Potočarka ili vodena kraljica, poznata i pod nazivom dragušac
zdrava je i ukusna biljka koja se kod nas najčešće jede svježa, kao salata.
Ipak, potočarku možemo pripremati i kombinirati na puno različitih načina, a
sam se danas odlučila potočarku iskoristiti za juhicu.
Okusom je odlična a i boja joj je sjajna! :)
Inače, potočarka voli vodu i raste na vlažnom tlu pa je
nalazimo uz rijeke i potoke. Ja sam ipak ovu kupila na Kvatriću ali mislim da
ću je uskoro imati i u vrtu.
Potočarka je bogata vitaminima i mineralima, dobra je za
metabolizam i detoksikaciju, poznata kao čistač organizma pa je već svrstavaju
u superhranu.
Za ovu juhu potrebno je:
4 mlada luka
2 češnja češnjaka
1 mladi krumpir
200 g potočarke
1 l vode
maslac
sol, papar
1 žličica kuruznog škroba/gustina (opcija)
kiselo ili slatko vrhnje
maslinovo ulje
Priprema:
Na malo ugrijanog ulja i maslaca dodati mladi luk narezan na
kolutiće (i bijeli i zeleni dio), nakon 2-3 minute dodati protisnuti ili
nasjeckani češnjak i krumpir narezan na malene kockice. Posoliti, popapriti i
uliti malo vode, toliko da prekrije sastojke.
Kada krumpir malo smekša uliti ostatak vode i pojačati
vatru.
Kada prokuha dodati 1-2 žilčice maslaca a kada se maslac
otopi dodati i potočarku. Promiješati da potočarka povene, maknuti s vatre pa
juhu izraditi štapnim mikserom.
Vratiti na laganu vatru i samo kratko prokuhati, a ako
želite gušću juhu možete dodati gustin pomiješan s malo vode i kuhati još
minutu-dvije.
Poslužiti s kiselim ili slatkim vrhnjem.
Super izgleda čorbica.
OdgovoriIzbrišifantastična je!
OdgovoriIzbrišiKod nas je potočarka najčešće na salatu, baš zanimljivo izgleda.
OdgovoriIzbrišiI kod mene je tako bilo, ali sad sam je počela opako iskorištavati na razne načine, hehe.
OdgovoriIzbrišiNadala sam se da će juhica biti okej ali zapravo mi je puno bolja od okej :lol