Pratite li blog i na facebook stranici, tada ste vidjeli da sam nedavno kupila zgodne pečate za kekse. Dugo sam ih gledala na raznim internetskim stranicama ali nisam ih kupila do sada, kada ih ima i u našim trgovinama. Ove pečate sam kupila u KIKu ali vidjela sam da se slični mogu naći i u DMu, Interšparu, Kauflandu i Plodinama.
U današnjem receptu za kekse koristila sam integralno brašno od pira (već sam vam pisala kako sam od OPGa Rendulić dobila stvarno dobro pirovo brašno ;)), ali keksići će biti odlični i ako koristite obično, pšenično glatko brašno ili pomiješate pirovo i pšenično. Ja sam ih radila i u omjeru pola integralnog pirovog a pola glatkog pšeničnog i bili su prefini! :)
Inače, ovaj recept je zapravo malo prilagođen receptu koji sam na blogu već objavila, možda se sjećate malih sobova crvenih nosića ;) tada sam koristila pšenićno brašno i kekse ukrasila royal glazurom.
Tijesto je podatno i lako se mijesi i modelira ali prije nego krenemo izrađivati keksiće, tijesto obavezno trebamo dobro ohladiti.
Umjesto štambiljanja, ove keksiće možete izrezati modlicama raznih oblika (cvjetića, srca, zvjezdica...).
Sastojci:
- 320 g integralnog brašna od pira
- prstohvat soli
- 250 g maslaca (sobne temperature)
- 80 g šećera u prahu
- 1 žličica limunovog soka
- 1 žličica arome vanilije (ili malo ekstrakta ili burbon vanilija šećera)
- 1 žličica mljevenog cimeta
- ¼ žličice naribanog muškatnog oraščića
- malo kardamoma u prahu
Priprema:
- Maslac i šećer u prahu mikserom miješajte dok smjesa ne postane glatka i kramasta. Dodajte vaniliju i limunovog soka pa još malo miješajte.
- U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke - brašno, sol, cimet, muškatni oraščić i kardamom pa postupno dodajte smjesi od maslaca. Kada se svi sastojci sjedine, tijesto još kratko rukama umijesite pa zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180°C.
- Radnu površinu pospite s malo brašna pa ohlađeno tijesto tanko razvaljajte (na oko 5-7 mm). Tijesto poštambiljajte pa čašom izrežite i pažljivo vadite na pripremljeni lim. Stavite u hladnjak na 10-15 minuta.
- Izvadite iz hladnjaka pa stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 8-10 minuta na 180°C. Keksići će biti još mekani kada ih izvadite iz pećnice ali kada se ohlade bit će čvrsti i prhki.
<3
Baš su ti zgodni!
OdgovoriIzbrišiHvala. Ovo su prvi keksići koje sam radila sa čistim integralnim pirovim brašnom i super su mi (ranije sam uvijek nešto miješala ;) ) a i ovo štambiljanje je zabavno. Barem sada kad su pečati još friški hahahaa
OdgovoriIzbrišiBas su zgodni ovako postambiljani... :)
OdgovoriIzbrišiCesto u receptima pronadjem pojam ekstrakt necega, konkretno kod Vas od vanilije.
Je li tome ekvivalent vanili secer?
Da, možete umjesto arome/ekstrakta staviti vanilin šećer ili još bolje burbon vanilija šećer. Idealno bi bilo koristiti mahune vanilije odnosno njihovu srž ali to je kod nas još vrlo skup sport ;)
IzbrišiEvo dodala sam i gore u recept ;)
IzbrišiHvala. :)
OdgovoriIzbrišiU Cakovcu nisam nasla pecate, ali spremam se ovih dana u Zagreb, budem ih potrazila i jedva cekam poceti stambiljati. :) :)
Isprobani s jecmenim brasnom uz dodatak anisa. Odlicni!
OdgovoriIzbrišiSuper! Hvala ti, Ina, na odličnoj ideji 😘👍
Izbriši