četvrtak, 3. srpnja 2014.

Kolač s višnjama






Nda, baš sam dugu pauzu ovdje napravila. 
A nisam namjeravala, tako se jednostavno dogodilo. 
Kuhala sam i pekla i fotkala istim ritmom kao i inače, jedino sam zakazala u objavljivanju na blogu. 
Ok, idem malo ispraviti stvar ;)

Ovaj jednostavni kolač sigurno ste svi jeli u nekoj od brojnih kombinacija. Za njegovu pripremu ne treba ni puno vremena ni velika vještina u kuhinji.  Ja sam ga pripremila s višnjama ali možete koristiti i neko drugo voće.
Iako se klasični glajgeviht ne poslužuje s preljevom, ja sam ubrala malo više višanja pa sam i njih iskoristila.




Ovaj se kolač češće peče u većem limu pa bude niži, ali ja sam ga pekla u limu 35 x 22 cm baš zbog toga da ga mogu poslužiti s preljevom.

Sastojci:

tijesto
  • 6 jaja
  • 300 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera ili malo domaćeg ekstrakta od vanilije
  • 200 g maslaca (sobne temperature)
  • 12 žlica vruće vode
  • 300 g glatkog brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • oko 500 g višanja

preljev
  • 200 ml soka od višanja
  • 1 žlica šećera
  • 1 puna žličica gustina
  • 150 g višanja

Priprema:
  1. Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
  2. Bjelanjke mikserom izraditi u čvrst snijeg. Uz stalno miješanje dodati šećer (malo po malo), zatim žumanjke, vanilin šećer, vruću vodu i maslac. Ugasiti mikser.
  3. U brašno umiješati prašak za pecivo, pa lagano pjenjačom umiješati u smjesu s jajima.
  4. Višnje oprati, očistiti, posuti s malo oštrog brašna i promiješati.
  5. Lim za pečenje namazati maslacem i posuti brašnom.
  6. Smjesu za tijesto izliti u pripremljeni lim,  dodati višnje i staviti u vruću pećnicu. Peći oko 40 minuta na 180°C.
  7. Pripremiti preljev - u sok od višanja dodati žlicu šećera i zagrijati. Kada prokuha dodati gustin pomiješan s malo vode i kuhati, uz miješanje, oko 5 minuta na laganoj vatri. Dodati očišćene višnje i još kratko prokuhati. Preljev prije posluživanja ohladiti.

Broj komentara: 7:

  1. Odgovori
    1. :) što sam starija više cijenim takve kombinacije, hehe

      Izbriši
  2. Obožavam ovaj kolač, ali s trešnjama (višnje ne volim)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, trešnje su odličan izbor! Meni je jako fin i s marelicama i breskvama ;)

      Izbriši
  3. I'm truly enjoying the design and layout of your blog.
    It's a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come
    here and visit more often. Did you hire out a developer to create your
    theme? Superb work!

    Here is my web site; tech news today

    OdgovoriIzbriši
  4. Normally I do not learn posst on blogs, however I would like tto ssay that
    this write-up very forced me to try and do so! Your wrjting style has been amazed me.
    Thank you, very nice post.

    Also visit mmy web site :: free psn codes

    OdgovoriIzbriši
  5. Nice post. I wass checking continujously this weblog
    and I'minspired! Extremely helpfuyl info particularly the remaining
    part :) I take care of such information much. I was looking for this particullar info for a long time.

    Thanks and best of luck.

    Also vissit my web-site :: web page ()

    OdgovoriIzbriši