ponedjeljak, 21. studenoga 2016.

Musaka od mesa i krumpira



Musaka je kod nas vrlo popularno jelo i najčešće se priprema baš ovakva, od krumpira i mljevenog mesa.
Kod pripreme musake možemo se igrati i slagati razne kombinacije povrća i mesa. Jedna od meni omiljenijih musaka je ona od patlidžana, ali odlično će poslužiti i tikvice, kelj, bundeve....slobodno iz priče izbacite meso i napravite finu vege-musaku :)
Kao i svi složenci, i musaka se priprema tako da sastojke redamo, odnosno slažemo u slojevima pa na kraju pečemo u pećnici.
Ovo je jednostavna  musaka, klasična da klasičnija ne može biti i baš takva meni jedna od najdražih.



Krumpir se ne treba kuhati, samo ga narežemo na tanje ploškice i sirovog slažemo u dublji pekač odnosno vatrostalnu zdjelu, između slojeva krumpira ide red prženog mljevenog mesa (a ako imate manju posudu ili veću količinu namirnica, nastavite slagati dok ne iskoristite sve namirnice, tako da na vrhu bude krumpir) i stavimo peći. Kada je jelo upola pečeno, prelijemo mješavinom jaja, vrhnja i mlijeka i vratimo u pećnicu da se musaka ispeče do kraja. Krumpir će upiti tekućinu i biti mekan i sočan i bez ranijeg prokuhavanja ;)
Moj junior je htio uz musaku i malo pržene slanine, odlična kombinacija :)





Sastojci:
  • 1 kg krumpira (očišćenog)
  • 500 g mljevenog mesa, miješanog (junetina i svinjetina)
  • mast/ulje
  • 2 glavice luka
  • 2 lovorova lista
  • sol
  • papar
  • slatka mljevna paprika
  • 2 jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 2-3 žlice kiselog vrhnja
Priprema:
  1. Luk očistite i sitno nasjeckajte. Na malo masnoće pržite luk dok ne primi malo boje i postane staklast. Tijekom prženja luk posolite da se smekša.
  2. Dodajte mljeveno meso i pržite oko 20 minuta na umjerenoj vatri, uz povremeno miješanje. Posolite, dodajte dosta papara i mljevenu papriku i sve dobro promiješajte pa maknite s vatre.
  3. Ogulite krumpir, operite ga i narežite na tanje ploške (možete koristiti ribež/mandolinu). Krumpir posolite, prelijte s malo ulja i sve promiješajte tako da se ploškice krumpira oblože uljem.
  4. U vatrostalnu zdjelu stavite polovicu pripremljenih krumpira, zatim sloj mesa (iz kojeg ste maknuli lovor), i zatim po mesu složite preostali krumpir.
  5. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 30 minuta na 200°C.
  6. Dok se musaka peče, u zdjeli pomiješajre jaja s kiselim vrhnjem, dodajte mlijeko i malo posolite.
  7. Izvadite musaku iz pećnice, prelijte smjesom od jaja i vratite u pećnicu na još 30 minuta.
  8. Prije posluživanja ostavite musaku da odstoji 15-20 minuta, kako bi se lakše rezala i vadila na tanjure.
  9. Poslužite uz zelenu salatu.


Nema komentara:

Objavi komentar