Crvena juhica! Moja najnajomiljenija još od vrtićkih dana :)
Mama često priča kako sam tih nekih davnih godina, na njezino pitanje Što je danas bilo za ručak u vrtiću? uvijek kao iz topa ispaljivala - Crvena juhica! I tako iz dana u dan :lol
Volim tu juhu i sada, pravim je često, a kako ljeti, kada mu je sezona na vrhuncu, kuhamo poprilično ogromnjanske količine paradajza za zimnicu, tako tijekom cijele godine koristim uvijek fini domaći pasirani paradajz.
Rajčicu, jel.
Ponekad juhica bude s domaćim rezancima, nekad s noklicama a često je jedemo sa kockicama sušenog/pečenog kruha (krutonima ;) btw, koristite li taj naziv?).
Volim na kraju u svoj tanjur staviti i malo kiselog vrhnja.
Ponekad i malo kopra.
A nekad i malo zaljutim.
Ma paše mi svakako ;)
I vruća i mlaka i hladna :lol
- ½ l domaćeg kuhanog pasiranog paradajza
- ½ l vode
- 1 žličica brašna
- 1luk
- malo masti ili ulja
- 1 svježa paprika
- malo celerovog i peršinovog lista
- sol
- malo šećera
- kiselo vrhnje
- noklice
Priprema:
Na malo masnoće staviti pola nasjeckanog luka, malo posoliti i miješati kratko na umjerenoj vatri. Dodati malo brašna, promiješati pa uz miješanje preliti paradajzom i hladnom vodom.
Posoliti, dodati mrvu šećera, drugu polovicu luka (u komadu) i papriku.
Kada juha prokuha, dodati listove celera i peršina (ja ih zavežem u mali buketić ;)) i kuhati na umjerenoj vatri još 20ak minuta.
Izvaditi „buketić“ i papriku pa ukuhati noklice.
Inače noklice radim od smjese jaja i brašna ali za ovu juhicu umiješam samo brašno i vodu i malo posolim (oko 3 žlice glatkog brašna i 6-7 žlica vode, dobro izmiješati da nema grudica, smjesa treba biti glatka, gusta ali ne tvrda).
Malom žličicom vaditi noklice i spuštati ih u juhu, promiješati i kuhati na umjerenoj vatri. Kada noklice isplivaju na površinu, kuhati još 5 min.
U gotovu juhu dodati malo nasjeckanog peršinovog lista i po želji, u tanjur s juhom staviti malo vrhnja.
sad mi ide ova stvar pa ću je zavrtiti i ovdje ;)
Obožavam paradajz juhu. Kod nas je najčešće sa rižom.
OdgovoriIzbrišifina juhica s noklecima. upravo tavu je i naša mama radila kad smo za (često) bezmesni ručak imali neku gustu juhu i knedle sa šljivama.
OdgovoriIzbriši