srijeda, 17. prosinca 2014.

Voćna salama



Sredina je prosinca, šire li se već iz vaših kuhinja mirisi vanilije, limunove korice, cimeta, ruma, meda, oraha i badema?
Kao i uvijek  u ovo doba godine, razmišljam čime ćemo se sladiti za blagdane.
Sastavljam popis, malo dodajem pa malo križam i obično u zadnji tren opet nešto mijenjam. Ipak, neki su kolačići, poput ovih medenjaka neizostavni i uvijek u prvoj postavi.

Ako vaš popis još nije konačan, možete baciti oko na kolačiće i recepte koje sam ovdje podijelila tijekom prijašnjih blagdana - PAPRENJACI, ORAŠČIĆISTOLLEN, MENDIANTS, IŠLERI i TROKUTIĆI S LJEŠNJACIMA.

Ova  voćna salama jednostavna je i brzo se priprema, a u prilog joj ide i to što je možemo napraviti već sada, dok još nije panika ;) i čuvati na hladnom mjestu :xmashappy

Sastojci:
  • 200 g šećera
  • 250 g sjeckanih oraha
  • 150 g grubo mljevenih smokava
  • 100 g grubo mljevenih datulja
  • 150 g suhih brusnica
  • 100 g grožđica
  • korica 1 limuna
  • sok i korica 1 naranče
  • 1 dl vode
  • malo vanilin šećera
  • malo šećera u prahu
  • malo mljevenih oraha (ali nije neophodno)


Priprema:
  1. U veliku posudu stavite 1 dl vode i šećer pa kuhajte dok se šećer ne otopi i još malo duže.
  2. Dodajte narezane orahe, pripremljeno suho voće, koricu limuna, naranče i narančin sok.
  3. Dobro sve promiješajte i ostavite da se malo ohladi.
  4. Na dasku ili radnu plohu stavite malo šećera u prahu i mljevenih oraha, na to stavite pripremljenu smjesu pa formirajte 2 salame.
  5. Ako su odmah suhe i čvrste zamotajte ih u foliju i još malo folijom učvrstite oblik. Ako su mekše, ostavite ih da se posuše na zraku pa kasnije zamotajte u foliju.
  6. Možete ih dugo čuvati na hladnom mjestu. Prije posluživanja po želji još malo posipte šećerom u prahu (dio šećera će svakako pasti kod rezanja i prebacivanja na tanjur).

3 komentara: