ponedjeljak, 22. prosinca 2014.

Matrosen



Kada je posao sa suhim kolačićima i keksima iza nas, valja se baciti na nešto kremasto.
Ako krema sadrži čokoladu, pa je još kuhana na pari, možemo biti sigurni da će naš trud biti pošteno nagrađen.
Čokolada u kombinaciji s tostiranim lješnjacima, mmmm! 
Ovaj kolač je jako, jako fin ali je i „bomba“ pa ga treba rezati na manje komade/boriće ;) , bolji je kada odstoji i dobro se ohladi.
Krema je na sobnoj temperaturi malo mekana pa kolač treba držati u hladnjaku ili vani, ako je dovoljno hladno.


 Za ovaj kolač umjesto lješnjaka možete koristiti orahe. 
Osim ovog načina rezanja, možete ohlađeno tijesto prerezati tako da dobijete tri jednaka dijela. Kremu isto podijeliti na tri dijela pa prvi dio tijesta premazati kremom, preko kreme staviti drugi biskvit pa i njega namazati kremom i na kraju staviti i treći biskviti pa njega i cijeli kolač/tortu premazati ostatkom kreme.

Tijesto:
  • 6 bjelanjaka
  • 200 g šećera
  • 200 g mljevenih lješnjaka 

Priprema:
  1. Bjelanjke izraditi u čvrst snijeg, dodavati šećer malo po malo i dobro izmiksati.
  2. Lopaticom dodati i mljevene lješnjake (prethodno tostirane i oguljene).
  3. Smjesu staviti u pleh obložen papirom i peći 20 minuta na 180°C.
  4. Ohladiti, pažljivo maknuti s papira i premazati kremom.

Krema:
  • 6 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 6 žlica kuhane jake crne kave
  • 150 g čokolade
  • 1 žlica zlatnog sirupa ili meda
  • 150 g maslaca

Priprema:
  1. Žumanjke izraditi sa šećerom, dodati kavu i kuhati na pari, pritom paziti da posuda s kremom nije u kontaktu s vodom iz donje posude. Dodati rastopljenu čokoladu i zlatni sirup ili med, nastaviti kuhati dok se krema malo ne zgusne. Ohladiti pa dodati maslac, izmiksati i premazati po tijestu.
  2. Nazubljenom lopaticom za dekoraciju ukrasiti kolač, napraviti brazdice u kremi i po želji posuti šarenim jestivim mrvicama.
  3. Prije posluživanja dobro ohladiti.

2 komentara: