Nakon male ljetne
stanke, sve vas veselo pozdravljam i nadam se da ste i vi, kao ja, spremni za
nove gastro izazove.
Svi koji me
pratite, znate da sam se aktivno uključila u odličan i vrijedan projekt „Vrtim
zdravi film“, u okviru kojeg sam na blogu i na YT kanalu objavila fine i zdrave
recepte za školarce.
Pa, vrijeme je da
krenemo dalje, da naš zdravi film zavrtimo i u bojama jeseni.
U skladu sa
sezonom, idemo s novim receptima u kojima će biti zastupljene namirnice koje
obilježavaju baš ovo doba godine.
Sezonska hrana je
najbolji ali i najjeftiniji izbor.
Kada pomislimo na zdravi jesenski jelovnik, vjerojatno nam je svima među prvim asocijacijama bundeva.
Da, ta kraljica jesenskog stola naći će svoje mjesto i u jelovnicima koje sam vam pripremila, a koje ću objavljivati tijekom ovog i sljedećeg mjeseca.
Bundeva ima nisku
kaloričnu vrijednost pa je pogodna za dijetalnu prehranu, kako za pretile osobe,
tako i za dijabetičare. Djeluje umirujuće a ujedno regulira probavu zbog
sadržaja celuloze i pektina. Bogata je C vitaminim i sadrži velik udio beta –
karotena.
U kulinarstvu je
bundeva izuzetno zahvalna namirnica koju možemo koristiti i u slanim i u slatkim
jelima, u pripremi sokova pa čak i zimnice. Bundevu možemo poslužiti i kao
glavno jelo, prilog ili kao dodatak drugim jelima, možemo je kuhati, peći i
pasirati. Danas je vrlo popularna fina gusta juha od bundeve koja osim okusom
osvaja i divnom bojom, a omiljene su i slatke pite i savijače s bundevom u
glavnoj ulozi.
Bit će tu,
naravno, još sjajnih namirnica koje nam donosi sezona.
Izdvojit ću ovdje
i neodoljive prokulice koje su također niskokalorično povrće bogato hranjivim
tvarima, vitaminima, omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i bjelančevinama.
Prokulice se jednostavno pripremaju, možemo ih poslužiti kuhane ili zapečene,
kao prilog mesu ili u kombinaciji s drugim povrćem.
Naći će se u
našem zdravim tanjurima i svestrani batat kao i kukuruz, pastrnjak, cikla,
radič, kupus, cvjetača….
Jesen je zaista
bogata zdravim i ukusnim plodovima i bila bi velika šteta ne iskoristiti ih,
kad su nam tako korisni i dostupni.
Naravno, kao i do
sada, slijedit ćemo već usvojene zdravije navike i upoznati se s nekim novim.
I dalje prednost
dajemo cjelovitim žitaricama.
Naš će izbor biti
integralna riža ispred bijele, a ista je stvar i sa tjesteninom.
Kao prilog mesu
umjesto uobičajenene bijele riže ili tjestenine, možemo koristiti
batat, cvjetaču (kuhanu, zapečenu ili sirovu, na salatu), brokulu, leću,
heljdu, proso, bulgur, kvinoju, gljive.
Izbor je velik samo se trebamo otvoriti
novim okusima, mirisima i iskustvima.
Osim što je
naglasak na zdravim namirnicama, važno je napomenuti i da nastavljamo s ukusnim
ali jednostavnim receptima za jela koja
se brzo pripremaju.
Vrijeme je ono što nam danas svima nedostaje, zato je izbor
jelovnika, kao i priprema jela u skladu s dnevnim ritmom, navikama i obavezama koje svi u obitelji
imamo.
U receptima
tijekom listopada i studenog, uz perad, crveno meso i ribu, osim integralne
tjestenine i riže, koristit ću heljdu, ječmenu kašu, i druge zdrave cjelovite
žitarice.
Vjerujem da ćemo
skupa s našim školarcima uživati u bogatim i zdravim jesenskim jelima.
Nema komentara:
Objavi komentar