ponedjeljak, 25. lipnja 2018.

Skuše iz pećnice - za projekt Vrtim Zdravi Film u suradnji s Nestlé



Svi imamo neka sjećanja iz djetinjstva vezana za hranu, od onih jela koja smo kao mali obožavali, sjećanja na nešto što je najbolje na svijetu pravila baš naša baka, do onih koje ne izazivaju uzdahe i osmijehe haha

Ribu kao klinka nisam baš rado jela, najviše zbog kostiju i petljancije oko čišćenja, zavolila sam je puno kasnije, tek u odrasloj dobi. 
Za razliku od mene, moj sin je vrlo rano s guštom jeo i slatkovodnu i morsku ribu, ali za njega je svaka riba i velika i mala, i bijela i plava bila - orada! :))

Plava riba možda nije toliko popularna kao bijela, ali je svakako jako zdrava i uglavnom cijenom puno pristupačnija.

Iako pržene ribice, gavuni i srdelice dobro prolaze kod djece, biramo ipak zdraviju opciju pripreme s manje masnoće. 

Naravno, i dalje vrtimo zdravi film :)




Za današnji ručak izabrala sam skuše, pekla sam ih u pećnici uz masline i povrće, a uz njih sam pripremila kvinoju.
Kvinoju prije kuhanja treba dobro isprati pod mlazom vode kako bi se uklonila gorčina koju sadrži vanjska stijenka. 



(za 4 osobe)


Sastojci:
4 skuše
Maslinovo ulje
3 češnja češnjaka
Šaka peršinovog lista
Šalica maslina
2 grane mini rajčica
2 ljubičasta luka
1 limun (sok i naribana korica)

200 g kvinoje
sol
svježa sezonska salata - rikula, matovilac, krastavac i malo kopra


Priprema:
Pomiješati nasjeckani češnjak, peršinov list, sol i maslinovo ulje.
U lim nakapati ulje, složiti očišćenu ribu, napuniti je s malo mješavine maslinovog ulja, nasjeckanog češnjaka i peršinovog lista. Oko ribe rasporediti masline, rajčice, luk prerezan na pola ili četvrtine, sve posoliti i posuti naribanom limunovom koricom i nakapati limunovim sokom pa staviti u zagrijanu pećnicu. Peći oko 30 minuta na 180°C.
Kvinoju dobro isprati pod mlazom vode, ocijediti i kuhati 15 minuta u posoljenoj vodi.
Poslužiti skuše s kuhanom kvinojom, pečenim rajčicama, maslinama i svježom sezonskom salatom (rikula, matovilac, krastavci).

Naravno, kao i do sada, na mom YouTube kanalu možeze vidjeti kako se ovo jelo priprema, KLIK! :)




Nema komentara:

Objavi komentar