nedjelja, 19. svibnja 2024.

Salzburg - grad koji ima mnoštvo razloga za slavlje!

Sama ljepota ovog baroknog dragulja, njegova raskošna arhitektura, bogata povijest i impresivno kulturno nasljeđe dovoljni su za slavlje! No ova je godina ipak ponešto posebnija, Salzburg slavi nekoliko važnih obljetica i upravo je to bio povod našem ponovnom dolasku u ovaj uvijek čaroban i insporativan austrijski grad. Vremenska prognoza uoči putovanja nije bila optimistična, predviđala se kiša za svo vrijeme našeg boravka u Salzburgu, ali i temperature bitno niže nego u Zagrebu. No, kako kaže naša Sandra, mi nosimo sunce u sebi i nikakvi tmurni oblaci ne mogu nam pokvariti dobro raspoloženje :) Pokazalo se da smo sunce donijeli i u Salzburg, jer nakon što nas je cijelim putem pratila dosadnjikava kiša, Salzburg je pružio sunčanu dobrodošlicu. Obavili smo check in u sjajnom hotelu Sheraton koji je smješten na poziciji idealnoj za obilazak grada pješke. Inače, Salzburg ima oko 150.000 stanovnika, nije velik i idealno ga je razgledavati i upoznavati pješke, a u ugodnoj šetnji, pokazat će nam svoje najljepše lice. Grad leži na rijeci Salzach, a iznad grada uzdiže se veličanstvena tvrđava Hohensalzburg do koje se možet doći uspinjačom ili pješke, šetnja će potrajati 20ak minuta, a pogled s tvrđave pruža se na cijeli grad i doista oduzima dah.
Ove godine muzej katedrale DomQuartier slavi okruglu 10. godišnjicu pa smo uz stručno vodstvo obišli cijeli kompleks koji povezuje katedralu, franjevačku crkvu i crkvu Svetog Ptera, te pobliže saznali o životu prinčeva nadbiskupa koji su nekoć vladali Salzburgom. Koliko je Salzburg i danas grad glazbe, potvrđuje i to da se svakoga dana, točno u podne u katerdrali održava koncert koji je otvoren za javnost a u kojem smo i mi uživali. U blizini našeg hotela nalazi se i veličanstvena palača Mirabell i njezin čarobni vrt kojeg krase fontane i brojne skulpture. Upravo u palači Mirabell slušali smo večernji koncert ansambla Mirabell koji je izvodio djela Mozarta i Haydna.
Dvadeset godina slavi i Muzej moderne umjetnosti, koji se nalazi na brežuljku s kojeg se pruža predivan panoramski pogled na grad. Još je jedna važna obljetnica koju ne smijemo zaboraviti. Ove godine prirodoslovni muzej, odnosno Haus der Natur slavi čak 100 godina postojanja! Posjetili smo ovo fantastično mjesto u kojem može uživati i nešto novo naučiti i cijela obitelj. Još je jedna atrakcija u blizini Salzburga koja je zanimljiva i klincima i roditeljima - Red Bullov Hangar 7 smješten je uz zračnu luku, a u njemu možete vidjeti fantastične avione, helikoptere i bolide Formule 1. Eko selo 'Freilichtmuseum Goßgmain' nalazi se također u okolici Salzburga i ove godine slavi 40. godišnjicu. Mi smo ga posjetili i uživali u stručnom vodstvu kroz koje smo saznali dosta o nekadašnjem životu ljudi ovog kraja te obišli stare, očuvane tradicionalne kuće koje svjedoče o prošlim vremenima. Kroz eko selo provezli smo se starim vlakićem i uživali u ovoj divnoj šumskoj oazi :) Za klince stvoreno!
Hrana u Salzburgu je uvijek odlična, utješna, topla i domaćinska :) Ovdje sigurno nećete ostati gladni, njihovi tradicionalni restorani i pivnice nude obilne porcije najukusnijih klasika austrijske kuhinje. Odlučite li se za bistru goveđu juhu, moći ćete birati onu s okruglicama od sira ili griza ili pak s jetrenim knedlama ili rezancima od palačinki. Obzirom da se u restoranima nude svježe sezonske namirnice, na svakom meniju naći će se i nekoliko jela s bijelim ili zelenim šparogama, od fine guste kremaste juhe do priloga ali i glavnih jela u kojima dominiraju šparoge :) Uvijek fini i utješni gulaši, goveđi ili od divljači, sveprisutni bečki odrezak, pečenje s okruglicama od kruha, moj najdraži Tafelspitz - kuhana govedina s krumpirima, špinatom i pireom od jabuke i hrena. Uvijek svježi pivski pereci i naravno najbolje pivo! Osim tradicionalne kuhinje, u Salzburg možete posjetiti i restorane s bogatom ponudom moderne kuhinje, za svakoga ponešto!
I da, nikako nemojte zaboraviti na najslađi suvenir iz Salzburga ;)
Originalne Mozart kuglice i danas se ručno izrađuju, a prepoznat ćete ih po specifičnom plavo-srebrnom omotu. Pravo mjesto za kušanje i kupovinu Mozart kuglica je slastičarnica Fürst!
Foto: Salzburg.info, Tatjana Pastuović Klaić

Nema komentara:

Objavi komentar