utorak, 5. travnja 2011.

Rižoto sa šafranom


Ovaj jednostavni rižoto (risotto alla milanese) može biti samostalno jelo, posluženo uz kakvu salaticu, a može se služiti i kao prilog mesnim jelima.
Često ide u paru s OSSO BUCOM a specifičnu intenzivnu žutu boju daje mu šafran.


Za ovaj rižoto treba nam:

  • 250 g riže (arborio)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 80 g maslaca
  • 1 glavica luka
  • navrh žličice šafrana
  • 2 dl bijelog vina
  • 1 l mesnog temeljca
  • 50 g sira parmezana
  • malo peršinovog lista i vlasca
  • sol



Zgrijemo tavu i na njoj pola količine maslaca i maslinovo ulje.
Kada se maslac otopi dodamo sitno nasjeckani luk, malo ga posolimo da brže omekša pa miješamo na umjerenoj vatri par minuta. Dodamo rižu i šafran pa uz miješanje pustimo da se riža zasjaji. Rižu tada prelijemo s 2 dl vina, pa kada tekućine ponestane malo po malo dodajemo mesni temeljac. Posolimo pa uz lagano podlijevanje kuhamo još 15ak minuta.

Rižu ne treba prekuhati, a rižoto mora biti kremast.

Maknemo rižotos vatre, dodamo mu ostatak maslaca i naribani parmezan. Brzo promiješamo, poklopimo i nakon minutu – dvije naš je rižoto spreman za kušanje. Po želji, pospemo ga još sjeckanim peršimon i vlascem.

3 komentara:

  1. Ovo mi je jedan od omiljenih rižota i kuham ga identično kao ti. Ovo je provjereno savršeno jelo. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. i meni je među omiljenima.
    a izgleda odlično i veselo tako prekrasno intenzivno žut, ma od njega sam odmah bolje volje :))

    OdgovoriIzbriši
  3. izgleda jaako lijepo. :)
    morat ću jednom i sama probati ;))

    OdgovoriIzbriši