ponedjeljak, 28. travnja 2014.

Beze torta s jagodama






Torte, pa i ostali deserti s beze korama (ili puslicama) visoko su na mojoj ljestvici omiljenih slastica, što ste, pratite li moj blog, i sami već mogli zaključiti :)

Volim tu kombinaciju hrskavih kora s nekom finom kremicom i/ili šlagom pa još s voćem....mmmmm!
Ovo je torta koju jako često pravim u sezoni jagoda :)






Ovdje sam iskoristila cijela jaja (za razliku od Pavlove  u kojoj se koriste samo bjelanjci), žutu kremu malo sam osvježila dodavanjem limunovog soka i naribane korice a jagodama na vrhu otvorila ovu sezonu (eh, nisu to još one domaće, najslađe jagode, ali i ovima nije lako odoljeti ;)).

Torta je pahuljasta ali zasitna, topi se u ustima.

Brzo nestaje! :)





Beze kora:
  • 5 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica gustina


Čokoladni preljev:
  • 100 g bijele čokolade
  • 50 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja


Krema:
  • 5 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 2 žlice gustina
  • 1 mahuna vanilije (srž) ili vrećica burbon-vanilije ili malo domaćeg ekstrakta vanilije
  • 500 ml mlijeka
  • ½  limuna, domaćeg nešpricanog  (sok i korica)
  • 100 g maslaca


  • 300 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja ili 2 vrećice šlaga
  • 1 žlica šećera u prahu


  • 500 g jagoda



Priprema:
  1. Pećnicu ugrijati na 130°C.
  2. Lim obložiti papirom za pečenje.
  3. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
  4. Bjelanjcima dodati prstohvat soli i istući ih u čvrsti snijeg. Postupno dodavati šećer, neprestano miješajući mikserom još nekoliko minuta, dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Na kraju dodati vaniliju i žličicu gustina.
  5. Na sredinu pripremljenog lima za pečenje staviti smjesu od bjelanjaka pa špatulom ili žlicom formirati u krug promjera 20 cm (ja sam ostavila nemarno raspoređenu smjesu ali želite li „uredniju“ tortu, zagladite i poravnajte bjelanjke sa svih strana).
  6. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći/sušiti sat i trideset minuta.
  7. Tijekom pečenja ne otvarati pećnicu. (Ja koru sušim uz  ventilator pa povremeno i smanjim temperaturu. Svaka pećnica različito peče, moja je dosta jaka.)Pečena beze kora treba izvana sa svih strana biti suha i hrskava a iznutra mekana i pjenasta.
  8. Kada je kora pečena, isključiti pećnicu, malo otvoriti vrata pećnice i ostaviti da se kora polako ohladi. Ohlađenu beze koru pažljivo odvojiti od papira za pečenje.
  9. Čokoladu izrezati na manje komade. Vrhnje za šlag ugrijati do vrenja pa maknuti s vatre i dodati pripremljenu čokoladu. Dobro promiješati da se čokolada i vrhnje sjedine u glatku smjesu pa ostaviti da se ohladi.
  10. Pripremiti kremu. Ugrijati mlijeko. U drugoj posudi pjenasto mikserom izmiješati žumanjke i šećer, dodati gustin, vaniliju i malo vrućeg mlijeka. Promiješati pa sve uliti u posudu s mlijekom, maknuti s vatre i brzo pjenjačom miješati dok se krema malo ne zgusne, vratiti na laganu vatru i kuhati uz stalno miješanje dok krema ne postane gusta. Na kraju kuhanja dodati limunov sok i naribanu koricu. Ohladiti.
  11. Pjenasto izmiješati omekšani maslac pa pomiješati sa ohlađenom kremom.
  12. Vrhnje i  šećer u prahu istući u šlag.
  13. Složiti tortu – na ohlađenu beze koru nanijeti bijelu čokoladu, zatim žutu kremu i na kraju šlag. Po torti rasporediti jagode (ja sam ih stavila na hrpicu u sredinu ali bolje ih je u jednom sloju rasporediti po torti, lakše će se kasnije rezati).
  14. Prije posluživanja tortu dobro ohladite (možete je napraviti ranije ostaviti u hladnjaku tijekom noći).



Broj komentara: 11:

  1. O Tnja ozbiljna si konkurencija našoj Pavlova.Super fino!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo ću napravit što prije! Divota jedna!

    OdgovoriIzbriši
  3. I like your website, it is good. Check my website too.

    You can gry from my website.

    I like your website, it is good. Check my website too. You can
    gry from my website.

    OdgovoriIzbriši
  4. bookmarked!!, I really like your site!

    Look at my web blog ... how to download a youtube video

    OdgovoriIzbriši
  5. Greetings I am so grateful I found your site, I really found you by error, while I was
    researching on Digg for something else, Regardless
    I am here now and would just like to say many thanks for a
    fantastic post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have
    time to read through it all at the moment but I have bookmarked
    it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much
    more, Please do keep up the great work.

    Review my web blog; minnesota roofing construction

    OdgovoriIzbriši
  6. Тази торта е уникална...нежна и със сигурност топяща се в устата!Поздравления!

    OdgovoriIzbriši
  7. What's up, just wanted to say, I liked this blog post. It was helpful.
    Keep on posting!

    Feel free to surf to my web site :: Ilda

    OdgovoriIzbriši
  8. Appreciation to my father who shared with me on the topic of this website, this website is
    really awesome.

    Feel free to visit my webpage: DewayneLOare

    OdgovoriIzbriši
  9. Real clear web site, regards for this post.

    OdgovoriIzbriši
  10. Keep this going please, great job!

    OdgovoriIzbriši