nedjelja, 24. svibnja 2015.

Ledeni vjetar



Ledeni vjetar je mnogima omiljena torta (o, da, i ja sam u toj skupini), pa iako se uglavnom priprema s više vrsta voća, meni je najdraža s jagodama.  Oko ove torte treba se malo više potruditi ali nagrada je zagarantirana. 
Priprema zahtijeva dosta vremena, osobito ako pečete svaku koru posebno. Beze kore su baza ove torte, njih je potrebno dugo peći, odnosno sušiti na nižoj temperaturi, one izvana moraju biti hrskave ali u kombinaciji s finom kremom, šlagom i voćem, torta će na kraju biti mekana i kremasta.

Znam da većina vas već ima recept za ovu otrtu i vjerujem da je više-manje isti kao ovaj, ali stvarno mi je bzvz da ga ne stavim na blog, kad već tako volimo ovu tortu i ja je u sezoni jagoda zbilja često pravim ;)



Ispecite 3 kore

za svaku koru je potrebno:
  • 3 bjelanjka
  • mali prstohvat soli
  • 130 g šećera 
  • 1/3 žlice alk. octa
  • 1/3 žlice oštrog brašna

  1. Bjelanjke sobne temperature malo posolite i izlupajte u čvrst snijeg a zatim im postupno dodajte šećer, nastavite miksati još par minuta pa dodajte ocat i brašno.
  2. Pećnicu zagrijte na 120°C-130°C.
  3. Pripremite limove za pečenje.
  4. Svaki lim obložite papirom za pečenje (papir “zalijepite” za lim s malo snijega od bjelanjka, kako vam se ne bi klizao po limu).
  5. Smjesu od bjelanjaka rasporedite po papiru tako da formirate krug/koru promjera oko 22 cm.
  6. Stavite u pećnicu, ako vaša pećnica ima ventilator, možete više kora peći odjednom, ako nema pecite svaku posebno.
  7. Po potrebi smanjite temperaturu na 100°C i (uz ventilator) pecite odnosno sušite nekih sat i 15 minuta do sat i pol. Za vrijeme pečenja nemojte otvarati pećnicu. Temperatura pečenja ovisi o pećnici, ne peče svaka pećnica jednako.
  8. Kada se kore ispeku, isključite pećnicu, samo malo je otvorite i ostavite kore da se u njoj ohlade.
  9. Kore odvojite od papira tek kada se potpuno ohlade.





Dok se kore peku napravite kremu.

Za kremu je potrebno:
  • 300 ml mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • 9 žumanjaka
  • 1 puna žlica gustina
  • 1 mahuna vanilije, srž (može ekstrakt ili vrećica burbon vanilija šećera)
  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 1-2 žlice šećera u prahu

  1. Prokuhajte mlijeko s vanilijom.
  2. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke i šećer, kada smjesa posvijetli  dodajte gustin, promiješajte pa dodajte malo vrućeg mlijeka. Sve dobro promiješajte pa ulijte u lonac s mlijekom. Miješajte brzo pjenjačom  i kuhajte na umjerenoj vatri dok se ne zgusne.
  3. Kremu ohladite.
  4. Maslac pjenasto izradite sa šećerom u prahu pa u njega umiješajte ohlađenu kremu.

Pripremite jagode (oko 500 g), operite ih, očistite i izrežite.

Izmiksajte čvrsti šlag.




Složite tortu – odvojite jednu žlicu žute kreme i ostavite sa strane, za kasnije. Prvu koru stavite na tanjur za serviranje i premažite polovicom žute kreme, po njoj složite dio jagoda i premažite dijelom šlaga. 
Stavite drugu koru, premažite ostatakom žute kreme, po kremi rasporedite preostale jagode pa po njima opet sloj šlaga. 
Stavite i treću koru i nju premažite tankim slojem žute kreme koju ste radnije odvojili (ja treću koru okrenem naopako, stavim je tako da mi donji, ravni dio kore bude na vruh torte, tako je lakše koru premazati tankim slojem kreme).
Cijelu tortu premažite tankim sloje šlaga a zatim pomoću slastičarske vrećice i nastavka za dekoriranje ukrasite ružicama od šlaga. Ja sam koristila veliki nastavak closed star 852. Za izradu ovakvih ružica šlag mora biti čvrst i hladan.
Prije posluživanja tortu dobro ohladite.


Ispis recepta







Broj komentara: 9:

  1. Torta mami, divna je! Je li jedna kasika gustina zaista dovoljna sav fil da poveze?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, dovoljna je puna žlica gustina. Kremu treba kuhati dok se ne zgusne, kasnije kada se doda maslac i sve ohladi, bude dovoljno gusta.

      Izbriši
  2. Divno izgleda. Meni je ipak malo draža sa malinama. Prekrasna ti je i u presjeku, zadnji puta kad sam je radila nešto je pošlo krivi i cijela mi se razletila ja sam je na kraju nekako zalijepila ali jeli smo je direktno sa tacne žlicama a nalikovala je ogromnoj kornjači. Ali super smo se zabavili i bila je fina :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmmmm, s malinama :)))
    Nda, ima takvih dana... možda ti je krema bila malo rjeđa ili je voće došlo na koru, mah
    Bitno je da je bila fina i da ste se dobro zezali :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Изтънченост и класа.........Браво!

    OdgovoriIzbriši
  5. Delicious cake
    with such a beautiful decor!

    Have a lovely weekend :)
    http://beautyfollower.blogspot.gr

    OdgovoriIzbriši
  6. Torta Vam super izgleda...
    Znate li mozda zasto ledeni vjetar odmah sutra pocinje iz sebe ispustati neki sirup? Kao da se secer iz bjelanjaka topi...
    Moze li se to nekako prevenirati, radim li nesto krivo?

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala. :) Da, to se događa ako je šlag u direktnom kontaktu s beze korama. I voće, ako je jako mekano i vlažno poput malina, npr. isto može "raskvasiti" koru. Probajte žutu kremu razmazati preko cijele kore, tako da je što manja mogućnost kontakta voća i šlaga s korama. Možete napraviti malo više kreme pa ju nanijeti i oko cijele torte, i tek onda ukrasite šlagom. Sigurno će se duže držati ;)

    OdgovoriIzbriši