ponedjeljak, 14. prosinca 2015.

Gingerbread keksi




Ovi slatki gingeri - čovječuljci s đumbirom i drugim finim začinima razveselit će u ove blagdanske dane i djecu i odrasle. 
Okusom aromatični, ovi keksići izgledaju veselo pa su idealan su izbor za ovo doba godine.
Kao i naši tradicionalni medenjaci, i gingeri dobro podnose stajanje pa ih možemo pripremiti ranije i čuvati u limenim kutijama za kekse.

Osim royal glazurom, gingermane možete ukrasiti i kupovnim bojama koje se obično mogu naći u pakiranjima od 4-5 tubica.
Ako se ipak odlučite za izdradu domaćeg royal icinga, možete ga podijeliti i obojati po želji.

Za izradu ovih keksića potreban je kalup odnosno modlica u obliku čovječuljka, ostalo je stvar mašte i ukusa :)
Ja sam ovaj put pomiješala pirovo i pšenično brašno ali gingere možete napraviti i samo sa pšeničnim brašnom.

Važno je da keksiće ne prepečete kako ne bi bili jako tvrdi ;)
Ako ipak ispadnu tvrđi, stavite ih u kutiju, dodajte komadić jabuke, zatvorite kutiju i ostavite dan-dva. Keksi će puvući malo vlage iz jabuke i postati mekši ;)

Iako na blogu već imam recept za gingere, dijelim i ovaj, meni ipak bolji recept.



Sastojci:
  • 600 g brašna (pola pšeničnog glatkog, pola pirovog tip 630)
  • malo soli
  • 1 žličica suhog mljevenog đumbira
  • 1-2 žličice mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog klinčića
  • 1/2 žličice mljevenog kardamoma
  • 1/4 žličice naribanog muškatnog oraščića
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 žlica arome vanilije
  • 200 g maslaca
  • 2 jaja
  • 4 žlice meda
  • 1 puna žličica sode bikarbone
  • po potrebi malo vode (2-3 žlice)

Priprema:
  1. U manjoj posudi zagrijte med, maknite s vatre, dodajte sodu i promiješajte.
  2. U veću zdjelu stavite brašno, dodajte sol, sve začine i šećer pa sve dobro promiješajte. Dodajte maslac sobne temperature, jaja, vaniliju, pripremljeni med i po potrebi par žlica vode. Umijesite tijesto, formirajte ga u kuglu i zamotajte u prozirnu foliju. Ostavite tijesto u hladnjaku minimalno 1 sat a može vam ostati i preko noći.
  3. Limove obložite papirom za pečenje.
  4. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte na brašnom posutoj radnoj površini pa kalupima izrezujte čovječuljke. Izrezano tijesto složite u pripremljeni kalup i stavite u hladnjak na 10 minuta.
  5. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  6. Izvadite lim iz hladnjaka i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite keksiće 8-10 minuta na 180°C.
  7. Ohlađene kekse ukrasite royal glazurom.

Royal icing / glazura:
  • 1 bjelanjak
  • 250-300 g šećera u prahu
  • 1/2 - 1 žlica limunovog soka
  1. Bjelanjak kratko promiješajte, samo da se malo zapjeni pa dodajte šećer u prahu i liminov sok i miješajte dok ne dobijete gustu i elastičnu bijelu smjesu. Pripremljenu glazuru stavite u vrećicu za ukrašavanje ( a dobro će poslužiti i čvršća vrećica za zamrzavanje ;) ), škarama odrežite vrh da dobijete vrlo mali otvor pa ukrasite gingerman keksiće.

Ako vam se svidi ukrašavanje royalom, od ovakvog tijesta možete ispeći i keksiće drugih oblika i ukrasiti po želji. Zaposlite i male ručice, klinci će uživati u ukrašavanju keksića a imat ćete divne, unikatne kolačiće :)





4 komentara:

  1. Draga Tanja, stvarno se ispricavam na duplanju komentara, ponekad ova stvar na kojoj tipkam poludi, koji je tome razlog neznam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ma sve je OK, događa se ;)
    Glavno da su keksići super LOL

    OdgovoriIzbriši