četvrtak, 11. listopada 2018.

Vrtimo zdravi film u bojama jeseni




Nakon male ljetne stanke, sve vas veselo pozdravljam i nadam se da ste i vi, kao ja, spremni za nove gastro izazove.

Svi koji me pratite, znate da sam se aktivno uključila u odličan i vrijedan projekt „Vrtim zdravi film“, u okviru kojeg sam na blogu i na YT kanalu objavila fine i zdrave recepte za školarce.
Pa, vrijeme je da krenemo dalje, da naš zdravi film zavrtimo i u bojama jeseni.

U skladu sa sezonom, idemo s novim receptima u kojima će biti zastupljene namirnice koje obilježavaju baš ovo doba godine.
Sezonska hrana je najbolji ali i najjeftiniji izbor.

Kada pomislimo na zdravi jesenski jelovnik, vjerojatno nam je svima među prvim asocijacijama bundeva. 
Da, ta kraljica jesenskog stola naći će svoje mjesto i u jelovnicima koje sam vam pripremila, a koje ću objavljivati tijekom ovog i sljedećeg mjeseca.




Bundeva ima nisku kaloričnu vrijednost pa je pogodna za dijetalnu prehranu, kako za pretile osobe, tako i za dijabetičare. Djeluje umirujuće a ujedno regulira probavu zbog sadržaja celuloze i pektina. Bogata je C vitaminim i sadrži velik udio beta – karotena.

U kulinarstvu je bundeva izuzetno zahvalna namirnica koju možemo koristiti i u slanim i u slatkim jelima, u pripremi sokova pa čak i zimnice. Bundevu možemo poslužiti i kao glavno jelo, prilog ili kao dodatak drugim jelima, možemo je kuhati, peći i pasirati. Danas je vrlo popularna fina gusta juha od bundeve koja osim okusom osvaja i divnom bojom, a omiljene su i slatke pite i savijače s bundevom u glavnoj ulozi.

Bit će tu, naravno, još sjajnih namirnica koje nam donosi sezona.


Izdvojit ću ovdje i neodoljive prokulice koje su također niskokalorično povrće bogato hranjivim tvarima, vitaminima, omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i bjelančevinama. Prokulice se jednostavno pripremaju, možemo ih poslužiti kuhane ili zapečene, kao prilog mesu ili u kombinaciji s drugim povrćem. 

Naći će se u našem zdravim tanjurima i svestrani batat kao i kukuruz, pastrnjak, cikla, radič, kupus, cvjetača….
Jesen je zaista bogata zdravim i ukusnim plodovima i bila bi velika šteta ne iskoristiti ih, kad su nam tako korisni i dostupni.

Naravno, kao i do sada, slijedit ćemo već usvojene zdravije navike i upoznati se s nekim novim.
I dalje prednost dajemo cjelovitim žitaricama.
Naš će izbor biti integralna riža ispred bijele, a ista je stvar i sa tjesteninom.
Kao prilog mesu umjesto uobičajenene bijele riže ili tjestenine, možemo koristiti batat, cvjetaču (kuhanu, zapečenu ili sirovu, na salatu), brokulu, leću, heljdu, proso, bulgur, kvinoju, gljive. 
Izbor je velik samo se trebamo otvoriti novim okusima, mirisima i iskustvima.


Osim što je naglasak na zdravim namirnicama, važno je napomenuti i da nastavljamo s ukusnim ali  jednostavnim receptima za jela koja se brzo pripremaju. 

Vrijeme je ono što nam danas svima nedostaje, zato je izbor jelovnika, kao i priprema jela u skladu s dnevnim ritmom,  navikama i obavezama koje svi u obitelji imamo.

U receptima tijekom listopada i studenog, uz perad, crveno meso i ribu, osim integralne tjestenine i riže, koristit ću heljdu, ječmenu kašu, i druge zdrave cjelovite žitarice.

Vjerujem da ćemo skupa s našim školarcima uživati u bogatim i zdravim jesenskim jelima.


Nema komentara:

Objavi komentar