subota, 25. svibnja 2019.

AH, PAVLOVA!



Pavlovu pravim kada imam višak bjelanjaka koje treba mudro iskoristiti.
Nitko se doma ne buni ;)
Ovisno o sezoni, koristim voće koje imam, ali priznajem, najdraže su mi upravo ovakve proljetno-ljetne kombinacije.
Bobičasto voće se baš savršeno slaže sa slatkom podlogom i šlagom.
Uskoro će prispjeti ribiz i kupine, oni su isto odličan izbor.

Pavlova se zapravo jednostavno priprema, bitno je koru dugo peći na niskoj temperaturi i tortu prije posluživanja dobro ohladiti.
Dalje sve po volji ;)






Sastojci:
  • 5 bjelanjka (sobne temperature)
  •  prstohvat soli
  •  250 g šećera
  • 1/2 žlice alkoholnog ili bijelog vinskog octa
  • 1 žlica kukuruznog škroba (gustina)

  • 350-500 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

  • svježe sezonsko voće - jagode, maline, borovnice
  • listići mente i naribana korica limuna, za dekoraciju


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 130°C.
Lim obložite papirom za pečenje.

Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih istucite u snijeg, uz postupno dodavanje šećera.
Miksajte još nekoliko minuta, smjesa treba biti čvrsta, glatka i sjajna.
Kada se šećer u bjelanjcima potpuno otopio, dodajte ocat i gustin pa sve još dobro promiješajte.

Smjesu od bjelanjaka (meringu) prebacite na papir za pečenje, oblikujte u krug promjera oko 20 cm.
Špatulicom ili nožem povlačite meringu odozdo prema gore, želite li dobiti ovakvu visoku "podlogu" kao na fotkama.
Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 90 minuta. 
Za vrijeme pečenja ne otvarajte pećnicu.
Podloga (beze kora) od bjelanjaka izvana treba biti hrskava a iznutra mekana i pjenasta.
Pećnicu isključite, vrata pećnice malo otvorite i ostavite koru da se polako hladi u pećnici.

Istucite slatko vrhnje, dodajte mu šećer i vaniliju.
Hladnu beze koru pažljivo odvojite od papira pa prebacite na tanjur za serviranje.
Na koru nanesite tučeno vrhnje, zatim rasporedite voće i ukrasite listićima mente (metvice) i naribanom limunovom koricom.








Nema komentara:

Objavi komentar