Ovi slatki gingeri - čovječuljci s đumbirom i drugim finim začinima razveselit će u ove blagdanske dane i djecu i odrasle.
Okusom aromatični, ovi keksići izgledaju veselo pa su idealan su izbor za ovo doba godine.
Kao i naši tradicionalni medenjaci, i gingeri dobro podnose stajanje pa ih možemo pripremiti ranije i čuvati u limenim kutijama za kekse.
Osim royal glazurom, gingermane možete ukrasiti i kupovnim bojama koje se obično mogu naći u pakiranjima od 4-5 tubica.
Ako se ipak odlučite za izdradu domaćeg royal icinga, možete ga podijeliti i obojati po želji.
Za izradu ovih keksića potreban je kalup odnosno modlica u obliku čovječuljka, ostalo je stvar mašte i ukusa :)
Ja sam ovaj put pomiješala pirovo i pšenično brašno ali gingere možete napraviti i samo sa pšeničnim brašnom.
Važno je da keksiće ne prepečete kako ne bi bili jako tvrdi ;)
Ako ipak ispadnu tvrđi, stavite ih u kutiju, dodajte komadić jabuke, zatvorite kutiju i ostavite dan-dva. Keksi će puvući malo vlage iz jabuke i postati mekši ;)
Iako na blogu već imam recept za gingere, dijelim i ovaj, meni ipak bolji recept.
Iako na blogu već imam recept za gingere, dijelim i ovaj, meni ipak bolji recept.
Sastojci:
- 600 g brašna (pola pšeničnog glatkog, pola pirovog tip 630)
- malo soli
- 1 žličica suhog mljevenog đumbira
- 1-2 žličice mljevenog cimeta
- 1/2 žličice mljevenog klinčića
- 1/2 žličice mljevenog kardamoma
- 1/4 žličice naribanog muškatnog oraščića
- 150 g šećera u prahu
- 1 žlica arome vanilije
- 200 g maslaca
- 2 jaja
- 4 žlice meda
- 1 puna žličica sode bikarbone
- po potrebi malo vode (2-3 žlice)
Priprema:
- U manjoj posudi zagrijte med, maknite s vatre, dodajte sodu i promiješajte.
- U veću zdjelu stavite brašno, dodajte sol, sve začine i šećer pa sve dobro promiješajte. Dodajte maslac sobne temperature, jaja, vaniliju, pripremljeni med i po potrebi par žlica vode. Umijesite tijesto, formirajte ga u kuglu i zamotajte u prozirnu foliju. Ostavite tijesto u hladnjaku minimalno 1 sat a može vam ostati i preko noći.
- Limove obložite papirom za pečenje.
- Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte na brašnom posutoj radnoj površini pa kalupima izrezujte čovječuljke. Izrezano tijesto složite u pripremljeni kalup i stavite u hladnjak na 10 minuta.
- Pećnicu zagrijte na 180°C.
- Izvadite lim iz hladnjaka i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite keksiće 8-10 minuta na 180°C.
- Ohlađene kekse ukrasite royal glazurom.
Royal icing / glazura:
- 1 bjelanjak
- 250-300 g šećera u prahu
- 1/2 - 1 žlica limunovog soka
- Bjelanjak kratko promiješajte, samo da se malo zapjeni pa dodajte šećer u prahu i liminov sok i miješajte dok ne dobijete gustu i elastičnu bijelu smjesu. Pripremljenu glazuru stavite u vrećicu za ukrašavanje ( a dobro će poslužiti i čvršća vrećica za zamrzavanje ;) ), škarama odrežite vrh da dobijete vrlo mali otvor pa ukrasite gingerman keksiće.
Ako vam se svidi ukrašavanje royalom, od ovakvog tijesta možete ispeći i keksiće drugih oblika i ukrasiti po želji. Zaposlite i male ručice, klinci će uživati u ukrašavanju keksića a imat ćete divne, unikatne kolačiće :)
Djumbirci su preslatki!
OdgovoriIzbrišiDjumbirci su preslatki!
OdgovoriIzbrišiDraga Tanja, stvarno se ispricavam na duplanju komentara, ponekad ova stvar na kojoj tipkam poludi, koji je tome razlog neznam.
OdgovoriIzbrišiMa sve je OK, događa se ;)
OdgovoriIzbrišiGlavno da su keksići super LOL