ponedjeljak, 21. prosinca 2015.

Čokoladni raspucanci



Da, danas dijelim recept za kolačiće kojih je internet pun i za koje recept lako možete naći na bezbroj domaćih i stranih gastro portala, blogova i foruma.
Da, baš ti čokoladni raspucanci dobili su sada mjesto i ovdje, možda ih "otkrije" netko tko ih je, poput mene, dugo i uspješno ignorirao. 

Prvi put sam ih pravila prošle godine i bili su naš blagdanski hit a recept sam stavila na večernjakov blog.






Viđala sam ih zadnjih godina, slušala i čitala hvalospjeve na njihov račun, ali nekako nisu me dodirnuli, nisu me dovoljno cimnuli da ih i napravim.
Do prije godinu dana, baš nekako u ovo vrijeme. Tada sam pregledavala neke stare recepte, naišla na Tanjine raspukliće i zastala na njima.




Već po sastojcima za pripremu ovih raspucanaca znala sam da bi to mogli biti kolačići koje će V. voljeti, pa sam odmah napravila duplu mjeru smjese, ohladila i sljedeći dan pekla.
O, da! V. im se poprilično posvetio :lol udarnički je navalio na keksiće i znala sam da ću ih do Božića barem još jednom peći. Duplu mjeru, naravno ;)

Ovo je idealan izbor za sve čokoholike! :)))






Sastojci:

(za oko 50 kolačića)
  • 200 g tamne čokolade
  • 50 g maslaca
  • 2 jaja
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • 200 g brašna (u Tanjinom receptu stoji glatko a ja sam pomiješala glatko i oštro)
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • malo kardamoma u prahu (ovo je samo opcija)
  • šećer i šećer u prahu za valjanje kuglica

Priprema:
  1. Na pari otopite čokoladu i maslac.Ostavite da se malo ohladi.
  2. Pomiješajte u jednoj zdjeli brašno, prašak za pecivo, kardamom i prstohvat soli.
  3. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja i šećer, dodajte vaniliju i polako ručno miješajući dodajte čokoladu s maslacem i brašno sa suhim sastojcima. Dobro promiješajte smjesu pa zdjelu pokritjte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 3-4 sata, ili još bolje da prenoći u hladnjaku. Isprva će smjesa biti jako mekana ali hlađenjem se stisne. Ako se preko noći smjesa jako stege, prije formiranja u kuglice ostavite da se malo opusti na sobnoj temperaturi.
  4. Lim obložite papirom za pečenje.
  5. Od ohlađene smjese oblikujte kuglice (možete ih vaditi žlicom ili smjesu izvaljajte u valjak i režite na manje komadiće pa dlanovima brzo oblikujte kuglice).
  6. Kuglice uvaljajte prvo u kristal šećer a zatim u šećer u prahu.
  7. Složite kuglice u lim za pečenje pazeći na razmak.
  8. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 10ak minuta na 180°C.
  9. Keksi se trebaju raspucati a u sredini ostati mekani. Kada se ohlade stegnut će se.







ponedjeljak, 14. prosinca 2015.

Gingerbread keksi




Ovi slatki gingeri - čovječuljci s đumbirom i drugim finim začinima razveselit će u ove blagdanske dane i djecu i odrasle. 
Okusom aromatični, ovi keksići izgledaju veselo pa su idealan su izbor za ovo doba godine.
Kao i naši tradicionalni medenjaci, i gingeri dobro podnose stajanje pa ih možemo pripremiti ranije i čuvati u limenim kutijama za kekse.

Osim royal glazurom, gingermane možete ukrasiti i kupovnim bojama koje se obično mogu naći u pakiranjima od 4-5 tubica.
Ako se ipak odlučite za izdradu domaćeg royal icinga, možete ga podijeliti i obojati po želji.

Za izradu ovih keksića potreban je kalup odnosno modlica u obliku čovječuljka, ostalo je stvar mašte i ukusa :)
Ja sam ovaj put pomiješala pirovo i pšenično brašno ali gingere možete napraviti i samo sa pšeničnim brašnom.

Važno je da keksiće ne prepečete kako ne bi bili jako tvrdi ;)
Ako ipak ispadnu tvrđi, stavite ih u kutiju, dodajte komadić jabuke, zatvorite kutiju i ostavite dan-dva. Keksi će puvući malo vlage iz jabuke i postati mekši ;)

Iako na blogu već imam recept za gingere, dijelim i ovaj, meni ipak bolji recept.



Sastojci:
  • 600 g brašna (pola pšeničnog glatkog, pola pirovog tip 630)
  • malo soli
  • 1 žličica suhog mljevenog đumbira
  • 1-2 žličice mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog klinčića
  • 1/2 žličice mljevenog kardamoma
  • 1/4 žličice naribanog muškatnog oraščića
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 žlica arome vanilije
  • 200 g maslaca
  • 2 jaja
  • 4 žlice meda
  • 1 puna žličica sode bikarbone
  • po potrebi malo vode (2-3 žlice)

Priprema:
  1. U manjoj posudi zagrijte med, maknite s vatre, dodajte sodu i promiješajte.
  2. U veću zdjelu stavite brašno, dodajte sol, sve začine i šećer pa sve dobro promiješajte. Dodajte maslac sobne temperature, jaja, vaniliju, pripremljeni med i po potrebi par žlica vode. Umijesite tijesto, formirajte ga u kuglu i zamotajte u prozirnu foliju. Ostavite tijesto u hladnjaku minimalno 1 sat a može vam ostati i preko noći.
  3. Limove obložite papirom za pečenje.
  4. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte na brašnom posutoj radnoj površini pa kalupima izrezujte čovječuljke. Izrezano tijesto složite u pripremljeni kalup i stavite u hladnjak na 10 minuta.
  5. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  6. Izvadite lim iz hladnjaka i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite keksiće 8-10 minuta na 180°C.
  7. Ohlađene kekse ukrasite royal glazurom.

Royal icing / glazura:
  • 1 bjelanjak
  • 250-300 g šećera u prahu
  • 1/2 - 1 žlica limunovog soka
  1. Bjelanjak kratko promiješajte, samo da se malo zapjeni pa dodajte šećer u prahu i liminov sok i miješajte dok ne dobijete gustu i elastičnu bijelu smjesu. Pripremljenu glazuru stavite u vrećicu za ukrašavanje ( a dobro će poslužiti i čvršća vrećica za zamrzavanje ;) ), škarama odrežite vrh da dobijete vrlo mali otvor pa ukrasite gingerman keksiće.

Ako vam se svidi ukrašavanje royalom, od ovakvog tijesta možete ispeći i keksiće drugih oblika i ukrasiti po želji. Zaposlite i male ručice, klinci će uživati u ukrašavanju keksića a imat ćete divne, unikatne kolačiće :)





srijeda, 9. prosinca 2015.

Božićni "čipkani" medenjaci



Blagdanski su dani pred nama, već polako smišljamo kako ćemo ih, gdje i s kime provesti.
Mislimo malo više na drage ljude, na događaje koji su nam obilježili godinu koja se bliži kraju, stavljamo vjenčiće, palimo svijeće, šetamo svečano uređenim gradom, uživamo u kuhanom vinu i blagdanskom ozračju.

Ovih dana otvaraju se stare kuharice, pregledavaju internetske stranice, prikupljaju ideje za najslađe blagdanske zalogajčiće.
Za sve koji su u takvoj, slatkoj potrazi, evo jednostavnog recepta za medenjake kojima, osim blagdanskog stola, možete ukrasiti i vaša božićna drvca..
Za ukrašavanje ovih medenjaka trebat će vam malo vremena, malo mašte i mirna ruka ;) Nemojte se obeshrabriti ako prvi medenjaci ne budu kao ovi sa slika, ni meni nisu odmah izgledali ovako, ali kada se opustite sve će biti lakše i zabavnije. Pustite si neku dobru glazbu i uživajte ;)

Ovaj recept sam prošle godine objavila na Gastro.hr-u i Večernjaku, bio je pravi hit i među čitateljima na fejsu, isprobale su ga (i pohvalile ;) ) i neke kolegice blogerice :) pa ga i ovdje rado dijelim :) <3




Sastojci:
  • 300 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • ½ žličice mljevenog đumbira
  • ¼ žličice mljevenog klinčića
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • malo kardamoma u prahu
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 100 g maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 žlice meda
  • ½ žličice sode bikarbone
  • 1-2 žlice vode (po potrebi)

Priprema:
  1. Med zagrijte, dodajte mu sodu bikarbonu i dobro promiješajte.
  2. U veću posudu stavite prosijano brašno, dodajte mali prstohvat soli, začine i šećer pa promiješajte sve suhe sastojke.
  3. Dodajte maslac sobne temperature, jaje, vaniliju, med sa sodom i zamijesite tijesto (ručno ili mikserom). Po potrebi dodajte žlicu, dvije hladne vode ili, ako je tijesto premekano i ne možete ga formirati u kuglu, dodajte još malo brašna.
  4. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se dobro ohladi (minimalno sat vremena a može vam u hladnjaku i prenoćiti).
  5. Radnu površinu lagano pospite brašnom, tijesto tanko razvaljajte pa kalupima za kese izrezujte oblike po želji. Želite li keksiće koristiti i kao jestive ukrase za bor, svakom izrežite malu rupu kako bi ih kasnije mogli objesiti. Ja sam te rupice vadila/izrezivala širom slamkom.
  6. Izrezano tijesto složite na lim obložem papirom za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu.
  7. Pecite medenjake  7-10 minuta na 180°C.
Ohlađene medenjake možete ukrasiti kao ove na slici.


Za ukrašavanje (glazura/royal icing):
  • 1 bjelanjak
  • 250-300 g šećera u prahu
  • 1 žlica limunovog soka
  1. Bjelanjak mutite pjenjačom da se lagano zapjeni (ne trebate ga izlupati u snijeg), dodajte šećer u prahu i malo limunovog soka pa miješajte dok ne dobijete gustu bijelu smjesu.
  2. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje, odrežite škarama vrh tako da dobijete jako mali otvor i ukrasite vaše medenjake. 
Napomena: smjesa od bjelanjaka i šećera se jako brzo suši pa ako je ne koristite odmah, dobro pokrijte posudu kako vam se ne bi stvorila korica na površini. Nakon ukrašavanja medenjaka vjerojatno će vam ostati ove smjese pa ostatak možete iskoristiti za druge kolačiće.





<3



srijeda, 2. prosinca 2015.

Integralni aromatični poštambiljani keksi





Pratite li blog i na facebook stranici, tada ste vidjeli da sam nedavno kupila zgodne pečate za kekse. Dugo sam ih gledala na raznim internetskim stranicama ali nisam ih kupila do sada, kada ih ima i u našim trgovinama. Ove pečate sam kupila u KIKu ali vidjela sam da se slični mogu naći i u DMu, Interšparu, Kauflandu i Plodinama.



U današnjem receptu za kekse koristila sam integralno brašno od pira (već sam vam pisala kako sam od OPGa Rendulić dobila stvarno dobro pirovo brašno ;)), ali keksići će biti odlični i ako koristite obično, pšenično glatko brašno ili pomiješate pirovo i pšenično. Ja sam ih radila i u omjeru pola integralnog pirovog a pola glatkog pšeničnog i bili su prefini! :)

Inače, ovaj recept je zapravo malo prilagođen receptu koji sam na blogu već objavila, možda se sjećate malih sobova crvenih nosića ;) tada sam koristila pšenićno brašno i kekse ukrasila royal glazurom.
Tijesto je podatno i lako se mijesi i modelira ali prije nego krenemo izrađivati keksiće, tijesto obavezno trebamo dobro ohladiti.
Umjesto štambiljanja, ove keksiće možete izrezati modlicama raznih oblika (cvjetića, srca, zvjezdica...).





Sastojci:

  • 320 g integralnog brašna od pira
  • prstohvat soli
  • 250 g maslaca (sobne temperature)
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1 žličica arome vanilije (ili malo ekstrakta ili burbon vanilija šećera)
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • ¼ žličice naribanog muškatnog oraščića
  • malo kardamoma u prahu


Priprema:

  1. Maslac i šećer u prahu mikserom miješajte dok smjesa ne postane glatka i kramasta. Dodajte vaniliju i limunovog soka pa još malo miješajte.
  2. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke - brašno, sol, cimet, muškatni oraščić i kardamom pa postupno dodajte smjesi od maslaca. Kada se svi sastojci sjedine, tijesto još kratko rukama umijesite pa zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
  3. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  4. Radnu površinu pospite s malo brašna pa ohlađeno tijesto tanko razvaljajte (na oko 5-7 mm). Tijesto poštambiljajte pa čašom izrežite i pažljivo vadite na pripremljeni lim. Stavite u hladnjak na 10-15 minuta.
  5. Izvadite iz hladnjaka pa stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 8-10 minuta na 180°C. Keksići će biti još mekani kada ih izvadite iz pećnice ali kada se ohlade bit će čvrsti i prhki.




<3