srijeda, 30. ožujka 2011.

SCHLUTZKRAPFEN (šluc krafne, tirolski ravioli)




Volim tjesteninu, o da, pa još ako je u dobrom društvu i lijepo izgleda - meni dovoljno.
Špinat i sir svakako jesu dobro društvo, a oko izgleda se valja malo potruditi, mene veseli kada je i taj estetski element okej. Nije ovo neka brzinska klopa ali, ako vam to olakšava stvar, možete jedan dan zamijesiti tijesto i ostaviti ga u frižideru a sljedeći dan nadjevati ga i kuhati.


SASTOJCI

za tijesto:
  • 100 g raženog brašna
  • 200 g pšeničnog brašna
  • 1 jaje
  • 1-2 žlice ulja
  • malo soli
  • malo mlake vode (7-10 žlica)

za nadjev:
  • 200 g špinata
  • 1 glavica luka
  • 100 g maslaca
  • 1 žlica sjeckanog lista peršuna
  • 3-4 žlice parmezana
  • 100 g ricotte
  • sol, papar
  • malo naribanog muškatnog oraščića

POSTUPAK
umijestiti tijesto, formirati ga u kuglu, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti 1 sat da miruje.
špinat očistiti, blanširati i usitniti.

na maslacu propirjati luk, dodati špinat i uz miješanje držati na laganoj vatri oko 5 min.
maknuti s vatre, dodati peršun, umiješati ricottu i parmezan, sol, papar i malo muškatnog oraščića.

pobrašniti radnu plohu, razvaljati tanko tijesto, čašom ili modlom vaditi krugove, na svaki krug staviti žličicu nadjeva, rubove navlažiti vodom pa preklapati, čvrsto spajajući tijesto (po želji utisnuti rubove vilicom).

kuhati oko 5 min. u kipućoj slanoj vodi, procijediti (ne smeta ni ako malo tekućine ostane), preliti s malo toplog maslaca pa kada je već posluženo na tanjur po vrhu naribati parmezan i posuti sitno sjeckanim peršunovim listom. jesti odmah!

4 komentara:

  1. Prekrasno izgledaju i baš su dobra ideja za proljetni ručak! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožavam raditi domaću tjesteninu u svim oblicima, a špinat i sir su savršeno društvo. Jako mi se sviđa ovaj recept.

    Sretno s novim blogom Tanja. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Wonderful website. A lot оf useful іnfo hеre.
    I'm sending it to several buddies ans additionally sharing in delicious. And naturally, thank you on your effort!
    my page > link

    OdgovoriIzbriši