srijeda, 13. lipnja 2018.

Punjena pileća prsa u ljetnom izdanju – za projekt Vrtim Zdravi Film u suradnji s Nestlé



Postoji zaista velik broj recepata za pripremu pilećih prsa, posebno onih jednostavnih, zdravih i kreativnih pa je velika šteta da u većini slučajeva završe pohana i pržena u dubokoj masnoći s prilogom od krumpira ili bijele riže.
Kroz projekt Vrtim Zdravi Film donosim i dijelim upravo kreativne i jednostavne recepte za školarce, za čiju pripremu ne treba puno vremena, a zdravi su i zasitni. Naravno, pomoći će i ako jelo privlačno izgleda, a proljetno-ljetna sezona nam donosi obilje boja na tanjure.
Osim ovdje na blogu, sve recepte pripremljene u okviru projekta Vrtim Zdravi Film možete pratiti i na mom YouTube kanalu (KLIK! - https://www.youtube.com/watch?v=-xJhdfcZ3Hw&t=2s ).




Danas sam pileća prsa punila  tikvicama, paprikom i lukom, vi slobodno kombinirajte i neko drugo povrće, npr. nećete pogriješiti s rajčicama.
Piletina pripremljena na ovaj način ostala je divno sočna a ujedno smo dobili i ukusni prilog od povrća.
Što se priloga tiče, osim povrća iz pećnice, spremila sam i pire od prosa. Proso je sitna, okrugla žitarica blago slatkastog okusa i orašaste teksture, lako je probavljiv i svestran pa se može koristiti i u slanim i u slatkim jelima. Za razliku od mnogih drugih žitarica, proso ne sadrži gluten. Ako ga ranije isperemo, neće se tijekom kuhanja pjeniti.
U pire od prosa može se dodati malo maslinovog ulja ali i začinske trave, sir ili povrće po izboru.







Punjena pileća prsa u ljetnom izdanju
(za 4 osobe)
Sastojci:
  • 4 kom. pilećih prsa, file (oko 550-650 g)
  • Sol
  • Svježe mljeveni papar
  • Par grančica majčine dušice
  • 3-4 žlice maslinovog ulja
  • 1 ljubičasti luk
  • 1 žuta paprika
  • 1 crvena paprika
  • 2 tikvice
  • malo naribanog sira Grana Padano
  • 200 g prosa
  • Sol
  • Svježi sitnolisni bosiljak


Priprema:
Svaki komad pilećeg filea zarežite na par mjesta pazeći da ne prerežete meso do kraja.
Na tanke trake narežite malo luka, paprike i tikvica pa njima napunite piletinu. Ostatak povrća narežite na krupnije komade.
Piletinu stavite na lim za pečenje, posolite, popaprite i pospite majčinom dušicom (timijanom), još malo nakapajte maslinovm uljem pa na svaki komad naribajte malo Grana Padano sira. Oko punjenih prsa rasporedite narezano povrće, po potrebi nakapajte uljem i još začinite te stavite u ranije zagrijanu pećnicu i pecite na 200°C oko 25 minuta. Po potrebi tijekom pečenja možete jelo prekriti alu-folijom, kako povrće malo zaštitili.
Za prilog - proso kuhajte u slanoj vodi 15-20 minuta, kad se skuha izmiksajte ga štapnim mikserom ili u blebnderu. Po želji u pire možete dodati malo maslinovog ulja i bosiljka.


Poslužite punjenu piletinu uz pečeno povrće, pire od prosa i svježu sezonsku salatu.

Dobar tek :)




Nema komentara:

Objavi komentar