Ovo je jedno od tih jela – tačke, tačci, tačkrle, taške – sve su to
nazivi za ove fine jastučiće od tijesta punjene pekmezom od šljiva, onim
domaćim koji se kuha dugo i bez šećera, a tačke se kratko kuhaju i zatim
posipaju prženim krušnim mrvicama (ili mljevenim orasima) i šećerom.
Jednostavno i fino tradicionalno slavonsko jelo.
Tijesto se može umijesiti s malo krumpira ali i bez njega,
ja sam se odlučila za ovo prvo.
Sastojci:
- 300 g glatkog brašna
- 2 jaja
- 2 krumpira (150-200 g)
- 2 žlice ulja
- malo soli
- pekmez od šljiva
- mast
- krušne mrvice
- šećer
Priprema:
- Skuhati krumpir u ljusci, oguliti ga i dobro zgnječiti.
- Prosijati brašno, dodati jaja, krumpir i ulje pa malo posoliti i umijesiti glatko tijesto.
- Radnu površinu lagano posuti brašnom pa tijesto tanko razvaljati, izrezati, na svaki komadić tijesta staviti pekmez. Preklopiti i lagano prstima ili vilicom spojiti tijesto.
- Tačke stavljati u kipuću slanu vodu i skuhati.
- Na malo masti popržiti krušne mrvice/prezle, pa ocijeđene tačke posuti mrvicama i šećerom.
- Po želji poslužiti uz malo kiselog vrhnja.
nešto slično sam jednom jela, ali nikada u ovakvom obliku. obožavam ovakve tradicionalne recepte. krasno!
OdgovoriIzbrišiOmiljeno jelo iz bakine kuhinje, mi smo ih zvali "taske" a najvise smo voleli kada su napunjene sa domacim pekmezom od kajsija, divan receptic koji me je vratio u detinjstvo.:)))
OdgovoriIzbrišiI baka i mama su ih pravile bez ikakvog recepta a ja nikad. E napraviću sad kad imam recept pa šta bude :-)
OdgovoriIzbrišiZa krompir u tijestu do sada nisam čula. Već nekih 5 ili 6 godina se spremam da napravim taške ali nikako da se natjeram ne znam zašto, tako jednostavno a tako ukusno.
OdgovoriIzbrišiAjme!! Ovo baš podsjeća na djetinstvo! Čak nisam ni jela otada...dobro da sam naišla na blog i ovaj članak <3
OdgovoriIzbriši:)
OdgovoriIzbrišiovakva su jela mala putovanja u djetinjstvo.