ponedjeljak, 5. listopada 2015.

Spaghetti alla Norma



Ovo je jednostavno i jako ukusno sicilijansko jelo za koje nam treba samo nekoliko namirnica i malo vremena.  Jelo je bogato i mirisima i okusima a naziv je dobilo, navodno, po Bellinijevoj operi Norma.

Ako volite patlidžane, guštat ćete u svakom zalogaju a ako ste od onih koji ih baš i ne ljube, dajte ovom jelu priliku, vjerujem da će vas iznenaditi. Ugodno ;)

Umjesto špageta može se koristiti i neka druga tjestenina, rigatoni, penne...
Umak možemo raditi od svježih rajčica (tada ih treba prvo kratko prokuhati pa oguliti), kao i s ranije pripremljenom  domaćom pasiranom rajčicom ili pelatima.



Sastojci:
  • 400 g tjestenine
  • 1 veliki ili 2 manja patlidžana
  • 400 ml  rajčice (pelata ili pasirane)
  • šaka cherry rajčica
  • 3-4 češnja češnjaka
  • ½ žličice sušenog origana
  • 10ak listića svježeg bosiljka
  • sol
  • papar
  • 1 žličica šećera
  • malo ljute papričice
  • maslinovo ulje
  • naribani parmezan ili slana ricotta, skuta

Priprema:
  1. Patlidžan oprati, osušiti, narezati na kockice, posoliti i ostaviti 30 min., da pusti tekućinu.
  2. U tavi zagrijati maslinovo ulje, dodati 2 cijela češnja češnjaka i čim zamiriše (paziti da češnjak ne izgori!) dodati rajčicu (osim cherry rajčica), promiješati pa dodati origano, šećer, sol i papar. Pirjati 15-20 minuta. Pred kraj dodati polovice cherry rajčica, malo sitno nasjeckane ljute papričice i natrgane listiće bosiljka.
  3. Špagete skuhati al dente.
  4. Patlidžan ocijediti, posušiti i pržiti na malo maslinovog ulja. Miješati i nakon par minuta, kad patlidžan malo smekša dodati u umak od rajčica. Sve promiješati, još kratko pirjati dodati skuhane, ocijeđene špagete. Dobro promiješati i po potrebi dodati malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
  5. Na kraju dodati naribani parmezan ili ricottu i par svježih listića bosiljka.
  6. Odmah poslužiti.



1 komentar: