ponedjeljak, 21. prosinca 2015.

Čokoladni raspucanci



Da, danas dijelim recept za kolačiće kojih je internet pun i za koje recept lako možete naći na bezbroj domaćih i stranih gastro portala, blogova i foruma.
Da, baš ti čokoladni raspucanci dobili su sada mjesto i ovdje, možda ih "otkrije" netko tko ih je, poput mene, dugo i uspješno ignorirao. 

Prvi put sam ih pravila prošle godine i bili su naš blagdanski hit a recept sam stavila na večernjakov blog.






Viđala sam ih zadnjih godina, slušala i čitala hvalospjeve na njihov račun, ali nekako nisu me dodirnuli, nisu me dovoljno cimnuli da ih i napravim.
Do prije godinu dana, baš nekako u ovo vrijeme. Tada sam pregledavala neke stare recepte, naišla na Tanjine raspukliće i zastala na njima.




Već po sastojcima za pripremu ovih raspucanaca znala sam da bi to mogli biti kolačići koje će V. voljeti, pa sam odmah napravila duplu mjeru smjese, ohladila i sljedeći dan pekla.
O, da! V. im se poprilično posvetio :lol udarnički je navalio na keksiće i znala sam da ću ih do Božića barem još jednom peći. Duplu mjeru, naravno ;)

Ovo je idealan izbor za sve čokoholike! :)))






Sastojci:

(za oko 50 kolačića)
  • 200 g tamne čokolade
  • 50 g maslaca
  • 2 jaja
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • 200 g brašna (u Tanjinom receptu stoji glatko a ja sam pomiješala glatko i oštro)
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • malo kardamoma u prahu (ovo je samo opcija)
  • šećer i šećer u prahu za valjanje kuglica

Priprema:
  1. Na pari otopite čokoladu i maslac.Ostavite da se malo ohladi.
  2. Pomiješajte u jednoj zdjeli brašno, prašak za pecivo, kardamom i prstohvat soli.
  3. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja i šećer, dodajte vaniliju i polako ručno miješajući dodajte čokoladu s maslacem i brašno sa suhim sastojcima. Dobro promiješajte smjesu pa zdjelu pokritjte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 3-4 sata, ili još bolje da prenoći u hladnjaku. Isprva će smjesa biti jako mekana ali hlađenjem se stisne. Ako se preko noći smjesa jako stege, prije formiranja u kuglice ostavite da se malo opusti na sobnoj temperaturi.
  4. Lim obložite papirom za pečenje.
  5. Od ohlađene smjese oblikujte kuglice (možete ih vaditi žlicom ili smjesu izvaljajte u valjak i režite na manje komadiće pa dlanovima brzo oblikujte kuglice).
  6. Kuglice uvaljajte prvo u kristal šećer a zatim u šećer u prahu.
  7. Složite kuglice u lim za pečenje pazeći na razmak.
  8. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 10ak minuta na 180°C.
  9. Keksi se trebaju raspucati a u sredini ostati mekani. Kada se ohlade stegnut će se.







Broj komentara: 7:

  1. Raspucance sam dobila prije par godina za poklon, tridesetak komada, zamotane u celofan i crvenu masnu. Iako su ih moji slatkoljupci slistili za tren, nisam ih nikad pekla. Pa ako, tj kada mi zalihe sitnih kolacica budu iscrpljene docekali bumo 2016. uz raspucance!
    Sretan i blagoslovljen Bozic, svako dobro Vam zelim.

    OdgovoriIzbriši
  2. Thanks designed for sharing such a good opinion, piece of writing
    is nice, thats why i have read it fully

    Have a look at my website; road riot for tango hack

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlican recept. Pravila sam duplu mjeru, djeca su odusevljena. Ko god je probao trazi recept. Alex

    OdgovoriIzbriši
  4. Bas super izgledaju. Da li moze vanilin secer umjesto arome vanilije?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Može, može :) i obični vanilin šećer ali i bourbon vanilija šećer.

      Izbriši