srijeda, 25. studenoga 2015.

Čokoladni lava kolač



Ovi kolačići usrećit će svakog ozbiljnijeg čokoljupca!
Naziv ne iznenađuje jer ono po čemu je ovaj kolač poseban je upravo taj lava efekt ;)
Priprema je jednostavna, zaista se i početnici mogu poigrati spravljanjem ove slastice,važno je samo pripaziti da se kolačići ne peku predugo. Istina, ako se to i dogodi, okus neće stradati ali kolač će se ravnomjerno ispeći i izostat će ovaj tekući lava moment.

Moj sin obožava lava cake pa ga volim iznenaditi i razveseliti ovom jednostavnom slasticom.
Kada koristim manje posudice, kao danas, kolačiće pečem točno 12 minuta, a ako koristim veće posudice, ostavim ih u pećnici koju minutu duže (15 minuta). 
Preporučila bih korištenje manjih posudica jer je kolač jako bogat okusom i zasitan, prava čokoladna bombica ;)

Sastojci su dovoljni za 8 posudica (ili 5-6 većih).







Sastojci:
  • 200 g tamne čokolade
  • 200 g maslaca
  • 4 jaja
  • 2 žumanjka
  • 150 g šećera
  • 120 g glatkog brašna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili vrećica vanilin šećera

  • za premazivanje posudica - malo maslaca i kakaa ili čokolade u prahu

Priprema:
  1. Pećnicu zagrijte na 200°C.
  2. Posudice premažite maslacem (i dno i stranice) i pospite čokoladom u prahu ili kakaom, tako da budu potpuno obložene.
  3. Narežite čokoladu na manje komade, maslac isto, pa ih skupa otopite u mikrovalnoj pećnici ili na pari, promiješajte da se smjesa lijepo sjedini. Ostavite sa strane da se malo ohladi.
  4. U drugoj posudi pjenasto umutite jaja, žumanjke i šećer, dodajte vaniliju i kada smjesa malo poblijedi postupno dodajte malo po malo brašna, cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Na kraju dodajte i otopljenu čokoladu s maslacem i sve dobro promiješajte.
  5. Smjesu rasporedite u pripremljene posudice i stavite u pećnicu.
  6. Pecite 12 minuta na 200°C, odnosno dok se na vrhu ne stvori korica i smjesa se malo odvoji od kalupa/posudica (ne peku sve pećnice jednako, zato je ovo bitno naglasiti). Izvadite iz pećnice i ostavite par minuta a zatim ih još tople poslužite. Sredina kolačića treba biti jako mekana, odnosno tekuća.
  7. Prije posluživanja kolačiće preokrenite na tanjure i pospite šećerom u prahu a nećete pogriješiti ni ako uz kolač poslužite malo šlaga ili sladoleda.






<3

2 komentara:

  1. gdje se mogu nabaviti posudice? :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Posudice se mogu naći u većini velikih dućana, cijene su različite, znaju biti i poprilično skupe pa je najbolje uloviti neku akciju ;)
    Mislim da su u Offertissimi dosta povoljne.

    OdgovoriIzbriši