ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

U AUSTRIJI SMO SE PROVELI CARSKI!

Svaki odlazak u Austriju me veseli, posebno ako to znači i posjet mjestima na kojim još nisam bila. Tako je bilo sada, jer plan putovanja bio je posjet Bad Ischlu, austrijskim jezerima što je uključivalo i Hallstatt, koji se već dugo nalazi na mojoj wish listi :) Naravno, osim što smo uživali u predivnoj prirodi, zadivljujućoj arhitekturi i svjžem alpskom zraku, nismo bili zakinuti niti za nove gastro doživljaje. Naši domaćini potrudili su se ponuditi nam najbolje od bogate austrijske kuhinje, što tradicionalne, što moderne, a ovaj put posebno smo guštali u slasticama. Bad Ischl carski je grad i nadaleko poznato lječilište s toplicama, a nalazi se u blizini Salzburga, u srcu regije Salzkammergut. Ovo su opravdano slavni medenjaci koje možete kupiti u Bad Ischlu, obavezno ih kušajte i ponesite doma svojima ;)
Uvijek odličan bečki odrezak i moj omiljeni Tapfelspitz :)
Ovaj pitoreskni alpski gradić prijestolnica je kulture u 2024. godini, uz Bodø u Norveškoj i Tart u Estoniji, pa je ovo idealano vrijeme za posjet Bad Ischlu. Grad će vas oduševiti arhitekturom i ugodnom atmosferom, ali i bogatom poviješću. Zanimljivo je i da je upravo u Bad Ischlu car upoznao svoju Sisi!
Najznačajnija znamenitost Bad Ischla je carska vila, ljetna rezidencija austrijske carske obitelji u kojoj je car Franjo Josip proveo čak 83 od svojih 86 ljeta. Upravo tu, u svojoj radnoj sobi, s pogledom na bajkovite zelene vrtove, za stolom koji se i danas tamo čuva, car Franjo Josip potpisao je dokument oji je označio početak Prvog svjetskog rata. Inače, carsku vilu i danas možete razgledati i uživati u dašku povijesti koji vila čuva, među ostalim tu se nalazi i bogata zbirka trofeja iz lova koji je car Franjo Josip obožavao. Tražite li smještaj u Bad Ishlu, Villa Hotel Seilern, Vital Resort ima moju preporuku. Ova predivna građevina prepoznatljive arhitekture poznata je i po raskošnom wellness centru, a pozicija je idealna.
Slastičarnica ZAUNER i neodoljivi Zaunerstollen - za one koji ipak žele malo više od najboljeg!
Posjetili smo i ovo kultno mjesto, osnovano davne 1832. godine gdje se i danas poslužuju tradicionalne slastice najviše kvalitete. Povijest ove slastičarnice slatka je priča o uspjehu. U vrijeme Austro-Ugarske Monarhije nosila je titulu carske slastičarnice, odnosno bila je "carski i kraljevski opskrbljivač na dvoru". Naravno, i mi smo guštali u delicijama kojima nekoć nije mogao odoljeti ni sam car Franjo Josip :) Ovakva se prilika ne propušta! Najpoznatija i najpopularnija slastica je Zaunerstollen, koji je i zaštitni znak ove slastičarske institucije. Ovaj elegantan i otmjen kolač naizgled je jedostavan, no kad ga kušate otkrivate svu njegovu raskoš od nugat grilaža i napolitanki, prelivena tankim slojem čokolade paprosto se topi u ustima! Originalni Zaunerstollen preliven je tamnom čokoladom a danas postoji verzija i s mliječnom čokoladom kao i mini nugat opcija. Ova divota samnom je doputovala i u Zagreb, bio je to idealan suvenir i slatki podsjetnik na ovo divno putovanje. Inače, u ponudi je ogroman izbor kolača i torti a ja bih iz tog divnog izloga svakako izdvojila i fantastične išlere, firentince, nugat praline, čokoladne ježiće, raskošne carske torte. Zaunerstollen, njegova jedinstvena veličanstvenost, postao je simbol ne samo Bad Ischla, već i općenito austrijskog slastičarskog umijeća.
Austrijska jezera su mi dugo bila na wish listi, kada su putovanja u pitanju. Uvijek bih pomislila kako odišu nekim dubokim mirom, tako bistra i čudesna, okružena predivnom prirodom. Tako su mi izgledala na fotografijama, a uživo su sve to pa još puno, puno ljepše i intenzivnije! Attersee - najveće jezero Salkammerguta i Klimtovi vrtovi Čudesna priroda i boja jezera inspirirala je i velikog Gustava Klimta, jednog od najznačajnijih austrijskih umjetnika, slikara koji je uz jezero živio i stvarao. U ono vrijeme, zajedno sa svojom muzom bio je dio bogatog društvenog života, neopterećeni tadašnjim društvenim normama i živeći po vlastitim pravilima, bili su i modne ikone pa na neki način i influenceri svog vremena :)
Klimtova mjesta čežnje na jezeru Attersee
Restoran "Das Attersee" na samoj obali jezera pruža predivnu atmosferu i ukusne zalogaje pa je upravo najbolje mjesto za uživanje u hrani. tamo smo jeli fantastičnu krem juhu s pestom od medvjeđeg luka, svježu tjesteninu s lokalnim sezonskim namirnicama kao i sjajno pečenje.
Jezero Sv. Wolfgang Smjestili smo se u predivnom i originalno uređenom boutique hotelu Cortisen koji ima moje najveće preporuke. Osim ljubaznih domaćina, tu su nas čekale ugodne prostrane sobe s najljepšim mogućim pogledom na jezero Sv. Wolfgang. Kad kažete da pogled oduzima dah, e to je baš taj! Zbog tog pogleda i ugođaja apsolutno se vrijedi vratiti. Svi moji ljudi već znaju za ovaj mali dragulj. Jednom kad se vratim, opet ću se baš tu smjestiti i odavde obići sva jezera. Samo mjesto Sv. Wolfgang je jako šarmantno, svakako prošetajte starom jezgrom i uživajte u predivnoj arhitekturi, povijesnim trgovima, crkvama, malim dućanima s lokalnim proizvodima i pogledu na čudesno divno jezero.
Hallstatt - bajkovito mjesto na čarobnom jezeru Što reći o ovom mjestu kao iz bajke, a da ne zvuči pretjerano i već stoput rečeno?! Znači, ako ste se (kao i ja) pitali je li ovo najfotogeničnije mjesto na planeti samo na Instagremu tako neodoljivo slatko, ne nije! Uživo je još slađe, još dojmljivije i još šarmantnije, ako je to uopće moguće :) Prvo će vas očarati jezero Hallstatt a zatim i neodoljiva arhitektura starih (drvenih)kuća stisnutih jedna uz drugu. Hallstatt je toliko čaroban, nestvarno čudesan, baš kao filmska kulisa za neku bajku pa samo čekate da se odnekud pojave kostimirani glumci i da cijeli taj filmski dojam bude zaokružen. Ako vas pomazi sreća, kao nas, i Hallstatt posjetite na dan kad se nad mjestom nadvija lagana maglica, doživjet ćete svu njegovu ljepotu i raskoš. Magla mu tako divno pristaje, dodatno pojačava tu bajkovito-sanjivo-tajanstvenu vibru ovog divnog mjesta.
Inače, o tome kakav dojam ostavlja na turiste, dovoljno govori zanimljiv podatak da su u Kini napravili vjernu repliku Hallstatta, eto toliko ovaj mali gradić od samo 800 stanovnika utječe na posjetitelje! Jednom kada se nađete u Hallstattu,svakako posjetite i najstariji rudnik soli na svijetu, a nemojte propustiti ni vožnju žičarom do vidikovca Skywalk i doživljaj predivnog panoramskog pogleda na mjesto Hallsttat i jedno od najljepših alpskih jezera, okruženo visokim planinama koje se zrcale na površini bistrog jezera. Hallstatt je zbog svoje iznimne ljepote ali i bogate povijesti 1997. godine uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. A što se ovdje dobro jede? Nikako nemojte propustiti priliku kušati njihove čuvene planinske pastrve, kao ni fantastične šaumrole koje su, btw, barem dva broja veće od naših rolica. neće vas ostaviti ravnodušnima i bit će to najslađa točka na I jednog divnog putovanja!
foto: Austria.info, Tatjana Pastuović Klaić

Nema komentara:

Objavi komentar