nedjelja, 22. studenoga 2015.

Male pite od limuna



Tortice, pitice... <3



Volim napraviti mini verzije nekih standardnih jela, ponekad samo zbog promjene, nekada iz praktičnih razloga. A najčešće, zapravo, jer su mi ljepše, slađe i posebnije te mini varijante :)

Pa, nisu li neodoljive ove limunaste mini pite?
Svi ozbiljniji limunoljupci razumiju moje oduševljenje ;)

Počela je sezona domaćih limuna i, kud` će suza neg` na oko, odmah sam ih iskoristila za ovu divoticu.
Ja zbilja volim pite i pitice, a ove od limuna jako su visoko na mojoj ljestvici voljenja. Jako!

Klasična pita od limuna s meringom najčešće se na kraju zapeče u pećnici ali ja sam se ovaj put odlučila koristiti malim kuhinjskim brenerom (plamenikom). Ta mi je "igračka" silno zabavna ali prerijetko je u upotrebi. Moram malo poraditi na promjeni tog stanja ;)

Inače, sastojci iz recepta dovoljni su za jednu klasičnu pitu ili 6 malih pita.





Tijesto:
  • 250 g glatkog brašna
  • 30 g šećera u prahu
  • 150 g maslaca
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice hladne vode


Krema od limuna:
  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 70 g gustina (škrobnog brašna)
  • 200 ml vode
  • 120 ml limunovog soka
  • naribana korica od 2 neprskana limuna
  • 70 g maslaca


Šaum (meringa):
  • 2 bjelanjka
  • 120 g šećera
  • 2-3  žlice vode
  • ½ žličice limunovog soka






Priprema:

  1. U prosijano brašno dodajte šećer, promiješajte i dodajte hladni maslac nazeran na kockice. Vrhovima prstiju utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete krupne mrvice. Dodajte žumanjke i malo hladne vode pa umijesite tijesto. Nemojte mijesiti dugo, dovoljno je samo da se sastojci sjedine. Tijesto formirajte u kuglu  pa u disk, zamotajte prozirnom folijom i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
  2. Male kalupe za pite premažite tankim slojem maslaca. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte i rasporedite u kalupe. Uklonite eventualni višak tijesta pa vratite u hladnjak na još 15-20 minuta.
  3. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  4. Ohlađeno tijesto vilicom izbockajte i u svaki kalup stavite izrezani papir za pečenje te po njemu suhi grah. Grah će služiti kao uteg da se tijesto tijekom pečenja ne deformira. Ovako pripremljeno tijesto složite na lim za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 15 minuta. Izvadite iz pećnice, temperaturu smanjite na 160°C, sa tijesta maknite papire i grah pa vratite u pećnicu na još 10ak minuta da se tijesto do kraja ispeče. Pečeno tijesto ostavite da se malo oladi, izvadite iz kalupića i ostavite da se potpuno ohladi.
  5. Pripremite kremu – u posudi pomiješajte šećer i gustin, dodajte vodu i stavite na vatru. Kuhajte, uz miješanje, dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre. U drugoj zdjeli pjenjačom izmiješajte jaja pa dodajte 1 žlicu vruće smjese od šećera i gustina, brzo promiješajte pa dodajte još malo smjese. Na kraju sjedinite te dvije smjese, dobro pomiješajte pa dodajte naribanu limunovu koricu i limunov sok te maslac (sobne temperature). Vratite na laganu vatru i miješajte još par minuta dok krema ne postane dosta gusta. Maknite s vatre i pokrijte prozirnom folijom (folija treba biti priljubljena uz kremu kako se na kremi ne bi stvorila korica) i ostavite da se malo ohladi.
  6. U malu posudu/lončić stavite šećer i malo vode pa stavite na vatru i kuhajte par minuta dok ne dobijete svijetli gusti sirup (budite pažljivi, stvarat će se balončići). 
  7. Dok se sirup kuha bjelanjke izmiksajte u snijeg, dodajte im malo limunovog soka i nastavite miksati a zatim lagano, u tankom mlazu dodajte šećerni sirup, cijelo vrijeme miksajući. Miksajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna. 
  8. Sada na ohlađeno tijesto rasporedite toplu kremu, špatulicom poravnajte površinu i kada se još malo ohladi po kremi rasporedite šaum (meringu). Ako ćete, kao ja, koristiti brener, možete uz pomoć slastičarske vrećice i nastavaka ukrasiti pite po želji i kratko svaku karamelizirati brenerom. Ako želite pitu/pite još zapeći u pećnici tada nije potrebno raditi sirup, samo izmiksajte bjelanjke i šećer, dodajte žličicu gustina i još miksajte pa meringu razmažite preko kreme, obavezno skroz do rubova tijesta i stavite u zagrijanu pećnicu te pecite 10-15 minuta na 180°C.
  9. Prije posluživanja ohladite.






i nastavljamo u francuskom štihu ;)




Broj komentara: 5:

  1. Odlična ideja, i moj brener je malo zapostavljen, moram to ispraviti.

    OdgovoriIzbriši
  2. Joj, divno izgledaju, ulaze u top 5 mojih omiljenih slastica. Moji doma, na zalost, tako ne misle, pa tarte au citron pecem rijetko i to iskljucivo sebi za dusu ili kao slatki poklon.
    Ovako u mini verziji su jos sladje...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, meni su isto slađe ove mini :) A i zgodnije je u ovakvim malim kalupima napraviti pola mjere ;)

      Izbriši
  3. upravo se gostimo velikom varijantom pitica: pravi je hit! držala se recepta"ko pijan plota" i prezadovoljna sam rezultatom! čak mi je i taj šaum ispao kako treba! malac od 15 mjeseci je pod snažnim utiskom ove delikatese!

    OdgovoriIzbriši
  4. Sani, super, baš mi je drago!
    Meni je stigla nova pošiljka finih, domaćih limuna pa se već veselim novoj turi ;)

    OdgovoriIzbriši