srijeda, 9. prosinca 2015.

Božićni "čipkani" medenjaci



Blagdanski su dani pred nama, već polako smišljamo kako ćemo ih, gdje i s kime provesti.
Mislimo malo više na drage ljude, na događaje koji su nam obilježili godinu koja se bliži kraju, stavljamo vjenčiće, palimo svijeće, šetamo svečano uređenim gradom, uživamo u kuhanom vinu i blagdanskom ozračju.

Ovih dana otvaraju se stare kuharice, pregledavaju internetske stranice, prikupljaju ideje za najslađe blagdanske zalogajčiće.
Za sve koji su u takvoj, slatkoj potrazi, evo jednostavnog recepta za medenjake kojima, osim blagdanskog stola, možete ukrasiti i vaša božićna drvca..
Za ukrašavanje ovih medenjaka trebat će vam malo vremena, malo mašte i mirna ruka ;) Nemojte se obeshrabriti ako prvi medenjaci ne budu kao ovi sa slika, ni meni nisu odmah izgledali ovako, ali kada se opustite sve će biti lakše i zabavnije. Pustite si neku dobru glazbu i uživajte ;)

Ovaj recept sam prošle godine objavila na Gastro.hr-u i Večernjaku, bio je pravi hit i među čitateljima na fejsu, isprobale su ga (i pohvalile ;) ) i neke kolegice blogerice :) pa ga i ovdje rado dijelim :) <3




Sastojci:
  • 300 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • ½ žličice mljevenog đumbira
  • ¼ žličice mljevenog klinčića
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • malo kardamoma u prahu
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 100 g maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 žlice meda
  • ½ žličice sode bikarbone
  • 1-2 žlice vode (po potrebi)

Priprema:
  1. Med zagrijte, dodajte mu sodu bikarbonu i dobro promiješajte.
  2. U veću posudu stavite prosijano brašno, dodajte mali prstohvat soli, začine i šećer pa promiješajte sve suhe sastojke.
  3. Dodajte maslac sobne temperature, jaje, vaniliju, med sa sodom i zamijesite tijesto (ručno ili mikserom). Po potrebi dodajte žlicu, dvije hladne vode ili, ako je tijesto premekano i ne možete ga formirati u kuglu, dodajte još malo brašna.
  4. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se dobro ohladi (minimalno sat vremena a može vam u hladnjaku i prenoćiti).
  5. Radnu površinu lagano pospite brašnom, tijesto tanko razvaljajte pa kalupima za kese izrezujte oblike po želji. Želite li keksiće koristiti i kao jestive ukrase za bor, svakom izrežite malu rupu kako bi ih kasnije mogli objesiti. Ja sam te rupice vadila/izrezivala širom slamkom.
  6. Izrezano tijesto složite na lim obložem papirom za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu.
  7. Pecite medenjake  7-10 minuta na 180°C.
Ohlađene medenjake možete ukrasiti kao ove na slici.


Za ukrašavanje (glazura/royal icing):
  • 1 bjelanjak
  • 250-300 g šećera u prahu
  • 1 žlica limunovog soka
  1. Bjelanjak mutite pjenjačom da se lagano zapjeni (ne trebate ga izlupati u snijeg), dodajte šećer u prahu i malo limunovog soka pa miješajte dok ne dobijete gustu bijelu smjesu.
  2. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje, odrežite škarama vrh tako da dobijete jako mali otvor i ukrasite vaše medenjake. 
Napomena: smjesa od bjelanjaka i šećera se jako brzo suši pa ako je ne koristite odmah, dobro pokrijte posudu kako vam se ne bi stvorila korica na površini. Nakon ukrašavanja medenjaka vjerojatno će vam ostati ove smjese pa ostatak možete iskoristiti za druge kolačiće.





<3



3 komentara: