utorak, 4. ožujka 2014.

Listarići




Ovo su slatki, prhki kolačići koji su se u Slavoniji pripremali tardicionalno zimi, u vrijeme poklada.
U nekim dijelovima Slavonije ih zovu i poderane gaće, u mom šoru poderane gaće su slane lepinjice od dizanog tijesta ;).

Svaka regija ima svoje pokladne običaje pa tako i tradicijska jela, ali u svim krajevima ovo je doba kada se pripremaju razne jednostavne slastice pržene u dubokoj masnoći  za koje svaki kraj ima svoj naziv (krafne, krofne,pokladnice, poderane gaće, listarići, fanjki, fritule, uštipci, mišeki, kroštule...).

Pokladno vrijeme je razdoblje od Bogojavljenja do Pepelnice a osim maskiranja, zabave i karnevala, to je doba kada se uživa u jačoj, masnijoj i bogatijoj hrani.






Sastojci:
  • 250 g glatkog brašna
  • ¼ - ½ žličice sode bikarbone
  • malo soli
  • 1 jaje
  • 1 ravna žlica masti
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica rakije ili ruma
  • 2 pune žlice kiselog vrhnja
  • malo naribane limunove korice
  • mast ili ulje za prženje



Priprema:
  1. U prosijano brašno dodati sol i sodu bikarbonu pa sve promiješati.
  2. Dodati jaje, mast (ili maslac), šećer, rakiju, vrhnje i limunovu koricu pa umijesiti tijesto.
  3. Formirati tijesto u kuglu pa u disk, zamotati u foliju i ostaviti na hladnom mjestu 15-30 minuta.
  4. Radnu plohu posuti brašnom pa tanko razvaljati tijesto te ga kotačićem izrezati i pržiti listariće u dubokoj masnoći sa svake strane kratko, dok ne prime boju. Listarići će se tijekom prženja malo napuhnuti, odnosno tijesto će mjestimično ostati šupljikavo.
  5. Rupičastom/žičanom žlicom vaditi listariće na kuhinjski papir da se višak masnoće ocijedi.
  6. Tople listariće posuti šećerom u prahu i poslužiti.







Broj komentara: 9:

  1. Odgovori
    1. :) ovakve listariće pravila je i moja baka, ali sjećam se da smo ih znali dobiti i za maškare u vrtiću ;)

      Izbriši
  2. Kod nas kruštuli i isto se pripremaju za vrijeme maškara, odlični a toliko jednostavni u svojoj pripremi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da, volim i njih, a i pravila sam ih ;)
      http://blog.vecernji.hr/tanja-klaic/2014/03/02/krostule/

      Izbriši
    2. http://blog.vecernji.hr/tanja-klaic/2014/03/02/krostule/

      Izbriši
  3. Divne fotkice, a listici bas kakvi i treba da budu, jako volim te prhke kolacice i bas si ih lepo napravila.:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Izgledaju super, a ova šalica za čaj me osvojila <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :)
      da, šalica je posebna, dobila sam je od mame a ona od tete... <3

      Izbriši