ponedjeljak, 30. svibnja 2011.

Mesna pita s pivom




.....ili pivski gulaš.

Ovo je jelo zapravo i jedno i drugo. Od gulaša kakav se kod nas uglavnom priprema, razlikuje ga dodatak piva i "poklopac" od lisnatog tijesta. I to što se dovršava u pećnici.
Prvi put sam ga pravila po receptu iz "Sretnih dana s Golim Kuharom" a kasnije, kako to već biva, jelo se mijenjalo obzirom na sastojke koje sam imala u frižideru.
Ovo što danas pišem jedna je od varijacija tog oriđiđi Jamievog slasnog recepta.
Ujedno, ovo je i recept kojim ću prvi put sudjelovati u igri "ajme, koliko nas je!".
Igra je započela još 2008. godine, na inicijativu food blogerice Snježane.
Ovomjesečna domaćica je Ana a tema je pivo.


  

  
sastojci:

  • 400 g junetine narezane na kockice
  • 2 žlice oštrog brašna
  • 1 glavica luka
  • 1 stabljika celera
  • 2 mlade mrkvice
  • 2 lista lovora (+ začini po želji, timijan, vlasac, ružmarin...)
  • sol
  • papar
  • 2-3 dl piva (crnog ;))
  • malo vode
  • 250 g lisnatog tijesta

Pećnicu uključite na 180°C.

Meso narezano na kockice posolite, popaprite, uvaljajte u brašno i popržite u velikoj tavi na malo masnoće. Kada se sa svih strana zapeče, meso izvadite na tanjur a na masnoći na kojoj se ono peklo zazlatite nasjeckani luk. Dodajte mu stabljiku celera narezanu na kockice, mrkvu naribanu ili narezanu na kolutiće i dinstajte par minuta. Zatim u tavu vratite meso, dodajte lovor i ostale začine, pa dinstajte još 10ak min. a tada ga podlijte pivom i promiješajte. Ako je gusto dodajte i malo vode. Neka se kuha 5 minuta.

Za to vrijeme pripremite vatrostalnu posudu. Rubove posude izvana namažite razmućenim jajetom kako bi kasnije tijesto bolje priljubili uz posudu.

Lisnato tijesto razvaljajte na željenu debljinu i veličinu, i izrežite ga ovisno već o posudi u kojoj će se "pita" peći.

Meso iz tave prebacite u vatrostalnu posudu, stavite tijesto preko mesa i učvrstite ga uz rubove posude (ja ga na par mjesta, pri sredini, i malo zarežem kako mi gulaš ne bi tijekom pečenja kipio van). Ubacite u pećnicu i pecite 30-40 minuta.

Poslužite uz sezonsku salatu, a mislite li da vam ovaj lisnati poklopac neće biti dovoljan prilog gulašu, pripremite i malo kuhanog krumpira ili riže.




2 komentara:

  1. Ma ove pite volimo, pravimo i jedemo sa svim vrstama mesa, morskim plodovima, povtcem..ali sa pivom nismo jos..pa sto da ne;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako volim ovakve pite, zapravo meni je britanska kuhinja baš odlična. Sviđa mi se ova tvoja kombinacija s pivom i ovo ću definitivno isprobati kad malo zahladi. :)

    OdgovoriIzbriši