Ovim slanim sirnim zamotuljcima oduševila me jednom davno moja mama, a recept sam ubrzo podijelila na jednom roditeljskom forumu (sada vidim da je to bilo još 2005., aaaaa, kako su prozujale te godine...)
Uglavnom, i njih su osvojili pa vjerujem da će i nekima od vas biti zanimljivi.
Možda se netko sjeća, recept sam objavila i u prosincu 2011. na Večernjakovim stranicama ;).
Idemo to jelo nazvati - ROLAT BUREKČIĆI (mada znam za grešku u koracima - burek/pita/pituljica...) tako sam ga nazvala tada, tako neka i ostane ;)
Dakle, jednostavno je, treba nam nadjev od sira i maslaca, njime premažemo kore za savijače tako da dobijemo tri rolata/rolade od po 3-4 kore, to smrznemo pa kasnije izrežemo na male kolutiće i pečemo.
Ovo je idealan finger food za razne prilike ;)
Idemo redom, korak po korak....
Potrebni sastojci:
- Jedan omot kora za savijače / štrudle
za nadjev:
- 1/2 kg svježeg sira
- 1/2 maslaca (125 g)
- 4 cijela jaja
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 čašice vrhnja
- sol (2-3 žličice)
za premaz:
- 1 jaje, 1/2 vrhnja (+ malo sezama i naribanog parmezana)
Priprema:
- Otopite maslac tako da bude potpuno mekan, može biti i u tekućem stanju ali ne vruć, dodajte mu sve gore navedene sastojke za nadjev i mikserom izradite da se smjesa sjedini i bude kremasta.
- Tri kore, jednu po jednu, nadjevajte tako da na prvu stavite vrlo tanki sloj nadjeva, preko te kore stavite sljedeću koju tek malo deblje namažete, pa preko nje još jednu, isto deblje namažete. Budite štedljivi kod nadjevanja, odnosno imajte na umu da nadjev morate rasporediti podjednako na sve kore, ali kore premazujte skroz do rubova. Kako se kore ne bi previše razmekšale, treba ih što brže nadjevati. Tako namazane tri kore (ili 4, ovisi koliko ih u omotu ukupno ima) zamotajte u rolat/roladu. Ponovite sa ostatkom kora, da dobijete tri rolata (rolade).
- Zamotane rolate složite na neku ravnu površinu (tepsiju, tacnu ili sl.) pa stavite na sat-dva u ledište (može i na duže) da se dobro stegnu kako bi se kasnije lakše rezali.
- Limove za pečenje obložite pek papirom. Pećnicu zagrijte na 200°C.
- Svaki rolat izrežite na jednake dijelove, kolutiće. Rolate režite na sljedeći način: cijeli rolat prerežite napola, pa svaku polovicu isto napola itd.... tako da od jednog rolata na kraju dobijete 16 jednakih komadića/burekčića.
- Izrezane burekčiće složite u lim (polegnute) i na svaki žličicom stavite malo premaza od jaja i vrhnja. Po želji dio burekčića možete posuti sezamon, a dio ribanim parmezanom.
- Pecite ih 20-30 min. u ranije zagrijanoj pećnici na 200-220°C.
Ovaj mali, slani snack odličan je za pred goste, za malo prigrist uz druženje. Pravo malo "zlo", kada ih krenete jesti, teško se zaustavljate :lol
Možete ih pripremiti ranije, ostaviti u ledištu spremne za nenadane goste. U tom slučaju rolate izvadite iz ledišta, ostavite ih na sobnoj temperaturi 15-20 minuta, pa izrežite tek kada se malo odmrznu i opuste.
A možete ih ispeći i banuti nekome na vrata s još toplim burekčićima, mrak! ;)
super izgledaju... savijače imam...sad još samo sir pa da isprobam :)
OdgovoriIzbrišisamo naprijed, vjerujem da nećeš požaliti ;)
IzbrišiEvo konačno krenula...napravila filu, izvadila kore i kaj se onda desi...sve kore u pakiranju su sljepljenje i ispucale... sad je onda nastala zguzvara...a burski budu očito drugi puta... ne ide me bas ovih dana
IzbrišiOvo je nesto sto ne moze biti lose... :)
OdgovoriIzbrišiDraga Tanja, sve najbolje tebi i tvojoj porodici u novoj godini! :)
Hvala Miki <3 i ja želim tebi i tvojima sve najbolje!
IzbrišiDivni zalogajcici koji brzo nestaju sa tanjira... sve najlepse u ovoj godini, neka bude isto tako ukusna i inspirativna!:)))
OdgovoriIzbrišihvala :)
Izbrišidraga, tebi i tvojoj obitelji sve najbolje!
Divno izgledaju, baš zovu da ih se proba!
OdgovoriIzbrišitnx :) samo daj, vjerujem da će ti se svidjeti.
IzbrišiNekim čudom mi je ostalo malo fila kojim sam premazala par šnita hleba i zapekla na kratko (za mlađeg mesoždera s dodatkom sitno siiiitno naseckane pancete :p ) - od sad im je to, po njihovim rečima, najdraža moguća večera :)
OdgovoriIzbrišiodlično!
Izbrišizapravo, sad si me sjetila da sam i ja kao klinka obožavala nešto slično. taj miris... kad se vraćam iz popodnevne smjene iz škole a već na ulazu u zgradu znam da mama peče te tople sendviče :))