ponedjeljak, 17. ožujka 2014.

Tačke s pekmezom

 


Ima jela koja baš jako mirišu na djetinjstvo, na baku i mamu, na Slavoniju i kao Proustov kolačić vraćaju neke davne slike...

Ovo je jedno od tih jela – tačke, tačci, tačkrle, taške – sve su to nazivi za ove fine jastučiće od tijesta punjene pekmezom od šljiva, onim domaćim koji se kuha dugo i bez šećera, a tačke se kratko kuhaju i zatim posipaju prženim krušnim mrvicama (ili mljevenim orasima) i šećerom.

Jednostavno i fino tradicionalno slavonsko jelo.





Tijesto se može umijesiti s malo krumpira ali i bez njega, ja sam se odlučila za ovo prvo.







Sastojci:

  • 300 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 2 krumpira (150-200 g)
  • 2 žlice ulja
  • malo soli
  • pekmez od šljiva
  • mast
  • krušne mrvice
  • šećer


Priprema:

  1. Skuhati krumpir u ljusci, oguliti ga i dobro zgnječiti.
  2. Prosijati brašno, dodati jaja, krumpir i ulje pa malo posoliti i umijesiti glatko tijesto.
  3. Radnu površinu lagano posuti brašnom pa tijesto tanko razvaljati, izrezati, na svaki komadić tijesta staviti pekmez. Preklopiti i lagano prstima ili vilicom spojiti tijesto.
  4. Tačke stavljati u kipuću slanu vodu i skuhati.
  5. Na malo masti popržiti krušne mrvice/prezle, pa ocijeđene tačke posuti mrvicama i šećerom.
  6. Po želji poslužiti uz malo kiselog vrhnja.





Broj komentara: 6:

  1. nešto slično sam jednom jela, ali nikada u ovakvom obliku. obožavam ovakve tradicionalne recepte. krasno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Omiljeno jelo iz bakine kuhinje, mi smo ih zvali "taske" a najvise smo voleli kada su napunjene sa domacim pekmezom od kajsija, divan receptic koji me je vratio u detinjstvo.:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. I baka i mama su ih pravile bez ikakvog recepta a ja nikad. E napraviću sad kad imam recept pa šta bude :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Za krompir u tijestu do sada nisam čula. Već nekih 5 ili 6 godina se spremam da napravim taške ali nikako da se natjeram ne znam zašto, tako jednostavno a tako ukusno.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ajme!! Ovo baš podsjeća na djetinstvo! Čak nisam ni jela otada...dobro da sam naišla na blog i ovaj članak <3

    OdgovoriIzbriši
  6. :)
    ovakva su jela mala putovanja u djetinjstvo.

    OdgovoriIzbriši