Ovo je jednostavno i jako ukusno sicilijansko jelo za koje nam treba samo nekoliko namirnica i malo vremena. Jelo je bogato i mirisima i okusima a naziv je dobilo, navodno, po Bellinijevoj operi Norma.
Ako volite patlidžane, guštat ćete u svakom zalogaju a ako ste od onih koji ih baš i ne ljube, dajte ovom jelu priliku, vjerujem da će vas iznenaditi. Ugodno ;)
Umjesto špageta može se koristiti i neka druga tjestenina, rigatoni, penne...
Umak možemo raditi od svježih rajčica (tada ih treba prvo kratko prokuhati pa oguliti), kao i s ranije pripremljenom domaćom pasiranom rajčicom ili pelatima.
Sastojci:
- 400 g tjestenine
- 1 veliki ili 2 manja patlidžana
- 400 ml rajčice (pelata ili pasirane)
- šaka cherry rajčica
- 3-4 češnja češnjaka
- ½ žličice sušenog origana
- 10ak listića svježeg bosiljka
- sol
- papar
- 1 žličica šećera
- malo ljute papričice
- maslinovo ulje
- naribani parmezan ili slana ricotta, skuta
Priprema:
- Patlidžan oprati, osušiti, narezati na kockice, posoliti i ostaviti 30 min., da pusti tekućinu.
- U tavi zagrijati maslinovo ulje, dodati 2 cijela češnja češnjaka i čim zamiriše (paziti da češnjak ne izgori!) dodati rajčicu (osim cherry rajčica), promiješati pa dodati origano, šećer, sol i papar. Pirjati 15-20 minuta. Pred kraj dodati polovice cherry rajčica, malo sitno nasjeckane ljute papričice i natrgane listiće bosiljka.
- Špagete skuhati al dente.
- Patlidžan ocijediti, posušiti i pržiti na malo maslinovog ulja. Miješati i nakon par minuta, kad patlidžan malo smekša dodati u umak od rajčica. Sve promiješati, još kratko pirjati dodati skuhane, ocijeđene špagete. Dobro promiješati i po potrebi dodati malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
- Na kraju dodati naribani parmezan ili ricottu i par svježih listića bosiljka.
- Odmah poslužiti.
Fino!
OdgovoriIzbriši