lim za pečenje, vilicom izbosti na više mjesta, rubove tijesta premazati pripremljenim jajetom.
  6. Po tijestu rasporediti kremu (ostaviti rubove bez kreme) i na kremu staviti figuricu ili grah/bob.
  7. Preko kreme staviti drugi dio tijesta pa čvrsto stisnuti rubove da se donji i gornji dio tijesta zalijepe.
  8. Preostalim jajetom premazati gornji dio tijesta. Oštrim nožićem rubove tijesta malo zarezivati/utisnuti prema unutra a na sredini napraviti malu rupu. Vrhom noža lagano, samo po površini, zarezati  (ukrasiti) gornji dio tijesta.
  9. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći 30ak minuta na 180-200C.



3 komentara:

  1. Izgleda zaista kreljevski i lepo si sve objasnila, mogu tek zamisliti predivan ukus i miris.:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Super si je napravila i kod mene se nalazi na listi isprobavanja za ovaj mesec, videcemo hocu li stici:) Srecni praznici!

    OdgovoriIzbriši
  3. divan je ovo kolač, i zabavan :) nisam ga još nikada pripremala

    OdgovoriIzbriši